Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juupajoelta Kiinaan nuuskimaan ilmaa

Professori Markku Kulmala haluaa viedä suomalaisten kehittämiä ilmakehän mittausasemia Kiinaan ja Siperiaan

Tiede
 
Rami Marjamäki
Professori Markku Kulmala haluaisi Euraasian pohjoisosiin kymmeniä samanalaisia mittausasemia kuin Hyytiälässä. Mastossa on mittauslaitteita monessa kerroksessa.
Professori Markku Kulmala haluaisi Euraasian pohjoisosiin kymmeniä samanalaisia mittausasemia kuin Hyytiälässä. Mastossa on mittauslaitteita monessa kerroksessa. Kuva: Rami Marjamäki

Professori Markku Kulmala varoitti vakavasti kiinalaisia, kun hän sai syksyllä tilaisuuden perustella Pekingin pormestarille ilmakehämittausten tärkeyttä.

Kulmalan laskelmissa 2,5 miljoonaa kiinalaista kuolee vuosittain sairauksiin, joiden taustalla ovat ilmansaasteet.

"Laskin sen ilmansaasteista, pitoisuuksista, väkimäärästä ja muista tekijöistä. Kiinalaiset sanovat kansalaisten eliniän lyhenevän kahdeksan vuotta ilmansaasteiden takia."

Fakta

Smear mittaa kaiken

 Aseman 130-metrinen masto on täynnä mittauslaitteita, jotka keräävät havaintoja ja sieppaavat näytteitä eri korkeuksista.

 Viidessä kuudessa kontissa on massaspektrometrejä ja muita laitteita.

 Tietoja kerätään kasvihuonekaasuista, pienhiukkasista, vedenkierrosta, tuulesta ja sääoloista, Auringon säteilystä ja jopa maaperän radonista.

 Asema seuraa aineiden ja energian virtoja. Tavoitteena on selvittää, miten ilmakehä, kasvillisuus ja maaperä vaikuttavat toisiinsa.

 Hyytiälän Smear-asema kuuluu myös eurooppalaiseen kasvihuonekaasuja mittaavaan ICOS-verkostoon. Laajaa verkostoa isännöivät Suomi ja Ranska.

Kiinassa mikä tahansa saastemäärä on "satakertainen" täkäläisiin verrattuna. Luotettavaa kiinalaista ilmakehätietoa ei Kulmalan mielestä vielä ole.

Kulmalan tavoitteena on saada mittausasemien verkko paitsi Kiinaan myös Siperiaan ja arktiselle alueelle halki Euraasian.

"Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa etenkin pohjoisella alueella. Sieltä meillä on vähiten tietoa, ja siksi ilmastomalleissa on puutteita", Kulmala sanoo.

Hän on tehnyt aloitteen hankkeesta nimeltään Pan-Eurasian Experiment (Peex). Sitä suunnittelee jo eri maissa satoja tutkijoita, jotka kokoontuivat Suomessa helmikuussa. Kulmalan ohella Ilmatieteen laitoksen tutkija Sergei Zilitinkevitsh on Peexin kantavia voimia.

Kulmala selittää suunnitelmaa Juupajoella Helsingin yliopiston Hyytiälän tutkimusasemalla. Smear-asema on siellä mitannut ilmakehää ja ympäristöä kaksikymmentä vuotta koko ajan.

Euraasiaan rakennettavat asemat olisivat samanlaisia.

Niitä tarvittaisiin noin tuhannen kilometrin välein. Niitä olisi sekä kaupunkien liepeillä että maastossa – kuten Hyytiälässä.

Smear-asema on iso kokonaisuus. Se hinta on kaksikymmentä miljoonaa euroa.

Artikkeliin liittyvät

Suomessa asemia on Värriössä, Hyytiälässä, Helsingissä ja Kuopiossa. Virossa Järvseljassa ja Kiinassa Nanjingissa on asema. Hyytiälän metsässä tuleekin vastaan kiinalaisia tutkijoita.

Euraasian mittausasemien rakentamista saattaa vauhdittaa ilmastonmuutoksen uhka.

Hyytiälän Smear-asemaa vauhditti aikoinaan Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus. Pirkanmaalle laskeutunut cesium toimi ympäristön ainevirtojen merkkiaineena.

Hyytiälän mittausten myötä Kulmalasta on tullut maailman siteeratuin geotieteilijä. Hän on tutkinut, miten pienhiukkaset eli aerosolit vaikuttavat ilmastoon.

Ne viilentävät tai lämmittävät. Vaikutus riippuu niiden koosta, koostumuksesta ja sijainnista. Tulivuorten sylkemien rikkihiukkasten on osoitettu yläilmakehässä viilentävän maapalloa heijastamalla auringonvaloa.

Hiukkaset vaikuttavat pilvien muodostumiseen, koska pilvipisarat tiivistyvät aerosolien ympärille. Pilvet heijastavat auringonvaloa ja viilentävät.

Hyytiälän mittausten perusteella tiedetään, että metsä tuottaa hiukkasia, jotka viilentävät osaltaan ilmastoa.

Siperia opettaisi ilmastotutkijoita, jos tarjolla olisi pitkän ajan mittaustuloksia.

Kulmalan yksi hypoteesi on se, että ilmaston lämmetessä Siperian ikirouta voi alkaa vihertää ja imeä ilmasta hiilidioksidia.

"Vihertymisellä voi olla isompi vaikutus kuin metaanipäästöillä tai maanpinnan heijastuvuuden vähentymisellä."

Tämän tutkimiseksi tarvittaisiin mittauksia paikan päällä vuosikausien ajan. Mutta ennen kuin Peex-hanke voi edetä Venäjällä, kansainvälisen tilanteen pitää rauhoittua, Kulmala pohtii.

"Ilman Venäjää se ei toteudu." Asemia pitäisi saada myös esimerkiksi Pietariin ja Moskovaan.

Kiinassa Peex voi alkaa rakentua kolmessa vuodessa, jos Kiinan viranomaiset päättävät niin.

Nanjingin Smear-asema on jo tuottanut tutkimusta. Neljän miljoonan asukkaan teollisuuskaupunki kärsii ilmansaasteista. Eräänä kesäkuun päivänä lämpötila laski savusumun aikana kymmenen astetta.

"Se oli ensimmäinen kerta, kun on kvantifioitu, miten saasteet vaikuttavat säätilaan."

Nanjingissa otsonin määrä kymmenkertaistui typen vähetessä, kun otsonin poistosykli häiriintyi. Savusumu siirtää sateita.

Tuskinpa Kiinan suosimat aurinkopaneelitkaan toimivat tehokkaasti saastepilvessä, Kulmala epäilee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!