Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cernin johtoon nainen, joka rakastaa hiukkasfysiikkaa

Tiede
 
Maki Galimberti LUZphoto
Fabiola Gianotti halusi jo lapsena tietää, mitä maailmankaikkeus on. Nyt hänellä on käsissään maailman parhaat välineet ja tutkijat sen selvittämiseksi.
Fabiola Gianotti halusi jo lapsena tietää, mitä maailmankaikkeus on. Nyt hänellä on käsissään maailman parhaat välineet ja tutkijat sen selvittämiseksi. Kuva: Maki Galimberti LUZphoto

Cern, Sveitsi. Cern on merkillinen paikka. Kaikki, mikä näkyy maan pinnalle, on vaatimatonta ja vanhentunutta. Puitteista on säästetty. Rispaantuneet kokolattiamatot peittävät ympäriinsä risteileviä käytäviä.

Mutta maan alla, noin sadan metrin syvyydessä, kymmeniä kilometrejä pitkissä käytävissä kulkee Cernin huippuunsa viritetty valtava hiukkaskiihdytin, Large Hadron Collider.

Kolme vuotta sitten kiihdyttimellä tehtiin sensaatiomainen löytö, kun protonien törmäytyksissä löydettiin kymmenien vuosien etsinnän jälkeen niin sanottu Higgsin hiukkanen.

Löydöstä ilmoitti maailmalle tutkimusryhmän johtaja Fabiola Gianotti. Vuoden 2016 alusta hänestä tulee Cernin pääjohtaja.

Gianottikaanei ole aivan sitä, miltä päälle päin näyttää. Kun hän tulee kiireisenä ja vähän myöhässä haastatteluun, hänestä saa tiukan ja bisnesmäisen vaikutelman.

Tutkijoiden keskuudessa häntä pidetään kuitenkin helposti lähestyttävänä johtajana, jolla on taito olla hauska ja tulla toimeen monelaisten ihmisten kanssa.

Gianotti sai klassisen humanistisen koulutuksen ja suoritti jopa konserttipianistin tutkinnon ennen kuin vaihtoi fysiikkaan.

"Olen lapsesta saakka ollut eritäin utelias. Tajusin, että fysiikka pystyy kaikkein konkreettisimmin ja tarkimmin vastaamaan niihin maailmankaikkeutta koskeviin kysymyksiin, joita minulla oli."

Kuka?

Pianisti ja fyysikko

 Fabiola Gianotti syntyi Milanossa vuonna 1962 ja sai katolilaisen kasvatuksen.

 Opiskeli koulussa kreikkaa, latinaa, musiikkia ja tanssia. Tahtoi ballerinaksi Moskovan Bolshoi-teatteriin.

 Suoritti konserttipianistin tutkinnon.

 Tohtorin tukinto Milanon yliopistosta kokeellisen hiukkasfysiikan alalta.

 Tuli tutkijaksi Cerniin vuonna 1994.

 Nousi vuonna 2009 Atlas-koeaseman ja johtajaksi ja 3 000 tutkijan esimieheksi.

 4. heinäkuuta 2012 ilmoitti, että hänen tiiminsä on löytänyt Higgsin hiukkasen.

 Aloittaa Euroopan hiukkastutkimuskeskuksen Cernin pääjohtajana ensi vuoden alussa.

 Intohimona musiikki, ruoanlaitto ja fysiikka.

Gianotti ei näe, että fysiikka ja taide olisivat kovin kaukana toisistaan. Ne ovat ovat ihmisälyn voimakkaimpia ilmentymiä, joiden ytimessä on uteliaisuus, luovuus ja kohti tuntematonta kurkotteleminen.

"Ja kaikkein tärkeimmät asiat, jotka ovat vieneet minua eteenpäin musiikissa, pätevät myös fysiikassa. Ne ovat kurinalaisuus, tarkkuus ja tiedonhalu."

Ne pätevät Gianottin mukaan myös kokkaamiseen, joka on yksi hänen intohimoistaan.

Tieteestä puhuttaessa Gianotti käyttää mieluummin sanaa tieto, knowledge, kuin sanaa tiede, science. Se kuvaa hänestä paremmin sitä inhimillistä kapasiteettia, jota vaaditaan kaiken uuden tiedon tuottamiseen, niin matematiikassa kuin historiassa. Protonien törmäyttäminen on tiedettä, mutta tietoa syntyy vasta, kun tulokset analysoidaan.

