Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itsemurhia tehdään jouluisin ja 7 muuta harhaluuloa aiheesta

Itsemurhista on perinteisesti vaiettu. Siksi niistä vallitsee monta väärää luuloa. Tutkijat oikaisevat kahdeksan yleistä harhakäsitystä.

Tiede
 
Mikko Metsähonkala
Kuva: Mikko Metsähonkala

1 Itsemurhat ovat harvinaisia

Vuonna 2013 Suomessa teki itsemurhan 887 ihmistä. Murhan, tapon tai muuhun tahallisen pahoinpitelyn uhrina kuoli samana vuonna 78. Tieliikenneonnettomuuksissa kuoli 258 ihmistä. Luku sisältää myös liikenteessä itsemurhan tehneet.

Itsemurhista keskustellaan julkisuudessa vähemmän kuin henkirikoksista tai liikennekuolemista. Ne ovat kuitenkin huomattavasti yleisempiä.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan maailmassa tehdään vuodessa noin miljoona itsemurhaa. Se on paljon enemmän kuin sodissa kuolee ihmisiä.

Itsemurha-ajatuksia arvioidaan olevan vuosittain 2–3 prosentilla suomalaisista.

2 Joka puhuu itsemurhasta, ei tee sitä

Tämä on ehkä yleisin ja vaarallisin harhaluulo. Itsemurha-aikeista kertominen on selvimpiä merkkejä itsemurhan vaarasta.

Suurin osa itsemurhasta puhuvista ihmisistä ei tee sitä, sillä askel puheesta tekoihin on suuri. Suurin osa itsemurhaan päätyvistä ihmisistä on kuitenkin tuonut itsetuhoisuutensa esiin.

3 Suomessa eniten itsemurhia Euroopassa

Itsemurhat ovat Suomessa selvästi yleisempiä kuin esimerkiksi Ruotsissa, Norjassa tai Tanskassa. Kansainvälisesti katsoen Suomen luvut ovat suuria.

Muutamissa entisen itäblokin maissa itsemurhia tehdään kuitenkin suhteessa väestöön enemmän, esimerkiksi Unkarissa, Liettuassa ja Venäjällä.

4 Itsemurha on helppo tehdä

Itsemurhayritys ei yleensä onnistu. Tarkkoja tilastoja ei ole, sillä kaikki yritykset eivät koskaan tule viranomaisten tietoon.

Eri arvioiden mukaan itsemurhayrityksistä epäonnistuu yli 90 prosenttia. Näin ollen Suomessa yritettäisiin itsemurhaa vuosittain yli 10 000 kertaa.

Itsemurhaa yritetään usein päihtyneenä, ja yrityksen tekijä kärsii usein masennuksesta. Alkoholi ja masennus laskevat toimintakykyä.

Itsemurha-aikomus ei ole aina selkeä, sillä itsemurhaa suunnittelevan ihmisen mieli on usein sekava ja ristiriitainen.

"Kuolema on hämmentävä ja pelottava asia", muistuttaa Tampereen yliopiston sosiaalipsykiatrian professori Sami Pirkola.

"Ihminen ei rationaalisesti päätä tehdä itsemurhaa, vaan se on epätoivoinen yritys ratkaista vaikea tilanne."

Tekoa jarruttaa paitsi kuolemanpelko myös kivun pelko. Monet itsemurhat ovat hyvin kivuliaita.

Professori: Itsemurha ei osoita pelkuruutta eikä rohkeutta

Itsemurhaan päätyneitä ihmisiä arvostellaan joskus pelkuruudesta. Heidän ajatellaan kestävän huonosti takaiskuja ja olevan kykenemättömiä kohtaamaan epävarman tulevaisuuden.

Toisaalta itsemurhan tekijää pidetään joskus myös rohkeana. Hänen ajatellaan voittaneen kuolemanpelon ja kivun pelon.

