Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kumpi on parempi: elektroninen keinonenä vai koiran kuono?

Tiede
 
Johanna Sinisalo
Kirjoittaja on kirjailija ja Lauantain kolumnisti.

Jo vuosituhannen alkupuolelta lähtien on ollut tiedossa, että koirat pystyvät tunnistamaan sairauksia ihmiselimistöstä. Koira on esimerkiksi saattanut olla epätavallisen kiinnostunut omistajan ihomuutoksesta, joka on tutkittaessa paljastunut melanoomaksi.

Sittemmin on havaittu, että koirat osaavat haistaa ihmisen sairauden myös hengityksestä tai virtsasta. Tutkimuksia tästä on käynnissä eri puolilla maailmaa, ja koiria koulutetaan jo Suomessakin jäljittämään syöpiä. Noin vuosi sitten Italiassa tehdyssä tutkimuksessa koirat havaitsivat eturauhassyövän virtsan hajusta 99 prosentin tarkkuudella.

Koirien nenäontelosta löytyy haistinepiteelisoluja 250 miljoonaa eli 50-kertainen määrä verrattuna ihmiseen. Hajuerotteluun koulutetuista koirista on tullut monilla elämänalueilla ihmisen rajallisten aistien hyödyllinen jatke: niitä on käytetty metsästykseen ja jäljitykseen, löytämään huumeita ja räjähteitä, paikantamaan rakennusten homepesäkkeitä, etsimään ruumiita ja vainuamaan kantarelleja metsästä.

Voisiko meillä siis tulevaisuudessa olla kuvantamislaitteiden ja koepalojen sijasta koiria tekemässsä "dognooseja"?

Ei, vaan tiede kehittää kiireesti elektronisia keinoneniä, jotka voisivat toimittaa samaa virkaa. Syitä löytyy: eräskin tiedemies ilmoittaa, että "koiran havainto on aina subjektiivinen". Totta, mutta eikö sydänääniä kuuntelevan ihmislääkärinkin havainto ole?

Muitakin perusteluja keinonenän paremmuudelle on keksitty. Koiria ei ehkä osata kouluttaa oikein, potilas voi kokea eläimen tekemän arvion alentavaksi tai epäluotettavaksi, koira on arvaamaton ja epähygieeninen. Potilas voi pelätä koiria! No, moni potilas pelkää lääkäreitäkin.

On jännittävää, että ihminen luottaa koiraan ja sen hajuaistiin monissa muissa elämän ja kuoleman kysymyksissä, kuten rikosten ratkaisemisessa ja vaikkapa metsään eksyneen ihmisen löytämisessä, mutta lääketieteen alueelle se ei saisi kuonoaan tunkea.

Keinonenien kehittämiseen on tietysti muitakin syitä kuin kilpailla koirien kanssa, ja ne hyödyttävät meitä myös muilla elämänalueilla. Silti tulee mietittyä, miksi pitää kehittää kallis kone johonkin sellaiseen, jonka koulutettu eläin jo todistetusti kykenee tekemään. Koira olisi todennäköisesti halvempi ja helppokäyttöisempi, mahdollisesti jopa luotettavampi ja aivan varmasti ihmisläheisempi kuin kone.

Mutta ai niin: koiraa ei kukaan voi patentoida.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!