Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muinaisen suomalaisen piti pelätä tonttua, näkkiä ja pirua

Muinaiset suomalaiset näkivät maailman toisin. Eläydy hetki esi-isien ja -äitien sielunmaisemaan.

Tiede
 
Mikko Metsähonkala
Kuva: Mikko Metsähonkala

Kuvittele, että olet talonpojan tytär tai poika 1400-luvun Suomessa. On varhainen keväinen aamu ja olet lähdössä askareillesi, kun äitisi tulee sisään vikkelin askelin. Hän kertoo, että piru vieköön, lehmä on livahtanut metsään. Sinun on juostava hakemaan se takaisin.

Tausta

Runot ja sanonnat kertovat entisestä ajattelusta

Kansanuskolla tarkoitetaan kristinuskon tuloa edeltänyttä muinaisuskoa sekä kristinuskon ja muinaisuskon yhdistelmästä muodostunutta maailmankäsitystä, selviää uskontotieteen dosentti Risto Pulkkisen kirjasta Suomalainen kansanusko.

Kansanusko ei ollut aikalaisille vain uskomuksia ja kertomuksia vaan tärkeää tietoa siitä, millainen maailma oli.

On vaikea tietää, mitä esikristillisen ajan suomalaiset ajattelivat. Kirjallisia lähteitä tuolta ajalta ei ole. Tutkijat ovat tulkinneet uskomuksia esimerkiksi kalliomaalauksista ja kalevalaisesta runoudesta. He ovat verranneet johtopäätöksiään pohjoisen Euraasian muihin aineistoihin.

Kristilliseltä ajalta kirjallisia lähteitä jo on, mutta ne eivät anna kattavaa kuvaa.

Kansanuskon sisältö on vaihdellut paitsi ajallisesti myös paikallisesti. Länsi- ja Itä-Suomessa on ollut omat painotuksensa, samoin Lapissa.

Muinaisuskon pohja näkyy kuitenkin samanlaisena. Pohjantähti oli taivaan keskus. Pohjoinen merkitsi alista, manalaa ja kuolemaa. Etelä oli ylinen, josta elämä on tullut. Vesitiet yhdistivät tämän- ja tuonpuoleisen.

Vaikutus näkyy yhä sanonnoissa ja tavoissa. Pohjantähti esiintyy puheessa, ja kirkkomaiden vähäarvoisimpana paikkana on pidetty vielä 1900-luvulla sen pohjoista osaa.

Pulkkinen luonnehtii kirjassaan suomalaisten metsäsuhdetta myyttiseksi. Hänen mukaansa kansanusko elää edelleen suomalaisten metsäsuhteessa ja metsään liitetyssä pyhyyden kokemuksessa.

Lähdet kohti ovea mutta samalla mietit piruja. Ne vaihtavat kastamattomia lapsiakin erikoisen näköisiin lapsiin. Naapurikylällä pirut ovat istuneet tansseissa ja laiskottelevien kyläläisten nurkissa.

Isomummosi tapasi lausua äkillisten sairastumisten, pistosten, yhteydessä: "Piru piiliä tekee, lempo leppäkeihäsiä pajassa ovettomassa, ilman ikkunattomassa. Sai tuo piilit valmiiksi."

Että kuka niistä piruista ottaa selvän. Voihan sellainen käydä niityllä houkuttelemassa lehmän vaikka minne.

Huomaat pysähtyneesi ovensuuhun, mutta pakko on mennä lehmää etsimään.

Nurkalla käännyt vaistomaisesti katsomaan taaksesi. Talon liepeillä kun saattaa nähdä varsinkin aamuvarhain tai iltamyöhään talonhaltian, tontun.

Se on pieni ukkeli, jolla on harmaat vaatteet ja äreä mieli. Mutta hyvää se kaiketi tarkoittaa, sillä tontut tuovat taloon onnen. Ne valvovat, että asialliset hommat hoidetaan ja muutenkin säilytetään vanhat hyvät tavat.

Isomummon aikaan tontut auttoivatkin, jos talonväen käsiparit eivät tarpeellisiin töihin riittäneet. Laiskottelijaa tonttu muistutti ilmestymällä näkösälle tai pelottelemalla. Talonväelle lopullisesti suuttunut tonttu lähti lipettiin vieden onnen mukanaan.

Naapurikylän epäsikiötä sanotaan tontun pojaksi. Kyläläiset aprikoivat, että emännällä olisi ollut vispilänkauppaa tontun kanssa. Itsekin olet tuon lyhytkasvuisen ja outonaamaisen lapsen kerran kaukaa nähnyt.

Metsänreuna saa sinut levottomaksi, sillä siitä alkaa tuonpuoleinen. Pelkäät, että lehmä on kävellyt pirulaisen houkuttelemana suoraan metsänpeittoon.

Metsänpeitossa eläin on taikavoimin sidottu osaksi metsää, puun kannoksi tai metsän kiveksi. Jos itse joudut metsänpeittoon, et löydä enää koskaan tietä kotiin.

Tietäjät sentään tietävät, kuinka eläimen voi löytää maata piiskaamalla. Käyvätpä he jopa kauppaa paholaisten kanssa laittamalla hopearahoja muurahaispesään.

Sydän hakaten lähdet kulkemaan metsäpolkua kohti lampea. Sen rannassa naapurin isäntä oli kerran nähnyt näkin. Näkki tuli lammesta alasti ja istui kiven päällä soittamassa viulua. Näky oli ihana, ja musiikki oli lumota isännän. Näkin kuunteleminen olisi kuitenkin koitunut kohtaloksi. Kerran kauan sitten hiuksiaan kammannut näkki veti salakavalasti lammenpohjaan nuorenmiehen, joka meni näkkiä syleilemään.

Isomummosi kyllä sanoi, että näkkejä kiinnostavat vain lapset.

Oli miten oli, ennen uimaan menoa lampeen nakellaan aina kiviä huudellen: "Näkki maalle, minä veteen!"

Polun varressa on kiviröykkiö, hiidenkiuas. Se on kalevanpojan tekemä. Kalevanpojat olivat muinaisia jättiläisiä, jotka pystyivät suuriin voimannäyttöihin.

Lopulta lähestyt ikivanhaa vainajalehtoa. Se on pyhä paikka, ja sinne on kauan sitten haudattu sinunkin esi-isiäsi. Nyt kirkko sanoo, että vainajat kuuluvat kirkkomaan multiin ja vanhat lehdot ovat paholaismaisia paikkoja.

Joitakin olentoja muinaisilla pyhäpaikoilla liikkuu. Jotkut ovat nähneet vainajia ilman päätä.

Pääsiäisen ja juhannuksen tienoilla hiidenväki liihottelee ilmassa. Olennot saattavat ajaa päättöminä talon läpi. Silloin talon paikkaa on paras vaihtaa. Pahimmassa tapauksessa ne saattavat hilvaista ihmisen tajuttomaksi.

Lehdon reunassa näet onneksi tutun hännänhuiskeen. Ryntäät hätyyttämään eksynyttä lehmää kohti kotia ennen kuin molemmille käy kalpaten. Päiväkin on kohta puolessa, ja työt odottavat tekijäänsä.

 

Lähteet: Risto Pulkkinen, Suomalainen kansanusko ja Matti Sarmela, Suomen perinneatlas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!