Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selkä vaivaa gorillojakin – kipujen syy voi olla 7 miljoonan vuoden takaisissa tapahtumissa

Juho-Antti Junno tutkii selän evoluutiota kädellisillä ja ihmettelee pieniä nikamiamme

Tiede
 
Kaisa Rautaheimo HS
Juho-Antti Junno yrittää selvittää, miten varhaisimmat ihmisen kehityslinjan edustajat liikkuivat. Tukeutuivatko he yläraajoillaan maahan vai käyttivätkö käsiään kiipeämiseen?
Juho-Antti Junno yrittää selvittää, miten varhaisimmat ihmisen kehityslinjan edustajat liikkuivat. Tukeutuivatko he yläraajoillaan maahan vai käyttivätkö käsiään kiipeämiseen? Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Minkä takia niin moni meistä kärsii selkävaivoista? Vastaus saattaa löytyä seitsemän miljoonan vuoden takaa.

Silloin ihmisten ja simpanssien kehityslinjat erosivat toisistaan. Omat esi-isämme suosivat avoimia savanneja ja alkoivat jossain vaiheessa marssia kahdella jalalla. Varhaiset simpanssit taas viihtyivät metsissä, loikkivat puusta puuhun ja jatkoivat liikkumista neljällä raajalla.

Tämä on vain yksi näkemys siitä, miten päädyimme pystyasentoon, kertoo dosentti Juho-Antti Junno. Hän on kymmenen vuotta osallistunut amerikkalaisen Johns Hopkinsin yliopiston tutkimukseen kahdella jalalla liikkumisen evoluutiosta. Hänen erityisalueensa on selkäranka.

Kuka

Arkeologian, lääketieteen ja kädellisten tutkija

 Juho-Antti Junno on tutkijatohtori Oulun yliopistossa ja Helsingin yliopiston dosentti. Hänen alansa ovat fyysinen antropologia, bioarkeologia ja biolääketiede.

 Hän on tutkinut puye-intiaanien jäänteitä Smithsonian-instituutissa, Theodore Rooseveltin keräämiä kädellisnäytteitä New Yorkin luonnonhistoriallisessa museossa ja Pohjois-Suomen kirkoista löytyneitä muumioita.

Hiljattain Junno tutustui Ruandan gorilloihin, juuri siihen Sumuisten vuorten populaatioon, joka tuli kuuluisaksi Dian Fosseyn kirjan ja siitä tehdyn elokuvan ansiosta.

"Kun ihminen nousi seisomaan, selkärangan täytyi sopeutua uuteen asentoon. Kaikki taakat, joita pystykävelijä kantaa tai nostaa, välittyvät selkärangan kautta alaraajoihin", Junno sanoo.

Muitten kädellisten selkä muodostaa c-kirjaimen muotoisen kaaren, mutta ihmisen ruoto on pikemminkin ässä. Kaularanka kaartuu eteen, rintaranka taakse ja lanneranka taas eteen. Näin yläruumiin paino laskeutuu suoraan alaraajojen päälle.

Neljällä raajalla hyppelevillä simpansseilla on vain neljä aika jäykkää lannenikamaa. Ihmisellä niitä on viisi, ja ne ovat liikkuvaisia ja suhteellisesti suurempia kuin simpansseilla ja gorilloilla.

"On helpompi tehdä mutka, jos on useampia palikoita", Junno toteaa. Mutta sitä hän ei osaa selittää, miksi meidän nikamamme ovat pienemmät kuin keskiajan ihmisellä.

Tutkijat ovat olettaneet, että liikunta suurentaisi nikamia ja lisäisi luiden tiheyttä. Tähän ei ole saatu vahvistusta keskiajalla fyysisesti raskasta elämää eläneiden ihmisten luista. Näkemystä eivät tue myöskään tuhannet magneettikuvat nykypäivän ihmisten selistä.

Koolla ja tiheydellä on väliä: niistä riippuu nikamien lujuus.

"Näyttää siltä, että nikama on hyvin konservatiivinen luu, jonka ominaisuuksiin on vaikea vaikuttaa elintavoilla."

Ruandan vuorigorilloillakin on selkävikoja. Niiden, jos jonkun, luulisi elävän terveellisesti ja luonnollisesti.

Junno löysi suurimpien sukulaistemme selkärangoista epämuodostumia, kun vietti kaksi viikkoa Fosseyn perustamassa Karisoken tutkimuskeskuksessa.

Maastoretkille tarvittiin kolme neljä rynnäkkökiväärimiestä mukaan, mutta ei gorillojen hyökkäysten varalta. Hengenvaarallisia ovat arvaamattomat puhvelit – ja sissit, joita metsissä väijyy seudun monien sotien jäljiltä.

Junno marssi viidakossa vain tarkkailemassa, ei sormeilemassa elävien gorillojen selkiä. Luita hän tutki kuolleilta yksilöiltä. Karisokeen on säilötty paikallisen Virungan populaation vainajien luurangot.

"Olen käynyt läpi satoja simpanssien ja gorillojen luurankoja maailman luonnontieteellisissä museoissa, ja yleensä selät ovat täysin terveitä."

Sen sijaan Ruandan gorilloilla on samalla lailla vaivaisia selkiä kuin arkeologisten aineistojen ihmisillä. Ongelmat saattavat johtua esimerkiksi sisäsiittoisuudesta. Virungassa elää vain puolentuhatta gorillaa.

Teoriassa tuoretta verta voisi tulla Ugandan puolelta, jossa Bwindin läpipääsemätön metsä on noin kolmensadan vuorigorillan koti. Populaatioiden välillä ei ole geeninvaihtoa, vaikka etäisyyttä on vain 25 kilometriä.

Huonot selät voi selittää myös se, että joukossa on paljon iäkkäitä, jopa yli 40-vuotiaita nestoreita.

Virungan gorillat kuolevat vanhuuteen. Museoaineistot taas koostuvat pääasiassa nuoremmista yksilöistä, niistä huono-onnisista, jotka entisaikojen löytöretkeilijät sattuivat saamaan saaliikseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!