Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisen muuntelu mullistuu – uusi tekniikka mahdollistaa periytyvien geenien peukaloinnin

Bakteerit opettivat tutkijoille tarkan ja tehokkaan keinon korjata perimää

Tiede
 
Science Photo Library
Uusi tekniikka voi mahdollistaa alkion sukusolujen geenien muuntelun. Ne periytyvät myös yksilön lapsille.
Uusi tekniikka voi mahdollistaa alkion sukusolujen geenien muuntelun. Ne periytyvät myös yksilön lapsille. Kuva: Science Photo Library

Bakteerit ovat opettaneet tutkijoille uuden keinon korjata perimää. Se on niin tarkka ja tehokas, että asiantuntijat puhuvat geeniteknologian vuosisadan keksinnöstä – ja Nobelista keinon kehittäjille.

"Voimme kohta panna solun tekemään periaatteessa mitä vain. Voimme parantaa perinnöllisiä sairauksia ja kehittää vehnäsatoja sekä nopeammin kasvavia puita", sanoo perinnöllisyyslääkärinä ja Helsingin yliopiston tutkijana työskentelevä Kirmo Wartiovaara.

Menetelmällä voidaan parantaa geenivirheitä nopeammin ja luotettavammin kuin vanhoilla keinoilla.

Uusi keino perustuu entsyymeihin, jotka sitoutuvat dna-molekyylissä haluttuun kohtaan.

Näitä cas-entsyymejä löydettiin bakteereista jo 1980-luvulla. Ne ovat keskeisiä bakteerien kamppailussa viruksia vastaan. Ne leikkaavat bakteeriin päässeen viruksen perimästä palasen, jonka avulla bakteeri tunnistaa viruksen ensi kerralla.

Runsaat kaksi vuotta sitten Jennifer Doudna Yhdysvalloissa ja Emmanuel Charpentier Saksassa kertoivat kehittäneensä bakteerien keinoa. He onnistuivat katkaisemaan dna:n sen avulla haluamastaan kohdasta.

Doudnan ja Charpentierin suuri oivallus oli lähettää entsyymin mukana soluun lyhyt rna-molekyyli, joka vie entsyymin valittuun kohtaan dna:ssa.

Rna etsii geenin kuin numeron luettelosta. Hakutyökalu on mahdollista valmistaa, koska ihmisen genomi tunnetaan.

Entsyymin ja rna:n esityön ansiosta korjattu geeni ohjautuu solussa ja perimässä juuri oikeaan paikkaan.

Tällä täsmällisellä geenikirurgialla on tehty lyhyessä ajassa toista tuhatta tieteellistä tutkimusta.

Koehiirten perinnöllisiä sairauksia on parannettu. Biologit ovat pyrkineet parantamaan viljelykasvien tuottavuutta. Jukurttitehdas kehitti bakteerikannan, joka kestää viruksia.

Vajaat kaksi vuotta sitten japanilaiset tutkijat kertoivat tiedelehti Naturessa poistaneensa hi-virusta ihmisen immuunisoluista. Helsingissä professori Timo Otonkosken ryhmä käyttää menetelmää esimerkiksi kantasolututkimuksissa Biomedicumissa.

Tammikuussa lääkeyhtiö Novartis kertoi käyttävänsä crispr-cas9-menetelmää syöpätutkimuksessa. Yhtiön tutkijat aikovat Business Insiderin mukaan muokata immuunijärjestelmän soluja siten, että ne hyökkäävät kasvainten kimppuun.

Wartiovaaran mukaan ensimmäiseksi voitaisiin parantaa yhdestä geenivirheestä johtuvia veritauteja.

"Verisolut uusiutuvat koko ajan. Otamme ihmisestä verta, erottelemme kantasolut ja muokkaamme niissä haluamamme geenin."

Sen jälkeen toivotaan, että korjatun geenin sisältävät solut lisääntyvät ja syrjäyttävät virheellisen geenin sisältävät solut.

Wartiovaara itse tutkii hemoglobiinigeenin virheestä johtuvia verisairauksia Yhdysvalloissa Oaklandissa. Erilaisia hemoglobiinin geenivirheitä on noin 300 miljoonalla ihmisellä.

Entsyymeillä tehtävät geenihoidot ovat silti vuosien päässä.

"Ensin pitää tehdä solukokeet ja sitten eläinkokeet. Vasta sitten voi harkita ihmiskokeita, ja niitäkin ensin esimerkiksi vain kymmenellä ihmisellä. Sitten pitää odottaa kaksi kolme vuotta, ilmeneekö haittavaikutuksia", Wartiovaara luettelee.

"Lääketieteessä ei saa tehdä asioita, jotka vaarallisempia kuin tauti."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!