Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miltä tuntuu, kun ei näe, kuule eikä haista mitään? – Toimittaja sulkeutui työpäiväksi deprivaatiotankkiin

Toimittaja sulkeutui työpäiväksi suolavesitankkiin. Kokemus ei rentouttanut ollenkaan.

Tiede
 
Toimittaja kokeilee aistien riisumista
Toimittaja kokeilee aistien riisumista
Juha Merimaa kellui päivän pimeässä deprivaatiotankissa. Toimittaja: Juha Merimaa Kuvaus ja leikkaus: Petri Krook

Kellun. Ympärilläni on täysin pimeää. On täysin hiljaista. En kosketa mitään muuta kuin ihonlämpöistä suolanestettä. Ainoa tuoksu on sama suolaneste, eikä se tuoksu oikein miltään.

Tällaista on deprivaatiotankissa, jonne sulkeuduin hieman kello yhdeksän jälkeen tavallisena perjantaiaamuna.

Aistideprivaatio on menetelmä, jossa ihmisen kokemat aistiärsykkeet pyritään minimoimaan. Tyypillisimpiä keinoja ovat pimeys ja äänieristys. Vuonna 1954 psyyken tutkija John Lilly kehitti suolaliuoksella täytettävän tankin, jonne koehenkilö laitettiin kellumaan. Tarkoitus oli minimoida myös tuntoärsykkeet.

Tankeilla tehtiin jonkin verran kokeita, mutta ne ovat jääneet psykologian historian kummajaiseksi. Viime vuosina tankkitutkimus on keskittynyt lähinnä kellumisen hyötyihin selkä- ja nivelkipujen hoidossa.

Petri Krook
Jotkut käyttävät kelluessa niskatyynyä. Juha Merimaa piti sitä vain näkösuojana valokuvauksessa.
Jotkut käyttävät kelluessa niskatyynyä. Juha Merimaa piti sitä vain näkösuojana valokuvauksessa.

Mutta nyt deprivaatiotankki on avattu Helsinkiin, haagalaisen kerrostalon kellariin. Kyse ei ole tutkimuslaboratoriosta. Täällä Helsinki Salsa Academy -tanssikoulun yhteydessä toimii Floating Helsinki, johon kuka tahansa pääsee maksua vastaan kellumaan.

Tyypillisesti sessiot kestävät tunnin. Tankin omistaja, salsayrittäjä Mikko Kemppe kertoo meditoineensa tankissa enimmillään kolme ja puoli tuntia.

Minun on tarkoitus lillua kahdeksan tuntia. Kokonainen työpäivä. Ajatus tuntui etukäteen äärimmäisen rentouttavalta. Kun töissä on kiire ja kotona kaksi pientä lasta, päivä ilman ärsykkeitä kuulostaa taivaalta.

Kemppe kehuu, että tankki on rauhoittava elämys.

"Tankissa pystyy keskittymään ilman häiriöitä. Siellä voi myös rentoutua nukahtamatta."

Kelluessani en ole asiasta niin varma. Tankin sisällä on paitsi rauhallista, myös tylsää. Olen yksin ajatusteni kanssa, ja kuiskin niitä jossain yläpuolella roikkuvaan mikrofoniin. Kova ääni tuntuisi väärältä.

Kuiske ei ole ainoa kuulohavainto. Kuulen ääniä, joihin ei tavallisesti kiinnitä huomiota: rahinaa omasta hengityksestäni ja nivelten naksumisen liikkuessa. Asentoa vaihtaessa nesteen pinnan rikkoutuminen kaikuu korkean metallisena äänenä.

Muutenkaan aistien sulkeminen ei ole täydellistä. Liikun tankissa hieman, ja aika ajoin jalka tai käsi hipaisee jotain kovaa – tankin reunoja.

Selkein aistimus on kelluntanesteen ja ilman lämpötilaero. Ilma tuntuu nestettä hitusen viileämmältä. Se aiheuttaa harha-aistimuksia. Pinnan yläpuolelle jäävällä vatsan seudulla tuntuu, kuin päälläni olisi liian pieni peitto. Yhdessä vaiheessa luulen oikeasti pitäväni takkia peittona. Hetken aikaa jopa näen takin.

Välähdyksen ajan kuvittelen, että syliini on kiivennyt lapsi, joka lämmittää rintakehää kosketuksellaan.

Petri Krook
Suolaliuos kelluttaa paremmin kuin pelkkä vesi.
Suolaliuos kelluttaa paremmin kuin pelkkä vesi.

Vanhassa tieteiselokuvassa Muutostiloja (1980) tankkiin joutunut tutkija vajoaa harhoihin ja taantuu lopulta esi-ihmiseksi.

