Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perheen tulotaso näkyy lapsen aivoista – köyhillä pinta-ala pienempi

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Perheiden taloudelliset erot lyövät leimansa lasten ja nuorten aivoihin, osoittaa Nature Neurosciencessa julkaistu tutkimus. Vanhastaan on tiedetty, että varakkaampien perheiden lapset pärjäävät paremmin älykkyystesteissä ja koulussa kuin köyhistä oloista tulevat lapset.

Selvimmin perheen tulotaso ilmeni köyhimpien perheiden lasten aivoissa. Kielen käsittelyä, työmuistia ja suunnitelmallisuutta kannattelevien aivojen osien pinta-ala oli heillä pienempi kuin varakkaiden vesoilla.

"Etenkin kaikkien vähätuloisimpien perheiden lapsilla pienet erot tuloissa liittyivät melko suuriin eroihin koulumenetykselle tärkeiden aivoalueiden pinta-alassa", toteaa Columbian yliopiston professori Kimberly Noble Los Angelesin lastensairaalan tiedotteessa. Noble oli yksi tutkimuksen tekijöistä.

Parempituloisten perheiden jälkeläisten kesken tulojen vaikutus pieneni. Toisin sanoen aivojen pinta-ala ei enää kasvanut juurikaan tulojen kasvaessa. Vanhempien koulutustasolla oli vähäisempi merkitys lasten aivojen koolle kuin perheen tuloilla.

Hyvätuloisten lapset pärjäsivät myös erilaisissa päättelytehtävissä paremmin kuin huonotuloisten. Nämä erot saattavat selittyä aivoissa havaituilla eroilla.

Yhdysvaltalaiseen tutkimukseen osallistui yli tuhat lasta ja nuorta. Iältään he olivat kolmen ja 20 vuoden väliltä. Aivojen osia tutkijat mittasivat magneettikuvauksilla. He sulkivat pois selityksistä mahdolliset geneettiset erot, jotka voisivat johtaa eroihin aivoissa.

Varakkaissa perheissä vanhemmat pystyvät kaiketi tarjoamaan enemmän virikkeitä lapsilleen, mikä saa aivot kasvamaan.

Tutkijoiden mukaan heidän löydöksestään ei millä muotoa seuraa, että köyhien perheiden lasten aivot kehittyisivät pysyvästi heikommiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!