Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sää ihmiskunnan valvontaan neljännesvuosisadan päästä?

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Huhtikuu 1965: Neljännesvuosisadan kuluessa ihmiskunta pääsee niin pitkälle, että säätä voidaan säädellä sekä aiheuttaa sadetta jopa Saharassa ja Israelin autiomaissa, sanoi amerikkalainen geofyysikko Joseph Kaplan perjantaina.

Professori Kaplan, joka on Yhdysvaltain tiedeakatemian avaruusosaston johtaja, saapui perjantaina Amsterdamiin keskustelemaan hollantilaisten tiedemiesten kanssa.

"Ennen vuotta 1955 jokainen itsensä vakavasti ottava tiedemies piti 'avaruuslentoa' naurettavana ajatuksena. Mutta nyt olen varma siitä, että avaruussaavutustemme ansiosta ihmiskunta pystyy 25 vuoden kuluttua valvomaan säätä ja aiheuttamaan sadetta Saharassa ja Israelissa."Veden ja ilman saastumisen vuoksi on kummankin puhdistaminen sään valvonnan avulla valttämätönta, hän sanoi. ––

Early Bird, maailman ensimmäinen kaupallinen tietoliikennesatelliitti, selviytyi keskiviikkona menestyksellisesti lukuisista avaruuskokelsta, joihin kuului mm. "erinomaista laatua" olleet television koekuvat. ––

Tiedemiehillä on vielä yksi tärkeä koe jäljellä. Perjantaiaamuna klo 8.30 palkallista aikaa (15.30 Suomen aikaa). Early Birdin rakettimoottori laukaistaan ja se asetetaan suoraan päiväntasaajan yläpuolelle niin sanotulle synkronisoidulle radalle, jolloin satelliitti näyttää koko ajan pysyvän samassa pisteessä maapallon yläpuolella.

Tämä saavutetaan siten, että Early Bird kiertää maapallon samassa ajassa kuin maa pyörähtää akselinsa ympäri. ––

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!