Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteyttävä fuusioetana on kuin elävä aurinkokenno

Tiede
 
MVPHOTOS
Elysia chlorotica -merietana on rosvonnut levän geenejä ja voi elää pelkällä auringonvalolla.
Elysia chlorotica -merietana on rosvonnut levän geenejä ja voi elää pelkällä auringonvalolla. Kuva: MVPHOTOS

Nokia nielaisee ranskalaisen Alcatel-Lucentin. Eläinmaailmassa ei lajien välisiä fuusioita juuri tunneta, mutta poikkes vahvistaa säännön.

Kaunis Elysia chlorotica -merietana osaa nimittäin yhteyttää. Etana elää Yhdysvaltain itärannikon suoalueilla ja syö erästä keltalevää, jonka viherhiukkaset imeytyvät etanan ruoansulatuskanavaa ympäröiviin soluihin.

Etanalle tästä järjestelystä koituu merkittävää synergiaetua, sillä viherhiukkaset imaistuaan se voi elää loppuelämänsä – noin vuoden – pelkällä auringonvalolla.

Etana ei vain syö näitä viherhiukkasia vaan fuusioi ne omiin soluihinsa ja yhteyttää niillä aivan kuin kasvi.

Tämä onnistuu siksi, että etanan omasta kromosomistosta löytyy eräs levästä peräisin oleva geeni, joka tuottaa yhteyttämiseen vaadittavaa entsyymiä.

Se on saattanut päätyä etanan perimään esimerkiksi viruksen kuljettamana. Virukset napsivat toisinaan palasia isäntäsolunsa perimästä ja voivat istuttaa niitä eteenpäin.

Yhteyttämiseen vaadittava geeni periytyy jälkeläisille, joten etanalla on syntyessään koneisto valmiina. Se tarvitsee vain työvoiman eli viherhiukkaset, jotka se nappaa ensimmäisestä leväateriastaan. Sitten etanasta tulee loppuiäkseen elävä aurinkokenno.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!