Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suolistomme pöpöillä on omat hoksottimet – bakteericocktail voi ohjailla koko elämää

Suolistossamme lymyää toinen äly. Sen hermosto ja mikrobiomi elävät omillaan. Moni tuttu sairaus voi kehkeytyä suolistossa.

Tiede
 
POWER AND SYRED SCIENCE PHOTO LIBRARY
Lactobacillus bulgaricus on sauvamainen maitohappobakteeri, jota on nimensä mukaisesti esimerkiksi jukurtissa. Se ehkäisee suolistolle hankalien bakteerien runsastumista.
Lactobacillus bulgaricus on sauvamainen maitohappobakteeri, jota on nimensä mukaisesti esimerkiksi jukurtissa. Se ehkäisee suolistolle hankalien bakteerien runsastumista. Kuva: POWER AND SYRED SCIENCE PHOTO LIBRARY

Bakteerit ovat aina seuranamme. Niitä on miljoonittain ihollamme: käsissä ja kynnen alla, varpaanväleissä, kainaloissa.

Jos iholta kaikki saisikin pois, jää valtaosa sisällemme.

Alkaa näyttää yhä enemmän siltä, että suoliston bakteereista ei edes kannata pyrkiä eroon. Me tarvitsemme suolistomme tuhansia eri bakteerilajeja.

Suolistossa elää oma ekosysteemi, joka pilkkoo ruuan ja estää myrkytykset. Tämä mikrobiomi huolehti osaltaan myös elimistön immuunipuolustuksesta.

Kehon bakteeriston monimuotoisuus ja sen vaikutukset tulivat 2000-luvulla tutkijoille melkoisena yllätyksenä.

Bakteriologian oppi-isän Louis Pasteurin (1822–1895) ajoista ihmiskunta oppi tuntemaan bakteerit vihollisinaan. Ne olivat useiden tautien syy.

Vasta tällä vuosituhannella bakteerit on opittu näkemään myös ystävinä. Niiden kanssa kannattaa olla hyvää pataa.

CNRI SCIENCE PHOTO LIBRARY
Arviolta jopa 90 prosenttia koko suoliston mikrobiomista koostuu Bacteroides-suvun bakteereista. Kuvassa Bacteroides fragilis.
Arviolta jopa 90 prosenttia koko suoliston mikrobiomista koostuu Bacteroides-suvun bakteereista. Kuvassa Bacteroides fragilis.

Tutkijat selvittivät 2010-luvun alussa tarkasti, kuinka paljon ihmisen suolistossa on bakteereja.

Löytö häkellytti. Suolistossa elää 10–100 biljoonaa bakteeria. Määrä on yli 10 kertaa suurempi kuin omien solujemme määrä.

Ne painavatkin yhdessä toista kiloa. Lisäksi tuhansissa bakteerien lajeissa on arviolta 10 miljoonaa geeniä – omien solujemme perimässä vain noin 23 000.

Suoliston elimiä ohjailee myös oma hermosto, noin 500 miljoonaa hermosolua. Jotkut tutkijat ovatkin päätelleet rohkeasti, että vatsassamme elää omillaan "toinen minä".

"Bakteerien ja hermosolujen määrät pistävät kysymään, kuka on oikeastaan isäntä tässä kehossa, jota minäksi kutsutaan", pohtii Nada Gligorov Icahnin lääketieteellisestä korkeakoulusta New Yorkissa. Hermosto ja bakteerit herättävät siis jopa filosofisia kysymyksiä.

Gligorov ja muut tutkijat pohtivat ihmisen mikrobiomia Yhdysvaltain tiedeviikolla. Se pidettiin San Josessa Kaliforniassa helmikuussa. Istunnon aiheena olivat mikrokosmos sisällämme ja sen vaikutukset.

"Jokaisen ihmisen oma mikrobiomi on ainutlaatuinen, kuin sormenjälki", sanoi San Josessa mikrobiologi Claire Fraser Marylandin perimäinstituutista. Edes identtisillä kaksosilla mikrobiomi ei ole sama.

Oikeastaan kokonaisperimämme muotoutuu omasta perimästämme ja bakteereista joita kannamme. Bakteerimme paljastavat koko elämäntyylin, sen mitä olet sairastanut, syönyt ja mitä lääkkeitä eläessäsi käyttänyt.

Ruoka on ihmisille elinehto. Se antaa energiaa ja rakennusaineita soluille. Ei siis ihme, että ruuan ympärille on kehittynyt oma mutkikas hermostonsa.

Ruokatorvesta peräsuoleen on matkaa suolta myöten peräti yhdeksän metriä. Matkalla vatsassa on hermosoluja yhtä paljon kuin kissan aivoissa. Ne vastaavat itsestään ja vatsasta lähes itsenäisesti.

