Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Punasinivihreässä kuplassa uivan meduusan elinpiiriä rajoittaa synkkä ja ahdistava maailma

Tiede
 
NOAAMonterey Bay Aquarium Research Institute
Omituinen Tiburonia granrojo uhmaa stereotyyppejä. Saman lajin yksilöt poikkeavat paljon toisistaan.
Omituinen Tiburonia granrojo uhmaa stereotyyppejä. Saman lajin yksilöt poikkeavat paljon toisistaan. Kuva: NOAAMonterey Bay Aquarium Research Institute

Tyynenmeren syvyyksissä uiskentelee eläin, joka on tutkijoille yhtä vieras kuin kalliolainen graafikko viitasaarelaiselle sahayrittäjälle. Eihän tuosta punamöllikästä tiedä edes, onko se uros vai naaras.

Jopa metrin levyiseksi kasvava Tiburonia granrojo -meduusa tuntee ehkä samoin ihmisen kohdatessaan. Maailma punaisen meduusan elinpiirin ulkopuolella on synkkä ja ahdistava. Ainoita ilon pilkahduksia sille tuottavat sinivihreää valoa ympärillä hohtavat syvän meren eliöt.

Meduusan lajinimi tarkoittaa espanjaksi suurta punaista. Yksi löytäjistä ehdotti "suurta rumaa", mutta se tyrmättiin merieläinpoliittisen korrektiuden nimissä.

Vuonna 2003 löydetty T. granrojo on niin outo, että se muodostaa oman alaheimonsa. Saman lajin yksilöillä voi olla neljästä seitsemään lonkeromaista suuliuskaa, mikä on sama kuin ihmisellä olisi kahdesta viiteen kättä. Yksilöllinen laji vastustaa taksonomisiin ennakkoluuloihin perustuvaa lokerointia.

Eläin ei ole erityisen harvinainen, sitä vain ei ole tutkittu eikä siitä tiedetä oikein mitään.

Matka Kalifornian merentutkimuskeskuksista meduusan kotiin Montereynlahdelle ei ole pidempi kuin Helsingistä Mäntsälään. Ihmiselle molempien matkojen päässä on silti suuri tuntematon.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!