Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taskurapu voittaa tuomaripisteillä

Tiede
 
Brandon Cole Nature Picture Library
Lybia tessellata -taskurapu käyttää kahta myrkyllistä merivuokkoa nyrkkeilyhanskoina.
Lybia tessellata -taskurapu käyttää kahta myrkyllistä merivuokkoa nyrkkeilyhanskoina. Kuva: Brandon Cole Nature Picture Library

Joinain päivinä äyriäistutkijan työ ei juuri eroa penkkiurheilusta. Lauantaina, kun nyrkkeilyn supertähdet Floyd Mayweather Jr. ja Manny Pacquiao kohtaavat toisensa Las Vegasissa, jossain toisaalla meribiologi kenties asettaa kaksi Lybia tessellata -lajin taskurapua akvaarioon ja katsoo, kumpi voittaa.

Taskurapu kähveltää lähimmän, mahdollisimman myrkyllisen merivuokon ja tekee siitä itselleen nyrkkeilyhanskat. Rapu on vain sormenpään kokoinen, mutta vuokkonyrkit pitävät vastustajan loitolla. Kilpailijan kohdatessaan rapu heiluttaa hanskojaan kuin finaalitappion musertama Tappara-fani illan viimeisellä nakkikioskilla.

Nyrkiksi alistettu merivuokko hyötyy järjestelystä, sillä se saa imeä merivirtoihin ajelehtivat ruoantähteet ravinnokseen isännän uhotessa.

Vuokon osa on kyllä toisinaan raaka. Jos huonosti tähdätty isku lennättää toisen hanskan meren pyörteisiin, rapu repäisee jäljelle jääneen merivuokon kylmästi kahtia ja tekee siitä uuden iskunyrkin. Samasta merivuokosta voi repiä useitakin eläviä hansikkaita.

Ravut saalistavat pieniä kaloja ja äyriäisiä. Lajitoverin kohdatessaan ne pyörittävät uhkaavasti nyrkkejään osumatta mihinkään. Parittelukisan häviää se, joka ensin perääntyy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!