Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huppututkimus piilottaa kiinnostavan

Tiede
 
Janne Saarikivi
Kirjoittaja on kielentutkija.

En tiedä miksi ja miten, mutta yliopistomme muuttui huippuyliopistoksi. Tutkimustamme alettiin kutsua huippututkimukseksi ikään kuin käynnissä olisi kilpailu. Helsingin yliopisto ilmoittaa pyrkivänsä maailman 50 parhaan yliopiston joukkoon, Itä-Suomen yliopisto 200 parhaan. Vastaavia tavoitteita on useimmilla yliopistoilla.

Ajatus, että yliopiston tulee tehdä vain huippututkimusta, on kuin ajatus, että pallokentät ovat olemassa, jotta joku voittaisi olympiakultaa. Paitsi, että se on vielä typerämpi, urheilussa kun löytyy aina voittaja. Tieteen rankkaus taas on kuin maailman 100 parhaan elokuvan tai biisin listaukset, kriitikoiden makuasioita.

Yliopistoja vertaillaan indekseillä, jotka mittaavat julkaisujen määrää ja viittauksia niihin. Viittaukset osoittavat kuitenkin lähinnä tutkimusaiheen suosiota.

Huippututkimus onkin tieteen valtajärjestelmä, muotien apinointihierarkia. Se on huppututkimusta, näkyvää tutkimusta, jonka alla näkymättömissä syntyy uutta, mullistavaa tietoa. Joskus tulevaisuudessa sitä arvostetaan, mutta ei vielä.

20 virallisesti parasta yliopistoa ovat englanninkielisiä yksityislaitoksia. Paras on kuulemma Harvardissa, mutta tietääkseni siellä ei tutkita juuri mitään kiinnostavaa. Oman tutkimukseni kannalta Joensuu ja Arkangeli ovat kiinnostavampia.

Olen kirjoittanut kansainvälisiä tiedejulkaisuja, mutta kuulen niistä harvoin palautetta. Keskimääräisen tiedeartikkelin lukee alle kymmenen ihmistä. Olen kirjoittanut myös näitä kolumneja ja saanut lukemattomia kiitollisia viestejä, opettanut tilaisuuksissa, joissa yleisö itkee oivalluksen ilosta.

Yliopistojen tulosjärjestelmä ei tue tällaista toimintaa. Se ei tarvitse myöskään päättäjien konsultointia tai kansalaisjärjestöissä toimivia tutkijoita. Yliopistoja rahoitetaan lähinnä julkaisujen mukaan painottaen mystisiä "huippujulkaisuja".

Viisivuotias kyselee, mikä on maailman korkein vuori tai suurin kaupunki ja mikä maailman paras kirja ja laulu. Kasvaessaan hän ymmärtää, että jälkimmäiset kysymykset ovat typeriä. Mutta jos hänestä tulee yliopiston rehtori, hän taantuu taas lapseksi ja kyselee, mikä on paras yliopisto ja tutkimus.

Uuden eduskunnan on päätettävä tiedepolitiikan suunnasta. Toivoisin sen nostavan kunniaan tavallisen, rehellisen tutkimuksen, joka hitaasti kasvattaa ihmiskunnan tietoja.

Jokainen, joka on kirjoittanut kunnon väitöskirjan, on oman aiheensa paras tuntija. Ja oikea, nöyrä asiantuntija on tarpeellisempi kuin huippuuttaan hehkuttava konsultin pölvästi.

Janne Saarikivi
Kirjoittaja on kielentutkija.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!