Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dna-viivakoodi paljastaa ruokapetoksen

Tiede
 

Ruokahuijauksia paljastavien tekniikoiden kehittäminen on vähän samanlaista kilpajuoksua kuin dopingtestien pitäminen ajan tasalla, toteaa erikoistutkija Annikki Welling Evirasta.

Petkuttajat keksivät yhä uusia konsteja, ja tutkijat yrittävät pysyä perässä.

Mielenkiintoinen uusi menetelmä perustuu niin sanottuihin dna-viivakoodeihin. Ne ovat lyhyitä pätkiä eliöiden mitokondrion tai viherhiukkasen geeneissä. Nuo jaksot vaihtelevat paljon lajien välillä mutta vähän lajien sisällä.

Kun epäilyttävästä ruokanäytteestä otettua jaksoa verrataan geenitietopankkiin tallennettuihin emäsjärjestyksiin, selviää vaikkapa oudon kalan laji. Tämä onnistuu, koska yhä useampien eliöiden perimä on luettu.

Yhdysvalloissa dna-viivakoodeja käytetään jo viranomaisvalvonnassa.

Jos raaka-aine on kovin arvokasta, siihen halutaan joskus liittää aitoustodistus. Yksi keino voi tulevaisuudessa olla dna:n pakkaaminen lyhyeen muotoon ja spreijaaminen tuotteeseen.

"Näin tuote ikään kuin nimikoidaan huomaamattomasti", Welling kertoo. Tuotteisiin pystytään kätkemään signeerauksen tapaan muutakin ovelaa.

Sveitsissä alkuperäsuojattujen juustojen tuottajat lisäävät juustomassaan puumerkkinään tiettyjä maitohappobakteereja, jotka eivät vaikuta makuun eivätkä rakenteeseen. Näistä bakteereista voidaan varmistaa, onko juusto aito,.

Yhdysvaltalaiset tutkijat John Paul ja Robert Ulrich ovat kehittäneet kannettavan laitteen, jolla voi testata niin tuoreita kuin kypsytettyjä kaloja.

Jos kojeeseen pantu näyte alkaa hehkua, se siinä on meriahvenille tyypillisiä dna-markkereita. Meriahvenet on tärkeä tunnistaa, koska niiden nimellä myydään yleisesti muita kaloja, esimerkiksi huomattavasti halvempia tilapioita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!