Hallusinointi aistimusten puutteessa ei ole tavatonta. Helsingin yliopiston neurotieteen tutkimuskeskuksen johtaja Eero Castrén selittää ilmiötä aivojen roolilla aistien täydentäjänä. Näkö esimerkiksi on tarkka vain pienellä alueella kerrallaan, mutta aivomme täydentävät loput arvaamalla.

"Aivot voivat jatkaa arvaamista, vaikka ärsykkeet puuttuvat. Silloin koetaan asioita, jotka eivät perustu aisteihin."

Akateemikko Riitta Harin ystävällisesti lainaama Inside a Black Room kuvaa Princetonin yliopistossa Yhdysvalloissa 1960-luvun alussa tehtyjä tutkimuksia, joissa kohteita pidettiin deprivaatiohuoneissa päiväkausia. Princeton ei käyttänyt tankkia, vaan koehenkilöt lepäsivät pimeydessä vuoteilla. Heillä oli yksinkertaista ruokaa ja wc.

Kahdestakymmenestä kolmesta koehenkilöstä kuusi koki harha-aistimuksia.

Ajelehdin tankissa unen ja valveen rajamailla. Näen täytetyillä eläimillä koristellun huoneen, joka vaikuttaa osapuilleen Eläintieteellisen keskusmuseon näyttelyvitriinin ja metsästysseuran klubihuoneen risteytykseltä.

Akkiä tankki on valaistu ja tuhrittu tageilla kuin likainen vesssanseinä.

Näyt eivät kuitenkaan tunnu unia todemmilta. Ne häviävät, kun alan sanella muistiinpanoja.

On vaikea sanoa, kuinka paljon ajasta menee torkkuen. Ajatuksia virtaa pään läpi jatkuvalla syötöllä. Pohdin tekemättömiä töitä, tulevaa viikonloppua ja kesää. Laskeskelen lasten kasvuvuosia ja omaa ikääntymistäni.

Kemppe kehui tankin auttavan keskittymisessä, mutta oma kokemukseni on päinvastainen.

Yksikään ajatuskulku ei jatku pitkään. Assosiaatiot kuljettavat mielen nopeasti yhdentekeviin asioihin. Miten Kill Billin juoni oikein menikään? Kuka pudotti Hollannin viime MM-kisoissa?

Eron kokemuksessa voi laittaa tottumuksen piikkiin: Kemppe on harjaantunut meditoija, minä tankissa ensimmäistä kertaa.

Petri Krook
Minne päivä katosi?
Minne päivä katosi?

Toinen selitys tulee kognitiivisen neurotieteen professorilta Antti Revonsuolta: tankissa kokee usein sen, mitä odottaa kokevansa. Olin lukenut Princetonin kokeista, joissa koehenkilöiden ajatukset jäivät kiertämään kehää ahdistukseen asti.

Itse koen ajatukseni lähinnä tylsiksi. Ärsyttää kun en voi tarkistaa Googlella, miten asiat ovat. Tai katsoa sähköpostia.

Pääkopan sijasta ongelmia aiheuttaa virtsarakko. Vaikka join illalla ja aamulla tuskin mitään, on lopulta pakko tunnustaa tosiasiat. Poistun tankista vessaan.

Noustessani minulla ei ole käsitystä kellonajasta. Veikkaan sen olevan noin 12. Vilkaisen kelloa. Se on 14.27.

Viisi ja puoli tuntia on vain kadonnut jonnekin.

Vessasta tultua päätän palata tankkiin lopuiksi kahdeksi ja puoleksi tunniksi. Ajattelen niiden menevän hetkessä.

Eivät ne mene. Enää ei väsytä, ja aika tuntuu matavan. Läiskyttelen nestettä ja etsin sopivaa asentoa. Hetkittäin mietin, josko minut on unohdettu tänne. Ehkä ilta on jo pitkällä.

Varsinaisesti tankissa ei kuitenkaan ahdista. Tämä on yllättävää, sillä eristystä käytetään myös kidutusmuotona. Yksinolo on vastoin ihmisen evolutiivista tarvetta luoda ja säilyttää sosiaalisia kontakteja. Yksinjääminen sisältää signaalin vaarasta.

Ero lienee siinä, että valta on minulla: tiedän voivani avata tankin milloin tahansa.

Jossain vaiheessa havahdun siihen, että luukun raosta tihkuu valoa. Kuvaaja on tullut paikalle. Kello on viisi.

Käyn suihkussa ja puen päälleni. Tuntuu hassulta, että ulkona on jo ilta. Jälkikäteen ajateltuna aika tankissa tuntuu hurahtaneen hetkessä.

Erikoisen rentouttava kokemus ei silti ollut. Illalla pinnani lasten kanssa ei ole ainakaan tavallista pidempi. Väsymys ajaa nukkumaan tavallista aiemmin, ja uni tulee välittömästi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!