Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistutkijan kehittämä mikroskooppi näyttää syöpäsolut seinän kokoisella kosketusnäytöllä

Johan Lundin on kehittänyt jättimäisen ja pikkuruisen mikroskoopin. Hän rentoutuu purkamalla älypuhelimia osiksi.

Tiede
 
Suomalaisten kehittämä jättimäinen webmikroskooppi näyttää syöpäsolut seinän kokoisella kosketusnäytöllä
Suomalaisten kehittämä jättimäinen webmikroskooppi näyttää syöpäsolut seinän kokoisella kosketusnäytöllä
Skanneri kuvaa potilaan syöpänäytteen osa kerrallaan. Sitten otokset liimataan digitaalisesti yhteen, ja lopullinen kuva voi koostua jopa sadoista tuhansista otoksista. Toimittaja: Arja Kivipelto, kuvaus ja leikkaus: Kaisa Rautaheimo

Kuinka kauniilta kihti näyttääkään! Tauti tekee niveliin kiteitä, jotka saavat 400-kertaisen suurennoksen kimmeltämään kuin lasimaalaus. Potilas tuntee nuo virtsahapon suoloista muodostuneet kristallit ankarana kipuna.

Mutta nyt ei kauhistella luuvaloa vaan ihaillaan kuvan alustaa. Se on seinän kokoinen webmikroskoopin näyttö Suomen molekyylilääketieteen instituutin aulassa. Sellaista ei ole vielä missään muualla maailmassa.

"Mikroskoopin läpi on jo parikymmentä vuotta kuvattu – mutta vain pientä osaa näytteestä kerrallaan. Meidän tekniikkamme digitoi koko näytteen. Jokaisen kuvan ottamisen jälkeen näyte siirtyy hieman", selittää tutkimusjohtaja Johan Lundin.

Kuka?

Lääketieteilijä ja käsipalloilija

 Johan Lundin, 50, on Helsingin yliopistoon kuuluvan Suomen molekyylilääketieteen instituutin tutkimusjohtaja.

 Webmikroskopiaa kaupallistavan Fimmic Oy:n tieteellinen johtaja.

 Karoliinisen instituutin lääketieteellisen tekniikan osa-aikainen professori. Tehtävänä muokata menetelmiä köyhissä maissa käytettäviksi.

 Pelaa ajoittain käsipalloa Hangö BK:n joukkueessa. Se voitti hiljattain ikämiesten Suomen mestaruuden.

Hän näpäyttää jättinäytölle poikkileikkauksen hiiren sikiöstä. Noin 200 gigatavun tiedostoon on digitaalisesti liimattu parisataatuhatta kuvaa. Kokonaisuus on säilössä palvelimella kuten Googlen kartat: tarkkailet ilmakuvaa kotikulmistasi eikä tietokoneesi rasitu miljoonista muista palveluun tallennetuista maisemista.

"Webmikroskoopilla on mahdollista tutkia laajoja aineistoja: sillä voidaan yhdistää satojen potilaiden näytteet yhteen näkymään", Lundin kehuu.

Muutama hipaisu, ja seinää pilkuttaa punasolujen parvi. Kyse on mahdollisesti malariaa sairastavan, korkeassa kuumeessa riutuneen lapsen verinäytteestä.

Malaria todennetaan etsimällä punasolujen sisälle hakeutuneita malarialoisia. Niitä voi olla niin harvassa, että perinteisellä mikroskoopilla tutkija joutuu tiirailemaan näytettä pitkään, jotta varmistuu tuloksesta.

"Konenäkö paljastaa malarian sekunneissa: se seuloo 50 000 solua ja algoritmi kerää näytölle esimerkiksi sata infektoitunutta solua."

Lundin keksi webmikroskoopin yhdessä veljensä Mikael Lundinin kanssa kymmenen vuotta sitten. Nyt sitä hyödyntäviä konenäköratkaisuja kehittää Johan Lundinin yhdeksän hengen tutkimusryhmä.