Vaikka vatsan hermosto on ääreishermoston osa, sen ei tarvitse kysyä isolta komentokeskukselta eli aivoilta, mitäs nyt tehdään.

Vatsan hermosto on myös se alkuperäinen hermosto, joka ilmaantui ensimmäisiin selkärankaisiin, ihmisen edeltäjiin. Hermoston alkeet syntyivät jo yli 500 miljoonaa vuotta sitten.

Tie vatsasta näyttää johtaneen aivojen syntyyn eikä päinvastoin.

Suolisto tarjoaakin ehkä ikkunan aivoihin, sanoi tiedeviikolla John Huss Akronin yliopistosta Ohiosta. Aivot ja vatsa esimerkiksi tuottavat samoja hormoneja, kuten dopamiinia ja serotoniinia. Aivoissa ne toimivat nautinnon ja hyvänolon tunteiden välittäjinä. Vatsassa niillä on erilaiset tehtävät, eivätkä tutkijat usko niiden kulkeutuvan sieltä aivoihin.

Suoliston hermosignaalit kuitenkin vaikuttavat mielialaan. Kiertäjähermoa käsittelemällä on mahdollista helpottaa masennusta.

Tunteet vaikuttavat vatsaan, mutta vatsa vaikuttaa myös tunteisiin.

Englannin kielessä on sanonta "gut feeling". Tämä "vatsan tunne", tai sanonta "perhosia vatsassa" ei ehkä kehittynyt puhekieleen ihan sattumalta.

Oma mikrobiomi kehittyy lapseen heti syntymän jälkeen, ja kypsyy aikuisen mikrobiomia muistuttavaksi 2–3-vuotiaana.

Bakteerit tulevat alatiesynnytyksessä äidiltä ja loput ympäristöstä. Jos lapsi syntyy keisarileikkauksessa, suurempi osa tulee ympäristöstä.

Yhtä kaikki bakteerien koktaili voi ohjailla koko elämää.

Näyttää vahvasti siltä, että ihmisen vastustuskyky peilautuu varhaislapsuuden bakteerikantaan. Lapsen immuunipuolustus kouluttautuu. Se vaatii runsaita kontakteja bakteerien kanssa. Jos lapsi ei totu bakteereihin, se vaikuttaa koko loppuelämän ajan terveyteen.

Mikrobiomin monipuolisuus vähenee luonnostaan, kun ihminen ikääntyy. Ja se vaikuttaa selvästi vastustuskykyyn. Vanhus voi lopulta kuolla tavalliseen flunssaankin.

Ainakin 20 tavallisella sairaudella voi olla yhteys suoliston bakteereihin, sanoo mikrobiologi Anne Salonen bakteriologian ja immunologian osastolta Helsingin Yliopiston Haartman-instituutista.

Mikrobiomilla on osoitettu yhteys esimerkiksi erilaisiin allergioihin, atooppiseen ihottumaan, keliakiaan ja diabetekseen. Viitteitä on siitä, että suoliston mikrobit saattavat vaikuttaa myös reuman, ms-taudin, reuman, koliikin ja Alzheimerin taudin syntyyn.

Salonen puhui suoliston mikrobiomista kemian päivillä maaliskuussa Helsingissä.

Bakteereja on yhä vaikea tutkia, koska ne eivät siedä happea, ja suotuisia kasvuoloja on muutenkin vaikea jäljitellä laboratoriossa.

Vasta viime aikoina on edistytty harppauksin. Kehon bakteereista on saatu tietoa bakteerien dna- ja rna- nauhojen läpiluennalla.

Salosen mukaan valmisteilla on mikrobien ja ihmisen perimän yhteinen kartoitus.

"Lajien määriä ja sukulaisuuksia osataan jo hahmottaa. Työ synnyttää valtavasti tietoa", sanoo Salonen.

Koska suoliston bakteeristoa aletaan vasta hiljalleen tuntea, bakteerien avulla on toteutettu vähän hoitoja.

Ainut suora mikrobiomeihin pohjautuva hoito on nykyään ulosteensiirto. Sitä käytetään yleisesti antibioottiripulin hoitoon. Ripulia aiheuttaa Clostridium difficile -bakteeri.

Lisäksi teollisesti tuotettujen, terveyttä edistävien probioottien käyttö on jo arkista.

Mutta kuka tietää, mitä hoitoja on tulossa. Mikrobeja voidaan pian siirtää yksilöstä toiseen ja muokata.

Se voi synnyttää kokonaan uuden lääketieteen haaran.

Korjaus 25.3. kello 23.50: Jutussa kerrottiin ensin, että Akronin yliopisto sijaitsee Oklahomassa.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!