Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kenelle tutkimus Suomessa kumartaa?

Päätöksentekijät poimivat tutkimusten joukosta mieluisia asiansa tueksi

Tiede
 
Marja Heinonen
Arvio: kirja
Reetta Muhonen & Hanna-Mari Puuska (toim.). Tutkimuksen kansallinen tehtävä. Vastapaino 2014.

Erityisesti yhteiskunnallinen tutkimus joutuu jatkuvasti painimaan sen kanssa, mikä tai kuka sitä ohjaa.

Mikä on tieteellisen tutkimuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus ja onnistutaanko sen mittaamisessa?

Näin kysyy teos Tutkimuksen kansallinen tehtävä.

Kirjoittajat haastavat skitsofrenisen tilanteen tiede- ja innovaatiopolitiikassa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön linjaukset painottavat kansainvälisiä julkaisuja. Innovaatiopolitiikka taas edellyttää yhteistyötä teollisuuden ja liike-elämän kanssa sekä tukea päätöksentekoon.

Kun toiseen suuntaan kumartaa, toiseen pyllistää.

Kirja haastaa suomalaisen hyvän tieteen kriteerit. Tieteellisiä läpimurtoja ei synny, kun systeemi suosii tuloksia tasaisesti suoltavia valtavirran tutkijoita.

Kirjoittajat ovat eri yliopistojen humanististen ja yhteiskuntatieteiden asiantuntijoita. Mukana on Vaasan yliopiston rehtorina aloittanut Suvi Ronkainen, jonka mukaan tutkimuksen yhteiskunnallinen tehtävä on nähdä välittömän hyödyn ohitse. Tiede ei elä omassa maailmassaan, josta se tuottaisi objektiivista tietoa yhteiskunnan rakennuspalikoiksi. Todellisuudessa se kamppailee sekä sisäisten että ulkoisten paineiden puristuksessa.

Kuten Ronkainen, Asko Suikkanen ja Marika Kunnari toteavat artikkelissaan: "Tieto ei ole viatonta eikä tiedon vaikuttava käyttö intressitöntä." Tieteen tekemistä ohjaa valtion lisäksi nykyisin vahvasti yksityinen raha.

Vuosituhannen vaihteesta lähtien vähintään puolet yliopistojen tutkimusmenoista on katettu yliopistojen ulkopuolisista rahoituslähteistä.

Jotta luku ei tuntuisi liian hurjalta, pitää muistuttaa, että noin puolet ulkopuolisesta rahoituksesta tulee Suomen Akatemialta ja Tekesiltä.

Yhteiskunnallisen tutkimuksen vaikuttavuuden esteistä kertovat muun muassa Talvivaaran ongelmat.

Kirjoittajat toteavat, että tutkimuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus toteutuu, kun luodaan yhteistyöverkosto tieteellisen tutkimuksen, alueellisten korkeakoulujen ja kuntien kesken.

Vaikka eri tahoilla on tarve erilaiseen tietoon, yhteistyö sujuu, kun hyvinvointitavoite on kaikilla sama. Aina tämä ei toteudu.Kaivoksia koskeva tutkimus kuvaa asiaintiloja, arvioi kaivosten tuottavuudesta esitettyjä käsityksiä kriittisesti ja nostaa esille paikallisia yhteisöjä. Suoran hyödyn kannalta se voi vaikuttaa tarpeettomalta.

Tällaisen tutkimuksen yhteiskunnallinen hyöty olisi kuitenkin erityisen suuri silloin, kun on tehtävä poliittisia päätöksiä.

Yksisilmäisyyden ongelma haittaa tutkimuksen hyödyntämistä päätöksenteossa.

"Päättäjillä on valittavissa monista näkökulmista tehtyä tutkimusta, josta he cherry picking -menetelmällä valikoivat itselleen mieluisimmat", toteaa puheenvuorossaan professori Erkki Karvonen.

Kun tutkimuksesta on tulossa kansantalouden pelastusrengas, paineet vaikuttaa tutkimukseen ovat kasvaneet. Vaarana ovat sisäänpäin kääntyminen, kritiikin puute ja vaatimattomat tulokset.

Kirja on arvokas puheenvuoro tässä keskustelussa.

Tieteen merkityksen parhaimmillaan voi tiivistää Jorma Sipilän sanoihin teoksen loppulauseessa:

"Tiede on inhimillinen järjestelmä luotettavan tiedon luomista ja levittämistä varten ja sellaisena maailman hienoimpia, jos ei hienoin sosiaalinen innovaatio."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!