Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruokahuijaukset yleistyvät – varo happokalaa ja rikkihedelmiä

Kansainvälisessä ratsiassa löytyi tuhansia tonneja väärennettyä ja ala-arvoista ruokaa

Tiede
 
Outi Pyhäranta / HS
Kansainvälisessä ratsiassa Virosta löydettiin liian paljon sulfaatteja sisältäviä kuivattuja aprikooseja ja Ranskasta paremmaksi lajikkeeksi merkittyjä mansikoita.
Kansainvälisessä ratsiassa Virosta löydettiin liian paljon sulfaatteja sisältäviä kuivattuja aprikooseja ja Ranskasta paremmaksi lajikkeeksi merkittyjä mansikoita. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Yli 2 500 tonnia väärennettyä ja huonolaatuista ruokaa ja juomaa paljastui hiljattain Europolin ja Interpolin yhteisessä ratsiassa.

Tausta

Vilunkiruokaa riittää

Europol ja Interpol löysivät vuodenvaihteessa runsaasti elintarvikepetoksia.

 Virossa löytyi 20 tonnin erä kuivattuja aprikooseja, jotka sisälsivät ylettömästi säilöntään käytettäviä rikkiyhdisteitä.

 Egyptissä takavarikoitiin 35 tonnia voiksi väitettyä rasvaa, joka ei ollut voita.

 Espanjalaisen yrityksen kahvipaketeissa luki sataprosenttista arabicaa. Sisältö oli halvempien kahvilaatujen sekoitus.

 Ruandassa myytiin paikallista kaljaa kalliin oluen pulloissa. Pullot olivat niitä, joita asiakkaat olivat palauttaneet liikkeeseen.

 Norjassa takavarikoitiin väärennettyjä mineraalivesipulloja.

 Ranskan tullissa jäi kiinni melkein 4 000 kiloa mansikoita, jotka oli merkitty vääräksi lajikkeeksi.

Lähde: www.europol.europa.eu

Iskuissa löytyi muun muassa tuoreeksi naamioitua vanhaa kalaa ja pilaantuneesta raaka-aineesta valmistettua mozzarellaa.

Operaatioon osallistui 47 maata. Poliisit, tullivirkailijat ja ruokaturvallisuudesta vastaavat viranomaiset järjestivät vuodenvaihteen molemmin puolin tarkastuksia kaupoissa, toreilla, lentokentillä, satamissa ja teollisuusalueilla.

Karmivia huijauksia löytyi esimerkiksi Italiasta. Arezzossa karabinieerien ratsaama kalatehdas myi pakastettua kalaa tuoreena. Laitoksessa valeltiin kalat sitruunahapon, fosfaatin ja vetyperoksidin sekoituksella. Koktaili saa merenelävät vaikuttamaan vastapyydetyiltä.

Viranomaisten haltuun päätyi 31 tonnia kalaa ja 1,6 tonnia kemikaaleja. Samalla löytyi yhteys espanjalaisiin rikollisiin, joilta takavarikoitiin 15 tonnia Italian markkinoille tarkoitettua kalaa.

Isku Salernossa sijainneeseen juustotehtaaseen toi päivänvaloon uuden menetelmän väärentää mozzarellaa. Suuret määrät raaka-aineina käytettyjä maitotuotteita oli ohittanut parasta ennen -päivämäärän tai niitä ei ollut säilytetty määräysten mukaan.

Tuotantotiloista löytyneet kemikaalit, kuten sitruunahappo ja natriumhypokloriitti, viittaavat siihen, että aineiden avulla oli koetettu tuoreuttaa kelvotonta tuorejuustoa. Lopuksi mozzarella oli vielä savustettu polttamalla muun muassa jätteitä.

Arveluttavia juomia löytyi Europolin mukaan yhteensä liki 275 000 litraa, eniten väärennettyä alkoholia.

