Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matematiikkaa opetetaan liian vaikeasti – numeroiden pyörittely pitäisi aloittaa vasta sanallisten tehtävien jälkeen

Tutkimusten mukaan oppilaat ymmärtävät tehtävät paremmin, jos ne esitetään sanallisesti. Silti opetus alkaa numeroista ja symboleista.

Tiede
 
Laura Oja
Alisa Karjalainen (vas.) ja Viivi Immonen miettivät matematiikan tunnilla, onko piste (1,2) suoralla y = 2x – 1. Vastaus: ei ole.
Alisa Karjalainen (vas.) ja Viivi Immonen miettivät matematiikan tunnilla, onko piste (1,2) suoralla y = 2x – 1. Vastaus: ei ole. Kuva: Laura Oja

Opettajat ja oppikirjat opettavat matematiikkaa tavalla, joka tekee oppimisen tarpeettoman vaikeaksi. Koululaiset pannaan ensin pyörittelemään numeroita ja symboleja. Vasta myöhemmin heille saatetaan antaa ratkaistaviksi sanallisia pulmia.

Se on nurinkurinen järjestys, osoittavat yhdysvaltalaisen kasvatuspsykologian professorin Mitchell Nathanin tutkimukset.

Nathan on antanut koehenkilöille ratkottaviksi samoja ongelmia sekä tarinoiksi että yhtälöiksi puettuina. Hänen testejään ovat tehneet yläkoululaiset, lukiolaiset ja college-tason opiskelijat Yhdysvalloissa.

Nuoret onnistuvat Nathanin mukaan viidenneksen paremmin tarinallisissa kuin symboleilla esitetyissä tehtävissä.

"Opettelun alkuvaiheessa symbolit voivat haitata oppimista", Nathan varoittaa.

"Tarinat antavat lukumäärille merkityksen. Siksi oppilaat eivät tee sellaisia virheitä, joita he ovat taipuvaisia tekemään laskiessaan pelkillä symboleilla."

Sanallisissa ongelmissa oppilaat hyödyntävät tehokkaasti epämuodollisia ratkaisukeinoja. Vaikka menetelmät eivät ole aina oppikirjan mukaisia, ne toimivat, ja oppilaiden matematiikan taju kehittyy.

Yhtälöt näyttävät voimansa sitten kun matematiikka menee niin monimutkaiseksi, ettei sitä voi enää sanoin esittää.

Nathan ihmettelee, että oppikirjatkin silti esittelevät ensisijaisesti yhtälöitä. "Kaavojen soveltamiseksi sitten voidaan antaa tarinatehtäviä. Näin on kemiassa, fysiikassa ja matematiikassa."

Nathan työskentelee Wisconsin-Madisonin yliopistossa. Hän kertoi tutkimuksistaan Yhdysvaltain tiedeviikolla San Josessa helmikuussa.

Suomalainen matematiikan opetuksen ja oppimisen professori Lenni Haapasalo Itä-Suomen yliopistosta on samaa mieltä. Myös Suomessa tankataan ensin lausekkeita, kaavoja ja yhtälöitä.

"Ajatellaan, että opetellaan ensin symbolit ja sitten jotenkin opitaan ymmärtämään käsitteet ja soveltamaan niitä. Tämä on ehdottomasti vastoin oppimisen teorioita", Haapasalo sanoo.

Matematiikan oppimisessa on Haapasalon mukaan kyse sanallisen, kuvallisen ja symbolisen linkittämisestä.

"Kun linkkejä ei voi muodostaa, lapset joutuvat opettelemaan symbolit eräänlaisena abradakabrana."

Haapasalo opastaa opettajaa:

"Lähde liikkeelle aidosta tilanteesta, jolla on oppijalle psykologista merkitystä ja haasteellisuutta. Tällöin hän voi tulkita ongelman puhutulla kielellä."

Vaikka oppilaat tutkimusten mukaan ratkaisevat sanallisia tehtäviä paremmin, Suomen koululaiset pelkäävät niitä ja pitävät niitä vaikeina.

Turun yliopiston kasvatustieteen professori Erno Lehtinen tietää syyn.

"Matematiikan oppikirjoissa sanalliset tehtävät ovat äärimmäisen tylsiä. Niissä ei ole mitään kiinnostavaa", hän laukoo.

Lehtisen johtamassa hankkeessa opettajat kehittivät realistisia, arjen tilanteisiin liittyviä tehtäviä. Tarkoitus oli, että matemaattiset toimitukset saisivat merkitystä suhteessa arkipäivän ilmiöihin.

Jälkeenpäin tutkijat selvittivät, miten hankkeeseen osallistuneiden opettajien opetus meni perille. Lehtisen mukaan oppilaiden sanallisten tehtävien ratkaisutaidot kohenivat merkittävästi verrattuna toiseen oppilasryhmään, jossa edettiin normaalin opetussuunnitelman mukaisesti.

Tutkimuksista tiedetään, että mitä enemmän lapset kiinnittävät huomiota lukumääriin ja niiden suhteisiin tilanteissa, jotka eivät liity suoraan matematiikkaan, sitä paremmin he oppivat koulumatematiikkaa.

"Kun sanalliset tehtävät tehdään oikeasti kiinnostaviksi, ne voivat yllyttää käyttämään matematiikkaa myös oppituntien ulkopuolella", Lehtinen sanoo.

Miksi sitten opettajat eivät oivalla sanallisten tehtävien merkitystä? Syynä näyttää olevan asiantuntijan sokea piste.

Nathan työtovereineen havaitsi, että eniten kaavojen puolta pitävät kaikkein pisimmälle matematiikassa koulutetut opettajat. Vähemmän perehtyneet opettajat osaavat paremmin asettua oppijan asemaan.

"Kun tietää paljon jostakin alasta, on huono ennustamaan, miten aloittelijat oppivat sitä", Nathan selittää.

Laura Oja
Alppilan yläasteen kymppiluokan oppilaat Viivi Immonen (vas.) ja Alisa Karjalainen pitävät sanallisia tehtäviä aika vaikeina. "Ne ovat vähän kuin aivopähkinöitä", Immonen sanoo.
Alppilan yläasteen kymppiluokan oppilaat Viivi Immonen (vas.) ja Alisa Karjalainen pitävät sanallisia tehtäviä aika vaikeina. "Ne ovat vähän kuin aivopähkinöitä", Immonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!