Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten näkö heikkenee

Kiinalaisista teineistä ja nuorista aikuisista jopa 90 prosenttia on likinäköisiä. Näkö hämärtyy koulutuksen myötä muuallakin, myös Suomessa. Uusissa tutkimuksissa vahvimmaksi selittäväksi tekijäksi on noussut ulkoilun väheneminen.

Tiede
 
Ville Männikkö
Maiju Livio, 22, huomasi yliopiston isoissa saleissa tarvitsevansa silmälasit. Saksankielen kääntämistä opiskeleva Livio sanoo enimmäkseen lukeneensa pienenä. "Enkä ole ulkoillut. Olen harrastanut sisälajeja kuten balettia ja nyt tankotanssia".
Maiju Livio, 22, huomasi yliopiston isoissa saleissa tarvitsevansa silmälasit. Saksankielen kääntämistä opiskeleva Livio sanoo enimmäkseen lukeneensa pienenä. "Enkä ole ulkoillut. Olen harrastanut sisälajeja kuten balettia ja nyt tankotanssia". Kuva: Ville Männikkö

Likinäköisyys on yleistynyt tavattomasti kehittyneissä maissa, ja ilmiölle on nyt löytynyt yllättävä syy.

Sisätiloissa oleskelu voi lisätä likinäköisyyttä, kansainväliset tutkimukset sanovat.

Likinäköinen näkee tarkasti lähelle, mutta ei kauas. Riittävä ulkoilu näyttää pitävän kaukonäön terävänä.

Fakta

Kuva syntyy väärään kohtaan

Likinäköisellä kuva ei synny verkkokalvolle vaan sen eteen.

 Likinäköinen silmä ei näe tarkasti kaukana olevaa kohdetta.

 Kuva on tarkka, kun se syntyy verkkokalvolle. Likinäköisellä kuva muodostuu verkkokalvon etupuolelle.

 Likinäköisyyttä korjataan silmälaseilla, piilolaseilla ja nykyisin yhä useammin laserleikkauksilla.

 Likinäköisyyden voimakkuutta kuvataan korjaavan linssin vahvuudella.

 Jos likinäköisyys on –1, silmä näkee tarkasti vain metrin päähän.

 Jos likinäköisyys on –5, silmä näkee tarkasti 20 senttimetrin päähän.

 Jos likinäköisyys on –10, silmä näkee tarkasti vain 10 senttimetrin päähän.

Lähde: Dosentti Olavi Pärssinen

Kaukonäön hämärtyminen on erityisen hurjaa itäisen Aasian maissa. Kiinalaisista teineistä ja nuorista aikuisista paikoin jopa 90 prosenttia on likinäköisiä. Puoli vuosisataa sitten likinäköisiä oli väestöstä vain kymmenen prosenttia tai vähemmän.

Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa 96,5 prosenttia 19-vuotiaista miehistä on likinäköisiä.

Länsimaissa likinäköisyys on kaksinkertaistunut puolessa vuosisadassa. Yhdysvalloissa ja Euroopassa likinäköisiä on 30–40 prosenttia ihmisistä.

Jopa kolmannes maailman väestöstä voi olla likinäköisiä vuosikymmenen loppuun mennessä, tiedelehti Nature kirjoittaa uutisartikkelissaan.

Suomalaisista ei ole tuoretta väestötutkimusta, mutta Jyväskylän yliopiston dosentti Olavi Pärssinen havaitsi tutkimuksessaan jo 1980-luvun lopulla, että ylioppilaiden likinäköisyys oli kaksinkertaistunut kahdessakymmenessä vuodessa.

Vuonna 1957 syntyneistä ylioppilaista likinäköisiä oli jo 55 prosenttia, kansakoulun käyneistä 35 prosenttia. Ennen sotia likinäköisiä oli suomalaisista alle kymmenen prosenttia.

"Likinäköisyyden lisääntyminen on yhteydessä lisääntyneeseen koulutukseen, lukemiseen ja lähikatseluun sekä liikunnan ja ulkoiluun vähentymiseen", Pärssinen vahvistaa.

