Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mammutit voisivat pelastaa ikiroudan ja hidastaa ilmastonmuutosta

Jos Siperian tundra lämpenee, ilmakehään vapautuu hirmuisesti hiiltä. Venäläiset tutkijat uskovat, että isot eläimet estäisivät ikiroutaa sulamasta. Koe on jo menossa.

Maija Karala

Venäjällä saatetaan parhaillaan ratkoa ihmiskunnan kohtalonkysymyksiä. Ei, presidentti Vladimir Putinin uusimmilla edesottamuksilla ei ole mitään tekemistä asian kanssa.

Suurten kysymysten äärellä on pieni tutkijaryhmä, joka koostuu kahdesta pariskunnasta ja vaihtelevista vierailijoista. He työskentelevät itsenäisellä tutkimusasemalla Tšerskissä, keskellä kylmintä Siperiaa.

Aseman johtaja, 59-vuotias ekologi Sergei Zimov varoittaa, että sulavassa ikiroudassa tikittää aikapommi.

Suuri osa Siperian tundrasta seisoo kymmeniä metrejä paksun jäätyneen lössimaan päällä. Lössi on hyvin hienojakoista, hedelmällistä maata, joka on kertynyt kymmenien tuhansien vuosien mittaan. Sitä halkovat paksut jääsuonet ja kirjovat miljoonat eläinten luut.

Pelkästään tutkimusaseman alla leviävässä Jedoma-muodostumassa on tutkijoiden arvion mukaan 500 gigatonnia orgaanista hiiltä. Siinä on enemmän kuin ihmiskunnan tähän saakka polttamissa fossiilissa polttoaineissa yhteensä.

Koko arktisella alueella ikiroutaan on varastoitunut hiiltä huikeat 1 672 gigatonnia, Zimov kirjoittaa Quaternary Science Reviews -lehdessä.

"Ikiroudan hiili unohdettiin vanhemmista ilmastomalleista, koska harvat tiesivät siitä", Zimov kertoo sähköpostitse ontuvalla englannilla. Sittemmin se huomattiin yhdeksi maailman suurimmista hiilivarannoista.

Nyt ikirouta sulaa ja hiili uhkaa karata ilmakehään kasvihuonekaasuina. Tomumainen lössi romahtaa jokiin ja liukenee sulaviin jääsuoniin, missä sen hiili pääsee hajoamaan metaaniksi ja hiilidioksidiksi. Merkkejä voi jo nähdä maisemassa.

"Vielä ikiroudan sulaminen ei ole lähtenyt kunnolla käyntiin. Jos ilmasto lämpenee ennusteiden mukaan, se alkaa sulaa todella nopeasti", vahvistaa Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Tuomas Laurila.

"Jos mitään ei tehdä, ennuste on huono."

Laurila työskentelee paitsi Helsingissä, myös Ilmatieteen laitoksen omalla tutkimusasemalla Tiksissä, Koillis-Siperiassa. Siellä selvitetään arktisen luonnon ja ilmastonmuutoksen vaikutusta toisiinsa yhteistyössä venäläisten kanssa.

Toista tuhatta kilometriä Tiksistä itään sijaitsevalla asemallaan Zimov uskoo löytäneensä ratkaisun – tai ainakin keinon ostaa aikaa. Siperia pitäisi täyttää suurilla villieläimillä.

Alun perin Zimov ei aikonutkaan tutkia ilmastonmuutosta vaan suurten kasvinsyöjien vaikutusta kasvillisuuteen. Tutkimusaseman kupeessa toimiva pleistoseenipuisto perustettiin vuonna 1988 testaamaan, voisiko muinaisen mammuttiaron palauttaa.

Siperian luonto oli vielä 10 000 vuotta sitten sangen toisenlainen. Suuria eläimiä kuhisi kuin Afrikassa.

Miljoonat mammutinluut ovat yhä alueella tärkeä vientituote. Lössimaassa makaa myös arovisentin ja villihevosen, myskihärän, poron, suden ja luolaleijonan luita.

Kasvillisuuskin oli toisenlaista. Kuivaa maata verhosivat heinät ja kukat, joita eläimet laidunsivat. Nyky-Siperia sen sijaan on soisen tundran ja metsien mosaiikki. Maata peittää enimmäkseen sammal.

Mammuttiaron eläimet katosivat äkkiä viime jääkauden päättyessä. Syystä ei olla yksimielisiä. Pelkkä ilmaston lämpeneminen ei riittänyt niitä hävittämään, sillä ne selvisivät monista aiemmista lämpökausista.

Mammutit katosivat kokonaan. Myskihärät, hevoset ja biisonit selvisivät, mutta vain pienillä alueilla verrattuna aiempaan valtakuntaansa.

