Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Pitäkää Mars puhtaana"

Tiede
 
Helsingin Sanomat

1965 huhtikuussa: "Pitäkää Mars puhtaana tai tulevaisuudessa voi olla vaikeata erottaa marsilaiset maan asukkaista", sanotaan Yhdysvalloissa avaruuspiireissä bakteriasioista keskustellessa. Seitsemän amerikkalaista avaruusasiantuntijaa on osoittanut edelläolevan sanoman noin 1000 muulla alalla toimivalle tiedemiehelle, jotka kokoontuivat hiljattain kolmipäiväiseen kokoukseen keskustelemaan miehittämättömiin avaruuslentoihin liittyvistä probleemeista.

Syy kulmakarvojen rypistyksiin löytyy siitä mahdollisuudesta, että Marsin pintaa tavoittelevat Yhdysvallat ja Neuvostoliitto "likaavat" planeetan pinnan sinne lähettämillään laitteilla. Tänään Marsissa on ilmeisesti vain "marsilaista" elämää, mutta kaksi tunnettua matemaatikkoa, Lawrence B. Hall ja James R. Miles sekä heidän kanssaan työskennelleet Carl .B Bruch ja Paul Tarver, osoittivat numeroin millaisen sekasorron huolimattomasti puhdistettu avaruuskoe voi aikaansaada. Yksi ainoa maapallolla "syntynyt" bakteeri, joka jakautuu joka 30. päivä, voisi "asuttaa" Marsin kahdeksassa vuodessa niin tiheään, että Marsissa olisi tuon ajan kuluttua yhtä paljon mikrobeja kuin maapallolla tänään. Tämän johdosta onkin vaadittu, että amerikkalaisten on päästävä Marsiin ennen Neuvostoliittoa, jotta tämä ei pääsisi likaamaan planeettaa. Tosin, eivät myöskään amerikkalaiset voi taata sataprosenttisesti sterilisointimenetelmiensä tehoa.

Amerikkalaiset ovat ryhtyneet erikoisesti kehittämään tutkimuksia sterilisointimahdollisuuksien parantamiseksi ja Philco Corporationin astronauttisen osaston Temple Neumannin mukaan toistaiseksi ei ole "havaittu merkkiäkään siitä, että myös muualla olisi ryhdytty ajamaan samoja tarkoitusperiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!