Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Testaa, ymmärrätkö poroslangia

Jos jäkäliköt tuhoutuvat, poronhoito on pulassa

Tiede
 
Timo Helle
Naiset ovat siepanneet poronvasat merkittäviksi. Porovuosi-kirjan kuvitusta.
Naiset ovat siepanneet poronvasat merkittäviksi. Porovuosi-kirjan kuvitusta. Kuva: Timo Helle
Arvio: kirja
Timo Helle. Porovuosi, Tutkija pororenkinä Sompiossa. Maahenki 2015. 184 s.

Jäkälä kasvaa kesällä, poro märehtii sen talvella. Lopulta paimen syö ja myy poroa. Voiko olla tämän yksinkertaisempaa bisnestä? Kyllä koparacowboyden kelpaa.

Ei poronhoito ihan niin helppoa ole. Ongelmat tietää filosofian tohtori Timo Helle, joka on armoitettu pohjoisen alkuperäiselinkeinojen ja luonnon tuntija.

Helle tutki porojen käyttäytymistä ja poronhoidon ekologiaa neljän vuosikymmenen ajan Oulun yliopistossa ja Metsäntutkimuslaitoksessa.

Ennen eläköitymistään Helle jäi vuorotteluvapaalle ja pestautui apupojaksi Suomen suurimpaan paliskuntaan, 12 000 sarvipään Kemin-Sompioon. Koillis-Lapissa sijaitsevan paliskunnan laitumet levittäytyvät yli 5 500 neliökilometrille. Alue vastaa kooltaan Helsingin seutua.

Renkikuukausien kokemukset Helle on nivonut kiehtovaksi tarinaksi. Opus seuraa vuodenkiertoa kesän vasojen merkitsemistä seuraavan kevään hankien sulamiseen. Siitä pääsee ajan tasalle poron biologiasta ja laumakäyttäytymisestä.

Kirjan kuvitus on hieno: porovuoden tapahtumakavalkadista on puristettu paljon irti.

Kemin-Sompio on viimeisiä perinteisiä paliskuntia. Vaikka moottorikelkat, mönkijät ja pienoishelikopterit ovat tulleet jäädäkseen, tokkakunnat paimentavat edelleen karjaansa vanhoilta porokämpiltä.

Älypuhelin kuuluu poromiehen vakiovarustukseen, mutta niin myös karvakengät, kun pakkanen kipuaa yli 15 asteeseen. Jotkut sullovat yhä varsien sisään heinää lisäeristeeksi.

Yksi ei ole kämppäelämässä muuttunut: jokapäiväinen menu. Aamiaiseksi poronkäristystä, illaksi keittoa. Ei koskaan toisin päin.

Samoja ovat myös ammatin varjopuolet. Maastoon pitää sännätä ympäri vuoden satoi tai paistoi. Hellettä ja sääskiä täytyy rakastaa – yhtä aikaa.

Poronhoito painii myös taloudellisten realiteettien kanssa. Jos vaadin ei tuota vasaa 2–3 vuoteen tai pedot vievät jälkikasvun, siitä on pelkkiä kuluja.

Teuraista saatava hinta on nyt niin alhainen, että lisätienestiä täytyy löytää, jos aikoo selvitä rehukustannuksista, lainanlyhennyksistä ja polttoainekuluista. Harva perhe elää enää pelkästä poronhoidosta.

Kaikki kiertyy lopulta jäkälään, jota poro syö jopa kolmisen kiloa päivässä. Tutkijat ovat laskeneet yhden poron talvikauden kulutukseksi lähes 7 000 kiloa. Määrä on suuri, ja talvilaitumiksi kelpaavia jäkäläkankaita jäljellä liian vähän.

Ylisuuri porokarja on johtanut monin paikoin eläinten nälkiintymiseen ja laitumien loppuun kulumiseen. Lisäruokinnalla ylläpidetään nyt suurempaa eläinmäärää kuin luonto kestää.

Lähes koko Suomen parisataatuhatpäinen porokarja sinnittelee talven yli tarhassa tai rehun turvin maastossa. Kemin-Sompiossa pärjätään poikkeuksellisesti ilman keinoruokintaa.

Jos ylilaidunnuksen ja metsätalouden rassaamia jäkälikköjä ei saada elpymään, poroelinkeinolle käy kylmät.

Kirja päättyy tulevaisuuspohdintaan: hyödyttääkö ilmastonmuutos poronhoitoa? Lämpenemisen ja kasvukauden pitenemisen luulisi suosivan poroa, mutta voi käydä toisinkin. Pahimmillaan ailahteleva talvisää jäätää lumen ja estää jäkälänsaannin.

Kiinnostavana lisätietona Timo Helle raottaa poromiesslangin saloja. Koparalla poro kuokkii jäkälää lumen alta tai kumauttaa lajitoveria kylkeen.

Kuuhirvas kantaa ennen kiima-aikaa nahkansa alla runsaasti rasvaa, kuuta. Kun poromies ammuttaa, moottorikelkka singahtaa täyttä vauhtia jyrkkää ylärinnettä.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!