Artikkeliin liittyvät

Yksi sitä tuottaneista tehtaista toimi Britannian Derbyshiressä. Sen tiloissa odottivat käyttöä yli 20 000 tyhjää pulloa, korkkivarasto ja sadat tunnetun votkamerkin leimoin koristetut laatikot. Paikalta löytyi myös satoja tyhjiä viiden litran pakkasnestekanistereita. Siellä oli myös laite, joka käänteisosmoosin avulla hävittää kemikaalin värin ja tuoksun.

Suomen tulli on osallistunut kahteen yhteisratsiaan, myös viimeisimpään. Näissä operaatiossa maat päättävät riskianalyysien pohjalta itse, mihin tuoteryhmään kohdentavat huomion.

"Tällä kertaa me etsimme väärennettyä alkoholia. Ei löytynyt", kertoo tulliylitarkastaja Tarja Koskenlaakso.

Jos olisi edes epäilyä siitä, että ratsiassa kiinni jääneitä tuotantoeriä on toimitettu Suomeen, viranomaiset olisivat saaneet siitä tiedon ja poistaneet ne markkinoilta, vakuuttaa ylitarkastaja Jussi Peusa Evirasta.

Suomessa elintarvikkeiden valvonnasta vastaavat kunnat, aluehallinto, tulli ja Evira. Painopiste on ruuan turvallisuudessa ja eläintautien leviämisen estämisessä: elintarvikkeet eivät saa sisältää liikaa haitallisia mikrobeita eikä niissä tule olla vaarallisten aineiden jäämiä.

Meillä tehdään harvoin markkinoilta otetuista näytteistä sellaisia tarkastuksia, joissa tutkitaan, onko elintarvike sitä, mitä sen ilmoitetaan olevan.

Jos tuote ei vastaa pakkausmerkintöjä, se poistetaan markkinoilta. Jollei toimija pysty osoittamaan elintarvike-erän alkuperää, se tuhotaan. Epäilyttävät tapaukset todennetaan tarvittaessa laboratoriokokein esimerkiksi dna-menetelmillä.

Meitä voidaan huijata useissa vaiheissa elintarvikkeiden pitkää tuotantoketjua.

Tulevaisuudessa elintarvikepetokset ja tuoteväärennökset vain yleistyvät. Näin uskovat Euroopan komission sekä kansainvälisten poliisijärjestöjen Europolin ja Interpolin asiantuntijat.

Väärennökset aiheuttavat monessa tapauksessa vakavaa uhkaa ihmisten terveydelle.

Ruokaan ja juomaan liittyvä vilppi on houkuttelevaa yksinkertaisesti siksi, että maailman elintarvikekaupassa liikkuu paljon rahaa, sanoo Peusa.

Moni muistaa vuonna 2013 Euroopassa velloneen skandaalin, joka syntyi, kun kuluttajille myytiin hevosenlihaa naudanlihana. Petkuttajat saivat halvemmasta raaka-aineesta kalliimman hinnan.

Tuoteväärentäjät hyödyntävät rehellisesti toimivien yritysten ja aitojen tuotteiden markkinoita. Siitä on kyse, jos pakkauksessa lukee, että juusto on sataprosenttista vesipuhvelinmaitoa, vaikka seassa on melkoinen loraus huomattavasti edullisempaa lehmänmaitoa.

Kukaan ei tiedä, kuinka paljon ruokaan liittyvää vilunkia on.

Yhdysvalloissa kolmasosa kalasta myydään väärällä nimellä, paljasti merensuojelujärjestö Oceana vuonna 2012. Tutkimuksessa oli mukana 1 215 näytettä 674 vähittäismyyntipisteestä 21 osavaltiossa.

Dna-testit osoittivat, että etenkin punanapsijoina, tonnikaloina, meriahvenina, turskina, ruijanpallaksina ja lohina kaupatut kalat ovat usein jotain muuta lajia.

EU:ssa elintarvikehuijauksista on vasta alettu kerätä järjestelmällisesti tietoa. Niiden ennakointi ja valvonnan kehittäminen on yksi Euroopan komission painopistealueita, Peusa kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!