Professori Sami Pirkolan mukaan kumpikin käsitys on väärä. "Itsemurha on merkki epätoivosta ja umpikujasta. Rohkeus tai pelkuruus eivät kuulu siihen."

5 Itsemurhia tehdään paljon jouluisin

Suomessa itsemurhat eivät ajoitu erityisesti jouluun tai muihinkaan juhlapyhiin. Itsemurhia ei myöskään tehdä eniten vuoden pimeimpinä kuukausina.

Itsemurhaluvut nousevat Suomessa hetkellisesti keväisin ja syksyisin silloin, kun muutokset valon ja lämmön määrässä ovat nopeimmillaan.

6 1990-luvun lama kasvatti itsemurhalukuja

Suomen itsemurhatilastojen huippuvuosi on 1990, jolloin lama oli vasta aluillaan. Itsemurhia tehtiin silloin yli 1 500. Sen jälkeen luvut lähtivät laskuun.

Nykyään itsemurhia tehdään 40 prosenttia vähemmän kuin vuonna 1990.

Itsemurhien jyrkän vähenemisen arvellaan johtuneen helppokäyttöisten masennuslääkeiden tulosta markkinoille 1990-luvulla. Tuolloin ahdistuksen ja masennuksen hoitaminen lääkkeillä moninkertaistui. Myös terveydenhuollon osaaminen itsetuhoisuuden hoitamisessa kehittyi.

Yhden teorian mukaan 1990-luvun lama vähensi ainakin joksikin aikaa suomalaista pärjäämispakkoa. Ei ollut niin noloa olla köyhä ja työtön, kun muutkin olivat köyhiä ja työttömiä.

7 Itsetuhoista ihmistä pitää piristää

Kun ihminen puhuu itsetuhoisuudestaan, tilanne on usein kuulijalle tukala. Erityisen vaikeaa on kuulla itsemurha-aikeista perheenjäseneltä tai hyvältä ystävältä.

"Vaikka läheisten tuki on tärkeä, läheiset ovat usein huonoja auttajia", sanoo kriisintyöntekijä Harri Sihvola.

Läheisten tunnereaktio on yleensä voimakas, ja he reagoivat usein yrittämällä sammuttaa itsetuhoisen tunteita.

"He koettavat piristää itsetuhoista sanomalla esimerkiksi, että katsopas kun lintu lentää taivaalla ja taivas on kauniin sininen."

Reaktio kuulostaa autettavan korvissa pahalta.

"Itsetuhoisesta ihmisestä tuntuu, että häntä ei uskota vaan hänen käsketään olla hiljaa", Sihvola huomauttaa.

Itsetuhoinen pitää ottaa tosissaan. Häntä kannattaa auttaa hakemaan ammattiapua. Avun ei tarvitse olla psykiatrista hoitoa, vaan itsetuhoisen voi ohjata kriisikeskukseen tai kriisineuvontaan.

Sihvola työskentelee itse Suomen mielenterveysseurassa, jonka kriisipuhelimeen voi soittaa anonyymisti.

8 Itsemurhista puhuminen lisää itsemurhia

Itsemurhista on vaiettu muun muassa siksi, että niistä puhumisen on pelätty lisäävän itsemurhia.

Pirkolan mukaan itsemurhien neutraali, asiallinen käsittely julkisuudessa ei kasvata niiden määrää.

Kouluissa ja työpaikoilla käsitellään nykyään usein avoimesti yhteisön jäsenen itsemurhaa. Työ- ja koulutovereille tarjotaan kriisiapua.

Dramaattiseen ja salaperäiseen sävyyn kerrotut itsemurhauutiset sen sijaan näyttävät hetkellisesti lisäävän itsemurhayrityksiä.

 

Juttua varten on haastateltu Suomen mielenterveysseuran kriisityöntekijää Harri Sihvolaa ja Tampereen yliopiston sosiaalipsykiatrian professoria Sami Pirkolaa.
 
Muut lähteet: Thomas Joiner: Myths about suicide. Harvard University Press, 2011.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!