Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaskas on luonnon oma spedelinko

Tiede
 
Kim Taylor Nature Picture Library
Kaskaan takaraajoissa on ponnistusta tahdistavat rattaat, joiden avulla hyönteinen voi hypätä suoraan.
Kaskaan takaraajoissa on ponnistusta tahdistavat rattaat, joiden avulla hyönteinen voi hypätä suoraan. Kuva: Kim Taylor Nature Picture Library

Spede Pasanen täyttäisi tänään 85 vuotta. Yksi Speden muistetuimmista keksinnöistä oli mäkihyppyharjoitteluun tarkoitettu "spedelinko", joka vauhditti hyppääjän tasaisella maalla sadan kilometrin vauhtiin.

Spede olisi arvostanut Issus coleoptratus -kaskaan hienostunutta koneistoa, jonka avulla piskuinen ötökkä pystyy ponnistamaan tarkasti eteenpäin. Kummankin takaraajan yläpäässä on, eh nimittäin, puolikas hammasratas.

Hammasrattaat lomittuvat tiiviisti toisiinsa, kun kaskas valmistautuu hyppäämään. Kun kaskas sitten ponnistaa, rattaiden tahdistus suoristaa jalat täsmälleen samaan aikaan ja samaan suuntaan, vain 30 sekunnin miljoonasosan erolla.

Tämä on tärkeää, sillä jos toinen jalka suoristuisi hippusenkaan toista myöhemmin, kaskas pyörähtäisi hallitsemattomasti vinoon. Kaskaan hermosto ei pystyisi samaan tarkkuuteen, sillä rattaat suoriutuvat tehtävästä nopeammin kuin hermoimpulssi kulkee.

Jos herkkä ratas rikkoutuu, se uusiutuu kaskaan muuttaessa muotoaan seuraavaan vaiheeseen. Viimeisen muodonmuutoksen jälkeen tätä turvaa ei ole, mutta aikuinen kaskas pystyy jo hallitsemaan hyppyään vahvoilla jaloillaan ilman rattaita.

Miljoonien vuosien evoluutio tuottaa Spedeäkin häkellyttävämpiä keksintöjä.

Malcolm Burrows MVPhotos
Kaskaan hammasrattaat lähikuvassa.
Kaskaan hammasrattaat lähikuvassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!