Puolet jäsenistä on lääketieteilijöitä, puolet insinöörejä tai matemaatikkoja. Yhteistä kieltä on etsittävä, sillä lääkäreille riittää "suurella todennäköisyydellä" mutta kovan tieteen edustajille kelpaa vain "kyllä" tai "ei".

Tiimin kokoonpano kuvastaa suurta muutosta, joka lääketieteessä on meneillään. Kuvailevuudesta siirrytään kvantitatiiviseen eli määrälliseen suuntaan.

Satoja vuosia on tehty niin, että asiantuntija on katsonut mikroskooppiin ja tulkinnut, mitä näkee. Kokenut ekspertti on perehtynyt tuhansiin näytteisiin ja muodostanut itselleen sisäisen algoritmin, jonka perusteella erottaa poikkeukset. Koneelle on kuitenkin mahdollista kehittää vielä roimasti enemmän kokemusta digitaalisten biopankkien miljoonien solu- ja kudosnäytteiden avulla.

"Konehan on hyvä kaikessa, mikä sille on onnistuttu opettamaan, mutta avuton, kun törmää uuteen asiaan", Lundin sanoo.

Lääketiede on mullistumassa toisellakin tavalla: iso osa tutkimuksesta tapahtuu potilaan kehon ulkopuolella.

Kaisa Rautaheimo HS
Johan Lundinin taustalla on äärimmäisen tarkka suurennos kihdistä. Taudin runtelema nivel on kuvattu webmikroskoopilla, jonka Lundin on veljensä kanssa keksinyt.
Johan Lundinin taustalla on äärimmäisen tarkka suurennos kihdistä. Taudin runtelema nivel on kuvattu webmikroskoopilla, jonka Lundin on veljensä kanssa keksinyt.

Molekyylilääketieteen instituutissa on meneillään muun muassa tutkimus, jossa kerätään verinäytteitä pahalaatuista verisyöpää sairastavilta. He ovat jo kokeilleet tavallisia hoitoja, mutta tauti on uusiutunut.

"Näytteitä tutkitaan kaikilla kuviteltavilla tavoilla, niistä selvitetään mutaatiot ja sekvensoidaan geenit. Verisoluja viljellään ja niihin kokeillaan satojen lääkeaineiden tehoa."

Potilaiden omat lääkärit saavat sitten tiedon parhaiten tehoavista lääkkeistä.

Järeään mikroskooppikuvantamisen diagnostiikkaan pääsevät tulevaisuudessa osallistumaan myös kehittyvien maiden potilaat. Sen tekee mahdolliseksi mobiilimikroskooppi, jonka Lundin ja hänen kollegansa Karoliinisessa instituutissa kehittivät kännykkäkamerasta.

Älypuhelimet ovat Lundinille tuttuakin tutumpia vempaimia. Hän rentoutuu hienomekaniikan ja elektroniikan parissa purkamalla kännyköitä sekä kokeilemalla, mitä hyödyllistä osista saisi rakennettua. Lundin ihastelee sitä, miten kustannustehokkaaksi joka pojan kameran tekniikka on hiottu. Yksi laite maksaa euron, vaikka pikselien määrä vain kasvaa ja kuvan laatu paranee.

Tutkijat oivalsivat poistaa kamerasta linssit ja asettaa näytteen suoraan kuvakennon päälle. Kun laukaisinta painaa, valo läpäisee näytteen ja muodostuu kuva. Kännykkä lähettää sen langattomasti ihmisekspertin tai koneälyn analysoitavaksi.

"Kokeilimme tätä Tansaniassa pienessä kyläsairaalassa, jossa oli yksi huonosti toimiva sähköpistoke. Mutta parinsadan metrin päässä oli kaksikin kännykän tukiasemaa ja neljän eri operaattorin verkot."

Mikroskooppikuva singahti Suomeen sekunneissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!