Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marsiin valittu valittaa

Tiede
 
Helsingin Sanomat
mars one AFP
Mars One on luvannut rakentaa Marsiin siirtokunnan.
Mars One on luvannut rakentaa Marsiin siirtokunnan. Kuva: mars one AFP

Mars One -hanke on luvannut lennättää siirtokunnan Marsiin ensi vuosikymmenellä. Hollantilaisen liikemiehen Bas Lansdorpin ja tv-yhtiö Media Groupin Mars One -lennoille on jo kovalla mediakohulla valittu sata ihmistä.

Yksi valituista on Joseph Roche, kasvatustieteen apulaisprofessori Trinity Collegesta Dublinista. Hänellä on tutkinto myös astrofysiikasta. Roche on nyt kertonut kokemuksistaan verkkolehti Mediumissa. Hakua varten Roche antoi kymmenminuuttisen Skype-haastattelun ja hankki itse lääkärintodistuksen itse.

Hän ei joutunut psykologisiin testeihin eikä hänen kuntoaan testattu millään lailla. Helmikuussa valitut saivat ohjeet median käsittelyyn. Jos haastattelusta saa rahaa, siitä on annettava 75 prosenttia Mars One -hankkeelle. Valitettujen listalla kärkeen pääsevät Rochen mukaan ne, jotka keräävät hankkeeseen eniten rahaa.

Hanke on kerännyt jo satoja tuhansia dollareita. "Painajainen on, että ihmiset yhä antavat rahaa, vaikka se kaatuu väistämättä", sanoo Roche. Hän pelkää, että ihmiset menettävät Mars Onen myötä luottamuksen myös Nasaan ja jopa tieteeseen. Lansdopr vastaa syytöksiin videolla Youtubessa sanoen, että ne eivät pidä paikkaansa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!