Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako jälkipolvien perimää muuttaa?

Uusilla tekniikoilla pystytään tekemään ihmiseen periytyviä muutoksia

Tiede
 
Petri Riikonen

Kukaan ei tiettävästi vielä ole muuntanut ihmisen geenejä tavalla, joka periytyisi jälkeläisille. Tilanne saattaa nyt olla muuttumassa.

Periytyvää muuntelua on jo pitkään tehty eläinten jalostuksessa, kasveista ja mikrobeista puhumattakaan. Kaikki ihmisten geenihoidot on kuitenkin tehty elimistön tavallisiin soluihin, joiden geenit eivät periydy lapsille. Ihmisen sukusolujen geeneihin ei ole kajottu.

Keinohedelmöityksissä on seulottu sairaita alkioita pois, mutta ihmisalkioiden geenejä ei ole muutettu.

Ihmisen geenien muuntaminen on tähän asti ollut teknisesti hyvin vaativaa, mutta uusimmat menetelmät tekevät sen helpoksi, Science-lehden mukaan "kenelle tahansa, jolla on molekyylibiologian peruskoulutus".

Siksi nyt voi syntyä houkutus muokata myös ihmisalkioita.

Itse asiassa ensi askelet on jo otettu. MIT Technology Review kertoi maaliskuussa nimettömänä pysyttelevien lähteiden perusteella, että Kiinassa on muunnettu ihmisalkioiden geenejä laboratoriokokeissa ja että tulokset ovat vertaisarvioinnissa julkaisua varten. Sciencen tietojen mukaan alkioita ei ole vielä koetettu istuttaa kohtuun.

Johtavissa tiedelehdissä Sciencessa ja Naturessa julkaistiin kahden tutkijaryhmän vetoomukset siitä, että tekniikoiden kokeilemisesta ihmisen sukusoluihin pitäisi pidättäytyä toistaiseksi.

Nykyisin eurooppalainen yleissopimus ihmisoikeuksista ja biolääketieteestä kieltää sukusolulinjan muuntelun yksiselitteisesti:

"Toimenpide, jonka tarkoituksena on muuttaa perimää, voidaan suorittaa vain ennalta ehkäisyä, diagnosointia tai hoitoa varten ja vain, jos toimenpiteen tarkoituksena ei ole muuttaa jälkeläisten perimää."

Myös Suomen laki hedelmöityshoidoista kieltää muokattujen sukusolujen käytön.

Jos ihmisen geenejä haluttaisiin muokata periytyvästi, se todennäköisimmin tehtäisiin juuri keinohedelmöitetyillä munasoluilla. Niistä syntyvät yksilöt periyttäisivät muutoksen omissa sukusoluissaan omille jälkeläisilleen ja nämä aikanaan omilleen.

Sukupolvelta toiselle periytyviä geenimuutoksia saadaan aikaan vain muokkaamalla sukusoluja tai niiden yhdistelmiä eli hedelmöityneitä munasoluja.

Sukusolut näet eriytyvät muista soluista omaksi linjakseen jo nuorissa alkioissa. Vain sukusolujen geenit periytyvät jälkeläisille.

Mikä tässä mahdollisuudessa sitten huolettaa? "Ettei sukusolulinjan muunteleminen toimi riittävän hyvin? Vai että se toimii liian hyvin?" mietiskelee Sciencen haastattelema Harvardin yliopiston geneetikko George Church.

Vielä tekniikat eivät ole turvallisia. Jos sivutuotteena sattuu syntymään muutoksia vääriin geeneihin, voi seurata uusia tauteja tai kehityshäiriöitä, joista osa saatetaan havaita vasta muunnetun ihmisen kasvettua aikuiseksi. Apinakokeissa vähintään puolet kohtuun istutetuista muunnetuista alkioista on abortoitunut.

Sukusolulinjan muuntelulla voisi kuitenkin olla loistava tulevaisuus tautiriskien vähentäjänä. Sen kautta voitaisiin korjata tai poistaa tulevilta polvilta geenimuotoja, joiden tiedetään aiheuttavan sairauksia.

Osa tutkijoista vastustaa ihmisten sukusolulinjan muuntelua siinäkin tapauksessa, että terveysriskit voitaisiin välttää. He ajattelevat, että kyseessä on eettinen raja, jota ei pitäisi ylittää. Heidän mielestään ei ole oikein päättää tulevien sukupolvien puolesta, millainen heidän perimänsä saa olla.

Keskusteluissa on myös maalailtu uutta superihmisten rotua, jonka rikkaat voisivat itsestään jalostaa. Ihmisen ominaisuudet ovat kuitenkin niin monen geenin yhteispeliä, ettei superkaunottaren, superurheilijan, supersotilaan tai superälykön luominen onnistu tälläkään menetelmällä – ei ainakaan pitkään aikaan.

Petri Riikonen HS
petri.riikonen@hs.fi
Kirjoittaja on tiedetoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!