Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vauvat aistivat ehkä kipua kuin aikuiset

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Laura Oja
Tutkijat huomasivat, että vauvojen aivojen alueet aktivoituivat tökkäyksestä kuten aikuisilla.
Tutkijat huomasivat, että vauvojen aivojen alueet aktivoituivat tökkäyksestä kuten aikuisilla. Kuva: Laura Oja

Pikkuvauvat tuntevat ehkä kipua kuten aikuiset. Ainakin vauvojen aivojen alueet aktivoituivat kuin aikuisilla, Oxfordin yliopiston tutkijat sanovat aivomittausten perusteella. Tutkimuksesta kertoi yliopiston verkkosivu ja uutissivusto Eurek Alert.

Kokeessa oli kymmenen pikkuvauvaa, joista nuorin oli päivän ikäinen ja vanhin kuuden päivän vanha. Vertailuryhmässä oli 23–35-vuotiaita aikuisia.

Pienokaiset pantiin magneettikuvauslaitteeseen, jossa ne yleensä nukahtivat. Sitten vauvojen aivoja kuvattiin samalla kun niitä tökittiin jalkapohjaan kevyesti, niin etteivät ne heränneet. Tutkijoiden mukaan tökkäys muistutti lyijykynällä tökkäämistä. Sama tehtiin aikuisille.

Magneettikuvat paljastivat, että tökkäys aktivoi vauvojen aivoissa melkein yhtä monta aluetta kuin aikuisten aivoissa. "Tutkimus ei todista kivun määrää. Aivot vain huomaavat, että lasta kosketetaan", neurofysiologi Sampsa Vanhatalo arvioi.

Hänestä tutkimus kertoo enemmän aivokuvantamisen keinoista. Aivojen aktivoituminen ei siis kerro, milten vastasyntyneet tökkäyksen oikeasti kokevat.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!