Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kvantit pannaan töihin

Tiede
 
Mikko Möttönen

'Eikös tämä ole niitä ufojuttuja", vastasi professori, kun ehdotin, että kvanttiteknologia pitäisi lisätä yliopistomme tulevaisuuden vahvuusalueeksi yritysyhteistyössä. Kuittasin välittömästi, että kvanttifysiikka on lähes ainut ala, jolla voimme painia tasaväkisesti maailman huippujen kanssa.

Valtaosa fysiikan Nobel-palkinnoista myönnetään nykyisin kvanttialoille. Kvanttifysiikka näyttelee myös kuningasosaa yliopistomme huippujulkaisuissa. Eikä kvantti enää ole pelkkä tiedemiesten leikkikalu, sillä se on poikinut jo ylivertaisia teknologisia sovelluksia.

Kvanttiteknologia tarkoittaa laitteita, joiden toiminta perustuu yksittäisten jakamattomien energiatilojen, kvanttien, hallintaan. Itsekin olisin saattanut yli kymmenen vuotta sitten epäillä, saadaanko kauppoihin tämän teknologian hedelmiä. Kvantit tuntuivat liian liukkailta ruotuun pantaviksi.

Ne on kuitenkin saatu järjestykseen: kvanttien elinaika on pidentynyt räjähdysmäisesti vuosi vuodelta.

Huoneen nurkassa hyrräävä kvanttitietokone tuntuu vihdoin läheiseltä. Sillä voisin ehkä laskea, kuinka sähköjohdot saadaan häviöttömiksi ja sähkönsiirrossa säästetään valtavasti euroja. Kone myös löytäisi neulan heinäsuovasta ja murtaisi vaivatta kiperät salakirjoitukset.

Tämä ihmeellinen kone ei ole vielä olemassa. Edistyksellisimpiä kvanttiteknologian sovelluksia on tällä hetkellä kvanttisalaus. Sitä ei voi murtaa edes kvanttitietokoneella. Kvanttisalauslaitteen voi nykyään ostaa kuka tahansa alle omakotitalon hinnalla, jos osaa soittaa oikeaan numeroon.

Markkinointi on vedetty teknologiayrityksissä äärirajoille, joten olet saattanut jo lukea, että kvanttitietokoneen voi ostaa omaksi kymmenellä miljoonalla. Kyseessä ei ole täydellinen kvanttitietokone vaan tiettyihin ongelmiin soveltuva ratkaisija. Laitetta voidaan kuitenkin käyttää monissa optimointiongelmissa, kuten laatimaan postiautolle lyhin reitti, jota seuraamalla kaikki paketit tulevat jaetuiksi oikeisiin osoitteisiin.

Maailmalla tutkitaan myös, miten laiteen voisi valjastaa keinoälyn aivoiksi. Jännittävää!

Vielä kvanttiratkaisija ei päihitä nopeudessa läppäriäsi. Silti se on valtava teknologinen taidonnäyte. Seuraava nelinkertaisella kvanttimuistilla varustettu malli kiitää ehkä jo ohi nopeudessa.

Mieti aikaa, jolloin lähetit ensimmäisen sähköpostisi. Silloin informaatioteknologian vallankumous saattoi kuulostaa ufojutulta: miksi lähettäisimme pilveen jokapäiväisiä kuvia? Niin kuitenkin teemme. Pian laitamme yhtä vaivattomasti kvantit töihin puolestamme.

Kvanttiteknologian vallankumous on jo alkanut.

Mikko Möttönen
Kirjoittaja on fyysikko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!