Hän oli juuri Australiassa kokouksessa, joka laatii likinäköisyydestä selvitystä ja hoito-ohjeita Maailman terveysjärjestölle WHO:lle.

Pärssinen on itse tutkinut 23 vuotta suomalaisia koehenkilöitä, jotka olivat seurannan alussa yksitoistavuotiaita koululaisia. Viime vuonna julkaistu tulos oli, että runsas lukeminen ja vähäinen ulkoilu ja liikunta ennustivat suurempaa aikuisiän likinäköisyyttä Suomessa.

Yhdysvaltalainen tutkimus seurasi 500:aa koululaista, joilla oli 8–9-vuotiaana normaali näkö. Viiden vuoden kuluttua yksi lapsi viidestä oli likinäköinen. Ainoa selittävä ympäristötekijä oli lapsen sisällä tai ulkona viettämä aika.

Australiassa Katrhry Rosen tutkimusryhmä seurasi yli 4 000:ta koululaista kolme vuotta. Ulkoilevilla lapsilla oli pienempi likinäköisyyden riski kuin sisällä oleilevilla.

Tuloksia epäilevät tutkijat tosin huomauttavat, että lasten ulkoilun määrää on vaikeaa seurata tieteellisen tarkasti.

Pohjimmiltaan likinäköisyys johtuu siitä, että silmämuna kasvaa liian pitkäksi. Siksi silmän linssi taittaa valonsäteet kuvaksi väärään kohtaan.

Tarkasti näkevässä silmässä kuva muodostuu verkkokalvolle, mutta likinäköisessä silmän pohjassa kuva muodostuu verkkokalvon eteen.

Likinäköisyys voi ilmaantua missä iässä tahansa. Yleisimmin se alkaa kuitenkin lapsena ja lisääntyy kouluiässä ja opiskeluaikana.

Lapsen silmä kasvaa varsin varhain aikuisen silmän kokoiseksi. Noin kolmen vuoden iän jälkeen silmä pitenee tarkasti näkevillä enää noin millimetrin.

Tutkijat haluavat selvittää, liittyykö ulkoilun likinäköisyyttä hillitsevä vaikutus mahdollisesti valon määrään. Oletus on, että auringonvalo virkistää hermovälittäjäaineen dopamiinin tuotantoa. Koe-eläimillä dopamiinin on havaittu estävän silmän pituuskasvua.

Pärssisen mukaan hämärässä oleskelu ei sinänsä lisää likinäköisyyttä. Sitä ei osoita mikään tutkimus.

"Jos lisäisi, niin ennen vanhaan kaikki hämärien mökkien asukkaat olisivat olleet likinäköisiä", Pärssinen muistuttaa.

Perinteisesti likinäön syyksi on epäilty lukemista. Kirjojen lisäksi vaivasta on syytetty tietokoneita ja älypuhelimia, koska ne lisäävät jatkuvaa lähelle tuijottelua.

Olavi Pärssisen hypoteesi on, että silmälihasten jännittäminen lukemisen aikana voisi vähitellen venyttää silmämunaa ja johtaa likinäköisyyteen. Tämä on vasta olettamus, jota ei ole tutkittu.

Pärssinen huomauttaa, että lukeminen ilman laseja tai heikommilla laseilla ei estä likinäköisyyden etenemistä. "Ehkä pikemminkin päinvastoin."

Myös ulkoilun suotuisaa vaikutusta voisi Pärssisen mielestä selittää myös se, että ulkona katsotaan kauas eikä silmiä tarvitse jännittää kuten lähikatselussa.

Jos ulkoilu ja auringonvalo todella ehkäisevät likinäköisyyttä, keinoja sen hyödyntämiseen on helppo keksiä.

Singapore on patistanut koululaisia ulkoilemaan. Tutkija Ian Morgan ehdottaa tiedelehti Naturessa kiinalaisten koululaisten opettamista lasiseinäisessä luokassa.

Jacobin Science Photo Library
Likinäköisellä kuva ei synny verkkokalvolle vaan sen eteen.
Likinäköisellä kuva ei synny verkkokalvolle vaan sen eteen.

Jacobin Science Photo Library
Sopiva linssi korjaa virheen.
Sopiva linssi korjaa virheen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!