Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tieteellä on paremmat tarinat

Tiede
 
Susanne Björkholm
Kirjoittaja on tiedetoimittaja.

Aivot luovat tarinoita. Ihminen on hanakka yhdistelemään asioita ja kehräämään niistä kokonaisuuksia. Vasemmassa aivopuoliskossa asuva tarinanpunoja luo kielellisiä selityksiä käyttäytymiselle, tunteille ja maailman tapahtumille.

Tarina on hyvä, kun se on sisäisesti johdonmukainen. Todenmukaisuus on toissijaista. Jos tietää vain kolme asiaa, on ne helpompi yhdistää toimivaksi tarinaksi joka ei ole tosi, kuin jos tietää kolmesataa asiaa. Kolmen faktan tarina voi silti ihmisen mielessä olla yhtä vahva ja tosi kuin kolmensadan faktan ympärille laadittu.

Kun on luonut tarinan ja alkanut uskoa siihen, siitä voi tulla hyvin tärkeä – etenkin jos se liittyy ruokaan tai sillä on kosketuspintaa moraalisiin kysymyksiin. Jos silloin törmää tietoon, joka ei sovi narratiiviin, lentää ikkunasta useammin tieto kuin muuttaa muotoaan tarina.

Muun muassa siksi sunnit tappavat shiioja ja karppaajat nettilynkkaavat leivänsyöjiä.

Jos nämä kuumakallet kehräisivätkin tärkeät tarinansa tieteen periaatteita noudattaen, maailma olisi harmonisempi paikka.

Tieteessä kehitellään tarinoita todellisuuden rakenteesta. Tarinoita kutsutaan teorioiksi. Koska tutkijat ovat ihan tavallisia ihmisiä, on useimmilla intohimoinen suhde omaan lempiteoriaansa ja he ovat valmiita puolustamaan sitä aikaa ja apurahaa säästämättä.

Tieteen tarinat poikkeavat kuitenkin muista tarinoista. Sen sijaan, että revitään hajalle tarinan vastustajat, pyritään tieteessä repimään hajalle vanha tarina ja luomaan tilalle uusi. Sellainen, joka entistä tarkemmin kuvailee todellisuuden rakennetta.

Siksi tieteelliselle tarinalle asetetaan vaatimus: sen on oltava revittävissä hajalle. Tieteellinen teoria ei saa olla kuten tarinamme jumalista ja höpöterapioista, jotka liukkaasti luikahtavat ihmeiden tai energiavirtojen taakse falsifioitavuuden ulottumattomiin. Teorian on oltava avoin testaukselle.

Tästä seuraa kaksi asiaa, jotka ikuisesti puuttuvat kaikkien muiden tarinanluontitapojen ympäriltä. Ensinnäkin kollektiivinen ymmärryksemme todellisuuden rakenteesta kasvaa väkisin koko ajan. Useimmiten hitaasti ja harhapolkujen kautta, mutta silti. Toiseksi tuo ihmisiä yhteen kun kaikki näkevät, että näinhän se maailma tosiaan toimiikin eikä sittenkään noin ja pulinat pois.

Aina tietenkin löytyy tieteen äärisunneja ja himokarppaajia, joille vanhasta uskosta luopuminen on liian raskasta. Mutta he ovat marginaalissa, eikä heitä juuri kuunnella toisin kuin tieteen ulkopuolella, missä tarinat ovat pyhiä ja ihmiset toistensa kimpussa niitä puolustamassa.

Mitä enemmän tiedämme todellisuuden rakenteesta, sitä vaikeampi meitä on huijata vetävillä tarinoilla. Lukekaa ja oppikaa siis, hyvät ihmiset! Älkää uskoko tarinoita, joita ei voi repiä hajalle vaan joiden nimissä revitään ihmisiä hajalle.

Susanne Björkholm
Kirjoittaja on tiedetoimittaja.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!