Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipsuttaen välttää vammat ja kuusi muuta vinkkiä juoksuhaaverien ehkäisemiseksi

Tiede
 
Näin saat lisää kivuttomia juoksukilometrejä
Näin saat lisää kivuttomia juoksukilometrejä
Jyväskylän yliopiston liikuntalaboratorion tutkija Juha-Pekka Kulmala näyttää, miten voi välttää rasitusvammat ja saada enemmän irti lenkkeilystä. Kuvaus ja leikkaus Hanna-Kaisa Hämäläinen.

1. Tihennä askellusta

Ihminen on tehty juoksemaan, mutta askelluksessamme on toivomisen varaa. Keskivertojuoksija ottaa noin 160–165 askelta minuutissa. Enempi olisi parempi.

Kun otat pitkiä loikkia, törmäät maahan kovalla voimalla. Tutkimukset kehottavat loikkimisen sijasta tikkaamaan. Askelen tihentäminen vähentää polven kuormitusta viisitoista prosenttia. Jalkoihin iskeytyvä törmäysvoima putoaa seitsemän prosenttia. Hyvällä syyllä voi olettaa, että myös vammariski pienenee.

Terveellisintä on tavoitella 180 askelen minuuttitahtia. Miten siihen pääsee? Pelkkä tietoinen rytminmuutos saattaa auttaa. Apuna voi käyttää askelmittaria tai rannetietokonetta. 

Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pohkeet ja akillesjänne joutuvat koetukselle päkiäjuoksussa.
Pohkeet ja akillesjänne joutuvat koetukselle päkiäjuoksussa.
Hanna-Kaisa Hämäläinen
Polvi kuormittuu kantapää edellä askeltaessa.
Polvi kuormittuu kantapää edellä askeltaessa.

2. Välillä päkiällä

Paljasjaloin juostessa maahan tulee ensin päkiä. Voimakkaasti tuetut ja vaimennetut lenkkikengät ohjaavat meidät askeltamaan kantapäillä.

Kanta edellä edetessä jalan törmäysvoima kasvaa kaksinkertaiseksi verrattuna päkiällä askeltamiseen. Siksi kanta-askeltajan polvi kuormittuu ja altistuu rasitusvammoille.

Asia havaittiin kolme vuotta sitten Jyväskylän yliopiston ja UKK-instituutin tutkimuksessa, jossa 286 urheilijan juoksun aikainen nivelkuormitus määriteltiin 3d-liikeanalyysissa.

Toisessa tutkimuksessa koehenkilöt juoksivat vaihtelevasti kantapäillään ja päkiöillään eri nopeuksilla. Puhtaille kantajuoksijoille syntyi enemmän vammoja.

Jos kanta-askellus lyö painetta polveen, päkiäjuoksu tekee samaa akillesjänteelle ja pohkeelle. Pohjelihasten voimatuotto nousee nopeasti tappiin ja ne menevät helposti maitohapoille.

Päkiäjuoksua ei jaksa kilometrikaupalla, mutta sitä kannattaa kokeilla kantajuoksun lomassa. Viisikin minuuttia viiden kilometrin lenkillä tasaa kummasti alaraajojen kuormitusta.  

Fakta

Joka toiselle rasitusvammoja

 Keskimäärin joka toinen juoksun harrastaja kärsii vuosittain erilaisista vammoista. Niistä suurin osa on rasitusvammoja.

 Yleisimmin kipuilee ylikuormitettu polvi.

Muita arkoja paikkoja ovat sääri, akillesjänne, nilkka, lantio ja alaselkä.

 Tyypillisesti juoksijan rasitusvamma syntyy liian suurista ja äkillisistä muutoksista harjoittelussa.

3. Kaksilla lenkkareilla

Lenkkitossuihin on rakennettu rutkasti ominaisuuksia. Ne vaimentavat tehokkaasti iskuja, tukevat jalkaa, joustavat ja istuvat hyvin. Hienoimmat ja kalleimmat hightech-lenkkarit tuntuvat jaloissa mukavilta, mutta vammojen ehkäisijöiksi niistä ei ole välttämättä ole. Tiedelehti British Journal of Sports Medicinen 2008 julkaisemassa raportissa todettiin, että halvat eivät häviä huipputossuille, päinvastoin. Ohutpohjaisilla menokengillä juoksevilla on jopa pienempi loukkaantumisriski.

