Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloyhtiö voi olla myös energiakauppias

Turun Skanssin tulevat asukkaat voivat tuottaa energiaa kaupungille

Tiede
 
Elina Venesmäki
Jukka Pylväs
Turun Skanssin tulevat asukkaat voivat tuottaa lämpöä aurinkokeräimillä tai maalämpöpumpuilla ja myydä ylimäärän kaukolämpöverkkoon.
Turun Skanssin tulevat asukkaat voivat tuottaa lämpöä aurinkokeräimillä tai maalämpöpumpuilla ja myydä ylimäärän kaukolämpöverkkoon. Kuva: Jukka Pylväs

Turun Skanssiin nousee kerrostaloalue, jonka on määrä tuottaa lämpöä itse ja myydä ylimääräinen kaupungille. Tämä on mahdollista kaksisuuntaisen kaukolämpöverkon avulla.

"Vastaavanlainen on Tukholmassa, mutta varsin uutta tämä on Euroopan tasollakin", sanoo erikoistutkija Åsa Hedman VTT:stä.

Skanssi sijaitsee Turun keskustasta noin kolme kilometriä itään, Kaarinan kunnan rajalla. Hedman esittelee karttaa, johon on piirretty 60 kerrostaloa. Alueelle on tulossa asuntoja noin 8 000:lle.

Sopivasti aurinkoa kohti suuntautuville katoille on piirretty aurinkolämpökeräimiä. Lisäksi alueelle voidaan rakentaa maalämpöä tai vaikka pienpellettilaitoksia.

Kaksisuuntainen kaukolämpöverkko tulee osaksi Turun lämpöverkkoa. Skanssilaiset saavat siis lämpöä kaupungin verkosta. Mutta jos taloyhtiö tuottaa lämpöä yli oman tarpeen, sen voi myydä Turku Energialle.

Tarkoitus on kokeilla, toimiiko kaukolämmön pientuotanto, sanoo kehityspäällikkö Antto Kulla Turku Energiasta.

"Haluamme selvittää, voiko kaksisuuntaisesta lämpökaupasta saada myös kannattavaa liiketoimintaa. Jos voi, konseptia voi monistaa muualle Turkuun ja toisiin kaupunkeihin."

VTT tutkii Skanssissa, millaisilla hintamalleilla kaksisuuntainen lämpökauppa kannattaa. Tutkijat selvittävät, mihin hintaan energiayhtiön kannattaa ostaa pelleteillä, aurinkokeräimillä tai lämpöpumpuilla tuotettua lämpöä eri aikoina.

Tutkijat laskevat myös, onko järkevämpää myydä sähköä vai lämpöä.

Aurinkopaneelit, pienvoimalaitokset tai maalämpöpumput voivat sijaita talossa, taloyhtiön tontilla tai vaikka kaupungin puistossa.

Laitteet voivat olla yksityisessä, energiayhteisöjen tai yhtiöiden omistuksessa.

Hedmanin mukaan yksittäiset asukkaat ovat liian pieniä toimijoita lämmön tuottajiksi, mutta taloyhtiöt jo tarpeeksi suuria.

"Taloyhtiö voi myös sopia, että jotkut asukkaat osallistuvat investointeihin isommalla summalla kuin toiset."

Vielä ei tiedetä, ryhtyvätkö skanssilaiset todella tuottamaan energiaa. Ajatuksen houkuttavuus riippuu siitä, miten tekniikan ja energian hinnat kehittyvät. Asukkaille halutaan kuitenkin tarjota helppo mahdollisuus omaan lämmöntuotantoon.

"Ei ole tarkoitus vaatia taloyhtiöitä laittamaan aurinkopaneeleita tai -keräimiä katoille, mutta jos rakennusvaiheessa katoille asentaa putkitukset, aurinkokeräimiä on helppo lisätä myöhemmin."

Jotta kauppa olisi mahdollista, talot ovat kiinni kaukolämpöverkossa niin, että kaksisuuntainen veden virtaus on mahdollinen.

Oman lämmöntuotannon hyötysuhdetta parantaa, että Skanssin alueella kaukolämpöverkon vesi kiertää viileämpänä kuin pääverkon 115 astetta, vain noin 65–75-asteisena.

Matala lämpötila mahdollistaa aurinko- ja lämpöpumppujärjestelmien käytön paremmalla hyötysuhteella. Maalämpöpumppu vaatii näet sähköä sitä enemmän, mitä lämpimämpää vettä sillä halutaan tuottaa.

Skanssin energiaratkaisut on suunniteltu yhdessä kaupungin kanssa. Tontinluovutusehdoissa on tarkoitus vaatia, että myös rakentaja mahdollistaa uudenlaiset energiaratkaisut. Tekniseen tilaan pitää saada tilaa lämminvesivaraajalle ja muulle kaksisuuntaiseen lämpökauppaan tarvittavalle tekniikalle.

Skanssin alueen on määrä olla valmis vuonna 2030.

Kaupunkeja, jotka miettivät uusia energiainvestointeja, Åsa Hedman neuvoo miettimään hajautettua vaihtoehtoa suurten laitosten sijaan.

Naantaliin nousee kuitenkinvuonna 2017 monipolttolaitos, josta Turku saa pääosan kaukolämmöstään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!