Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisen perimän ydin halutaan koota tulitikkuaskin pituiselle lasilevylle

Tiede
 
Benjamin Suomela / Benjamin Suomela
Tähän mahtuu suomalaisen perimän ydin: 500 000 dna:n pätkää.
Tähän mahtuu suomalaisen perimän ydin: 500 000 dna:n pätkää. Kuva: Benjamin Suomela / Benjamin Suomela

Tulitikkuaskin pituinen lasilevy ei ole koolla pilattu eikä kovin kummoisen näköinen, mutta siihen saa pakatuksi hämmästyttävän määrän tietoa ihmisen perimästä. Ja sillä voi tehdä melkeinpä ihmeitä.

Peukalonkynnen kokoiselle alueelle mahtuu miljoonia geenien emäspätkiä. Niiden erot selittävät, miksi olemme erilaisia. Pikkuriikkinen vaihtelu perimässä voi yksinkertaisimmillaan ratkaista silmien värin, vaikuttaa sydänlääkkeen tehoon tai suojata verenpainetaudilta.

Jokaisella on perimän dna-nauhassa lukuisia yhden emäksen muutoksia (single nucleotide polymorphism) eli snipejä. Niitä on ajan saatossa kasautunut väestöihin. Suomalaisilla on omat versionsa. Suurimmasta osasta emme tiedä, ovatko ne harmittomia, haitallisia vai peräti sairauksilta suojaavia.

Benjamin Suomela
Biometrian professori Samuli Ripatti näkee geenitiedolle käyttöä.
Biometrian professori Samuli Ripatti näkee geenitiedolle käyttöä.

Niiden seulomiseen ja hyödyntämiseen tähtää geenisiru, jota viritellään Helsingin yliopistossa ja Suomen molekyylilääketieteen instituutissa. Noin puolen miljoonan snipin Suomi-siru kattaa kotimaisen perimän ydinkohdat yleiseurooppalaisella aineistolla höystettynä.

Siru toimii kuin ennustajaeukko. Kun lasilevylle liitettyjen emäspätkien päälle lisätään potilaan omaa dna:ta, nähdään mitä geenimuotoja hän kantaa.

Kokonaiskuvasta voidaan tehdä päätelmiä tautien syistä ja mahdollisista hoidoista.

"Tieto yhdistettynä terveysrekistereihin auttaa meitä tunnistamaan riskiyksilöt ja räätälöimään heille sopivan hoidon", sanoo biometrian professori Samuli Ripatti.

Saadaanko siru, sen sanelee lopulta raha. 100 000 sirun hinta liikkuu viidessä miljoonassa. Sillä summalla kansainvälinen sirutehdas Illumina suostuu tuunaamaan perussirunsa suomalaista perimää vastaavaksi.

"Tavoittelemme, että siru olisi tutkijoiden käytössä ensi vuonna" Ripatti sanoo.

Perinnöllisten tautien tulkinta geeneistä on yhä vaivalloista.

Fakta

Yksi emäs ratkaisee

Perimä pähkinänkuoressa

 Ihmisen perimä koostuu 23 kromosomiparista, joista toinen peritytyy äidiltä, toinen isältä.

 Kromosomi on pitkä dna-rihma, joka sisältää geenit.

 Geenien toiminta riippuu dna:n rakenneosasten, emästen, järjestyksestä. Emäksiä on neljää tyyppiä: adeniini (A), guaniini (G), sytosiini (C) ja tymiini (T).

 Yhden emäksen ero perimässä voi aiheuttaa tautiriskin tai suojata sairaudelta.

 

Yhden emäksen erot vertailuun

 Siruun ripotellaan 500 000 dna-pätkää. Jokainen sisältää yhden emäksen mutaation.

 Niistä 20 000 liittyy suomalaiseen tautiperimään tai on yleisempiä Suomessa kuin muualla Euroopassa.

 Kun sirun päälle laitetaan potilaan dna-näyte, toisiinsa reagoivat pätkät alkavat valaista sirun pintaa. Reaktioista voidaan päätellä testattavan ihmisen geenimuotoja.

 

Toiseksi tutkituin kansa

 Jo 16 000 suomalaisen genomi on luettu.

 Vain islantilaiset ovat meitä edellä.

 Suomella on tutkimuksessa kaksi valttikorttia: eristyksissä eläneen väestön poikkeava perimä ja maailman kattavimmat terveysrekisterit.

 

Haaveena jokaiselle oma siru

 Tulevaisuudessa jokainen uusi kansalainen "sirutetaan" jo synnytyslaitoksella.

 Sirusta tulee jokamiehen terveyskortti, joka kertoo henkilökohtaisen geeniprofiilin ja tautiriskit.

 Verinäytteiden tarve vähenee, ja ne korvaa datapyyntö.

"Useassa sairaudessa käsityksemme geenien roolista on surkea", Ripatti myöntää. Tähän salapoliisityöhön siru on omiaan. Potilas- ja sirutietoa vertaamalla pystytään selvittämään jopa yksittäisen snipin vaikutus.

Suomessa yleisiin sydänsairauksiin on yhdistetty noin 50 geenialuetta. Osa niistä kohottaa pahaa LDL-kolesterolia, toiset verenpainetta. Enemmistö on jäänyt arvoitukseksi: ei ymmärretä, miksi ne sairastuttavat.

Vastauksen antaisi 10 000 sydäntautipotilaan ja 10 000 terveen vertailu. Siruanalyysi paljastaa, mitkä geenit riehaantuvat sairailla. Samalla aukeavat monimutkaiset vaikutusketjut.

Ripatti arvelee, että Suomi-sirua hyödyntävät aluksi tutkijat, mutta ennen pitkää lääkärit määrittelevät sen avulla sairauksia ja hoitoja.

"Jos veikata pitää, sanon 2020. Teknisestä valmiudesta se ei jää kiinni."

Myös räätälöidyt hoidot mahdollistuvat. Kolesterolia alentavat statiinit ovat nykyisin sydäntautipotilaan rutiinilääke.

Muutaman vuoden päästä suomalaisille sydänsairaille voi olla tarjolla vaihtoehtoisia lääkkeitä, jotka sopivat heidän geeniprofiiliinsa.

Sirun avulla tautialttiuden kantajat saataisiin kiinni ajoissa. Houkutteleva kohde on Suomessa yleinen familiaalinen hyperkolesterolemia. Voimakkaasti sydänkohtaukselle altistavaa FH-tautia sairastavat sadat suomalaiset, mutta piileviä tapauksia saattaa olla jopa 20 000.

Siruanalyysi paljastaisi tunnettujen mutaatioiden kantajat jo neuvolassa. Nykymenetelmin heitä ei tavoiteta. Korkealle kohonnut kolesteroli hälyttää usein vasta keski-iässä tehtävissä ikäkausitarkastuksissa.

Sirutiedon pohjalta voidaan löytää myös suojaavia mutaatiota. Suomalaisilta löytyy poikkeuksellisen asutushistorian takia muita kansoja enemmän rikkoutuneita geenejä, jotka ovat lakanneet toimimasta. Erään särkyneen geenin kantajilla riski sydäntauteihin on tavallista pienempi.

Sama saattaa koskea muitakin sairauksia. Terveysrekisterien ja siruanalyysien on mahdollista tunnistaa geeniversioita, jotka kytkeytyvät muita harvemmin esimerkiksi dementiaan, syöpiin tai suolistosairauksiin.

Erityisen paljon suojageenit kiinnostavat uusia kohdemolekyylejä etsiviä lääkefirmoja. Niille Suomi tarjoaa ainutlaatuisen luonnonlaboratorion.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!