Osa tutkijoista arvelee, että muuttuva ilmasto ajoi eläimet ahdinkoon ja metsästävien ihmisten saapuminen oli viimeinen pisara. Toisten mielestä ihmiset olivat pääsyy ja ilmasto vain auttoi.

Eläinten huvetessa aro luhistui kuin korttitalo, Zimov kuvailee tutkimusasemansa kotisivuilla. Kun eläimet vähenivät, niiden lannoittavat ulosteet, hamuavat suut ja tallovat sorkat eivät enää muokanneet maata suotuisaksi heinille ja ruohoille. Märkä sammal peri maan.

Maisema metsittyi, kun mammutit eivät enää kaataneet puita. Samoin käy Afrikan savanneilla, jos norsut hävitetään.

Tutkimus lähti uusille urille, kun Zimov oivalsi yhteyden ilmastoon. Eristävä sammal ja koskematon hanki estävät Siperian pakkasia yltämästä syvälle maaperään. Nyt ne edistävät ikiroudan sulamista.

Tummat puut peittävät valkoisen lumen, joka muuten heijastaisi suuren osan kevättalven auringonsäteistä takaisin avaruuteen.

Tulkinta on kiistanalainen. Helsingin yliopistosta juuri tohtorinhattunsa saanut paleontologi Juha Saarinen suhtautuu Zimovin työhön varovaisen positiivisesti.

"Kyllä näissä tutkimuksissa vaikuttaa olevan suurelta osin perää, Saarinen sanoo.

Hän kuitenkin epäilee, ettei tarina ole aivan näin yksinkertainen. Mammuttiaro vetäytyi lämpenevän ja sateisemman ilmaston tieltä. Siperian kylmimmissä kolkissa sen olisi silti pitänyt säilyä.

Aron voi palauttaa, väittää Zimov. Kun eläimet palaavat, ne tallovat sammalen ja ikiroudan sulaminen hidastuu. Jos koko arktinen alue täytetään suurilla laiduntajilla, ilmastonmuutosta voidaan hillitä – tai ainakin ostaa aikaa kasvihuonepäästöjen pienentämiseen.

Zimoville mammuttiaron palauttaminen ei ole vain mahdollisuus vaan velvollisuus.

"Tehtäväni on palauttaa kokonainen ekosysteemi", hän julistaa.

Ilmatieteen laitoksen Laurila suhtautuu ideaan varovasti. "Minua tällaisen muutoksen tekeminen pelottaisi. Seurauksia on vaikea ennustaa."

Yksi riski ovat maastopalot. Sekä ilmaston lämpeneminen että eläinten aiheuttama kasvillisuuden muutos kuivaavat tundraa ja tekevät siitä paloherkän.

Ja jos ilmastonmuutosta halutaan torjua, maastopaloja pitää välttää. Paloista nousee hiilidioksidia savuna ilmaan, mutta niillä on toinenkin synkkä puoli. Ne muuttavat maaperän laajoilta alueilta lähes mustaksi. Musta maa imee auringon säteilyä kuin sieni.

Säännölliset maastopalot saattaisivat kumota eläinten positiivisen vaikutuksen. Zimov kuitenkin vastaa, että mammuttiarolla ei synny tulenarkaa kariketta, vaan maassa on ainoastaan saman vuoden aikana kasvanut ruoho.

"Eläinten jäljiltä ei ole juuri mitään poltettavaa."

Laurila pohtii, että vaikutuksia voidaan katsoa etukäteen, jos menetelmää testataan ensin rajatulla alueella.

Juuri sitä Sergei Zimov parhaillaan tekee. 1 600 hehtaarin aidattuun Pleistoseenipuistoon on vapautettu sitkeitä jakutianponeja, visenttejä eli eurooppalaisia biisoneja, myskihärkiä ja hirviä.

Mammuttia ei noin vain korvata, mutta Zimov uskoo, että jonain päivänä sen kloonaus onnistuu.

"Minä huolehdin, että kloonatulla mammutilla on paikka missä elää", hän lupaa. Sitä odotellessa Zimov jäljittelee mammutin vaikutusta ajelemalla metsää kumoon ostamallaan panssarivaunulla. Olemmehan Venäjällä.

Zimov kertoo, että tutkimusaseman henkilökunta saa palkkaa Venäjän tiedeakatemialta, mutta itse aseman ja puiston ylläpitoon ei ole rahoitusta. Työskentely ei ole helppoa.

Tulokset vaikuttavat kuitenkin lupaavilta. Sammalen valta on alkanut vaihtua ruohoon. Tutkijat mittasivat maaperän lämpötilaa –40 asteen paukkupakkasella. Eläinten talloman lumen kohdalla maa oli paikoin peräti 35 astetta kylmempää kuin koskemattoman nietoksen alla.

Vaikuttaa toden totta siltä, että erolla saattaa olla merkitystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!