Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Runot ja sanonnat kertovat entisestä ajattelusta

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Kansanuskolla tarkoitetaan kristinuskon tuloa edeltänyttä muinaisuskoa sekä kristinuskon ja muinaisuskon yhdistelmästä muodostunutta maailmankäsitystä, selviää uskontotieteen dosentti Risto Pulkkisen kirjasta Suomalainen kansanusko.

Kansanusko ei ollut aikalaisille vain uskomuksia ja kertomuksia vaan tärkeää tietoa siitä, millainen maailma oli.

On vaikea tietää, mitä esikristillisen ajan suomalaiset ajattelivat. Kirjallisia lähteitä tuolta ajalta ei ole. Tutkijat ovat tulkinneet uskomuksia esimerkiksi kalliomaalauksista ja kalevalaisesta runoudesta. He ovat verranneet johtopäätöksiään pohjoisen Euraasian muihin aineistoihin.

Kristilliseltä ajalta kirjallisia lähteitä jo on, mutta ne eivät anna kattavaa kuvaa.

Kansanuskon sisältö on vaihdellut paitsi ajallisesti myös paikallisesti. Länsi- ja Itä-Suomessa on ollut omat painotuksensa, samoin Lapissa.

Muinaisuskon pohja näkyy kuitenkin samanlaisena. Pohjantähti oli taivaan keskus. Pohjoinen merkitsi alista, manalaa ja kuolemaa. Etelä oli ylinen, josta elämä on tullut. Vesitiet yhdistivät tämän- ja tuonpuoleisen.

Vaikutus näkyy yhä sanonnoissa ja tavoissa. Pohjantähti esiintyy puheessa, ja kirkkomaiden vähäarvoisimpana paikkana on pidetty vielä 1900-luvulla sen pohjoista osaa.

Pulkkinen luonnehtii kirjassaan suomalaisten metsäsuhdetta myyttiseksi. Hänen mukaansa kansanusko elää edelleen suomalaisten metsäsuhteessa ja metsään liitetyssä pyhyyden kokemuksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!