Haastattelupäivänä Cernissä valmistaudutaan hiukkaskiihdyttimen uudelleenkäynnistykseen kahden vuoden huoltotauon jälkeen. Laitteen voimaa on lisätty lähes kaksikertaiseksi, ja tutkijat odottavat sen avulla löytävänsä "uutta fysiikkaa", aiemmin tuntemattomia osia ja suhteita maailmankaikkeuden rakenteesta.

"Tiedämme, että standardimallissa on aukkoja. Se on merkki uuden fysiikan olemassaolosta."

Antiaine, pimeä aine ja maailmankaikkeuden symmetria. Näitä päästään nyt tutkimaan. Myös Higgsin hiukkasen ominaisuudet selvitetään perusteellisesti.

Fabrice Coffrini Afp
Hiukkassuihkut kiihdytetään melkein valon nopeuteen 27 kilometrin pituisessa putkessa ja törmäytetään koeasemilla.
Hiukkassuihkut kiihdytetään melkein valon nopeuteen 27 kilometrin pituisessa putkessa ja törmäytetään koeasemilla.

Yksitärkeimmistä lähivuosien tavoitteista on kuitenkin pimeän aineen koostumuksen paljastaminen. Pimeää ainetta on maailmankaikkeudesta suurin osa. Se on kuin liimaa, joka pitää universumin koossa.

Sen olemassa olo on kuitenkin voitu havaita ainoastaan sen aiheuttamasta painovoimasta.

Pimeää ainetta yritettiin turhaan tavoittaa jo edellisen kiihdyttimen avulla.

"Emme löytäneet mitään", Gianotti sanoo, ja levittelee käsiään. Nytkin voi viedä kymmenen vuotta ennen kuin saadaan merkittäviä läpimurtoja.

"Me teemme perustutkimusta eli tutkimme ennen tuntematonta", Gianotti sanoo. "En siis voi ennustaa, mitä löydämme seuraavaksi."

Pääjohtajana Gianottilla ei ole aikaa omaan tutkimukseen, vaan hän keskittyy strategiseen johtamiseen.

Cernin kiihdytin on nyt maailman suurin laite, mutta Kiina ja Yhdysvallat suunnittelevat sata kilometriä pitkän hiukkaskiihdyttimen rakentamista sen kilpailijaksi.

Miten Cern aikoo vastata haasteeseen?

"Tietysti mekin suunnittelemme uuden kiihdyttimen rakentamista jossain vaiheessa." Nykyisellä tehdään töitä vuoteen 2035 asti. Gianotti uskoo, että myös suoran lineaarikiihdyttimen aika on tulossa.

"Pidämme erilaisia vaihtoehtoja auki sen mukaan, miten tutkimuksemme etenee."

Gianotti on korostanut Cernin roolia myös tieteen ulkopuolella. Hänelle Cern on konkreettinen todiste maailmanlaajuisesta yhteistyöstä ja rauhantyöstä.

"Cern tekee meistä parempia tutkijoita, ja parempia ihmisiä", Gianotti sanoi, kun hänet viime marraskuussa valittiin Cernin tulevaksi johtajaksi.

"Meillä on 11 000 tutkijaa. Heitä on maista, joiden poliittiset suhteet voivat olla millaiset hyvänsä. Mutta politikoinnilla ei ole täällä sijaa", hän sanoo.

"Ainoastaan hyvät ideat ja saavutetut tulokset ratkaisevat."

Lisäksi tuleva pääjohtaja muistuttaa lukuisista vierailevista koululaisryhmistä ja opettajista, joille selitetään maailmankaikkeuden peruskysymyksiä Cernissä päivittäin.

Kesken haastattelun saamme tiedon. Uudistettu hiukkaskiihdytin käynnistetään vihdoin parin päivän kuluessa.

Vaikka tulossa on pitkät juhlapyhät, Gianotti aikoo olla paikalla, kun ensimmäiset hiuksenhienot protonisuihkut etenevät uudelleen rakennetun kiihdyttimen läpi – melkin valon nopeudella, lähellä absoluuttista nollapistettä.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!