Tutkimusten perusteella hintaa olennaisempi on määrä. Kahden tai useamman jalkineparin vuorottelu vähentää selvästi juoksuvammoja. Vaihtelun ansioista jalat kuormittuvat monipuolisemmin.

Fiksu valitsee kaksi erilaista kenkää: ensimmäisessä niukasti iskunvaimennusta, toisessa enemmän. Vaihtoehtoisesti voi hankkia sekä kova- että pehmeäpohjaiset kengät. Myös pohjallisella pystyy pelaamaan.  

4. Vaihtele nopeutta

Nopeus vaikuttaa olennaisesti alaraajojen kuormitukseen. Hitaasti juostessa ihminen pomppii ylös alas ja tukeutuu enemmän polveen ja etureiden lihaksiin. Vauhdin lisääntyessä takareisi ja pohje liittyvät mukaan. Paine kasvaa myös nilkassa ja akillesjänteessä.

Nopea juoksu perustuu lähinnä päkiäaskellukseen, jossa jalka tulee maahan päkiälle tai tasaisesti koko jalkapohjalle. Rauhallisessa etenemisessä korostuu kantapääaskellus.

Jotta kuormitus kohtelisi alaraajojen rakenteita tasapuolisesti, tutkijat suosittelevat vaihtelemaan nopeutta lenkin aikana: hölkän lomaan kovatempoisempia pyrähdyksiä ja loppuun kävelyä. 

5. Valitse alusta

Asfaltti ei jousta. Kovalla alustalla iskuvoimat moukaroivat etenkin polvea, mutta myös säären rasitusmurtumien riski kasvaa. Joustavalla purulla tai hiekalla juoksu on helpompi pitää rentona. Samalla rasitusvammojen vaara pysyy pienenä.

Jos mahdollista, lenkki kannattaa päättää pehmeällä alustalla. Mitä väsyneemmät lihakset, sitä kehnommin ne jaksavat vaimentaa törmäystä.  

6. Oikaise lantio

Teillä ja poluilla törmää lenkkeilijöihin, jotka juoksevat takapuoli pitkällä. Jos lantio putoaa liikaa, tukijalan polvi painuu sisäänpäin. Se lyö painetta lumpion ulkoreunaan ja aiheuttaa helposti kipua polveen. Vammautumisriski ryhdikkäämmässä asennossa juokseviin verrattuna on kolminkertainen.

Virheellinen polven ja lantion liike vaivaa varsinkin naisia. Tilannetta voi parantaa juoksemalla ryhdikkäästi – ikään kuin joku nostaisi sinua tukasta. Virheellisen polven ja lantion liikkeen korjaaminen lievittää kipuja välittömästi. Myös päkiäaskellus saattaa auttaa, koska siinä kuormitus siirtyy polvesta nilkkaan. Päkiäjuoksuun siirtyminen on tuonut monta polvivaivaista takaisin lenkkipoluille. 

7. Aloita hissutellen

Kroppa rankaisee, jos intoutuu lenkkeilemään liikaa ja liian nopeasti. Aloittelijan kannattaa pitää lenkkinsä juoksuosuudet lyhyinä.

Pystymetsästä lähtijälle riittää 30 minuutin lenkki pari kertaa viikossa – puolet juosten, toinen kävellen. Kävely kuormittaa jalkoja selvästi vähemmän kuin juoksu.

Heti, kun tuntee hengästyvänsä liikaa, kannattaa vaihtaa kävelyyn ja jatkaa vasta viiden minuutin kuluttua rivakammalla askelluksella.

Juoksun osuutta voi nostaa muutaman viikon välein ja pidentää lenkkejä 40 minuuttiin.

 

Asiantuntijana biomekaniikan tutkija Juha-Pekka Kulmala Jyväskylän yliopistosta.

Hanna-Kaisa Hämäläinen
Väärässä juoksuasennossa Juha-Pekka Kulmalan lantio putoaa liikaa ja polvi painuu sisäänpäin. Ongelma korjaantuu, kun hän kohentaa ryhtiä.
Väärässä juoksuasennossa Juha-Pekka Kulmalan lantio putoaa liikaa ja polvi painuu sisäänpäin. Ongelma korjaantuu, kun hän kohentaa ryhtiä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!