Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin taideteokset paljastavat, että taide on seurannut tieteen kehitystä tarkasti

HS esittelee seitsemän julkista taideteosta. Niistä näkyy, että taide on seurannut tieteen kehitystä tarkasti.

Tiede
 
Rio Gandara HS
Jumalatar pitelee spektroskooppia Aleksanteri II:n jalkojen juuressa Senaatintorilla.
Jumalatar pitelee spektroskooppia Aleksanteri II:n jalkojen juuressa Senaatintorilla. Kuva: Rio Gandara HS

1. Lux, Senaatintori

Aleksanteri II:n patsaan jalustassa seisoo neljä veistosryhmää: Laki, Rauha, Työ ja Valo. Tieteitä ja taiteita edustaa Valo eli Lux Valtioneuvoston linnan puolella. Jumalatar pitelee kädessään spektroskooppia. Se oli keskeinen instrumentti vuonna 1859 alkaneessa valon spektrin tutkimuksessa.

Spektroskooppi mullisti analyyttisen kemian ja synnytti kaksi uutta tieteenalaa: fysikaalisen kemian ja astrofysiikan. Kuvanveistäjä Walter Runeberg oli siis erinomaisesti ajan hermolla lisätessään sen veistokseen, joka pystytettiin 1894.

Lux koki ikävän menetyksen, kun karttapallon alta varastettiin pikkuinen sodan ja tieteiden jumala Pallas Athene vuoden 2005 tienoilla.

Rio Gandara HS
Lääketiede ruokkii käärmettä Kansalliskirjaston seinässä.
Lääketiede ruokkii käärmettä Kansalliskirjaston seinässä.

2. Kansalliskirjaston reliefit

Filosofia näyttää väsähtäneeltä. Lääketiede ruokkii käärmettä. Teologia nojaa ristiin, ja oikeustiede kannattelee vaakaa miekka sylissään.

Ruotsalaisen Carl Magnus Mellgrenin veistokset lisättiin kansalliskirjaston julkisivuun 1850, kymmenen vuotta rakennuksen valmistumisen jälkeen. Reliefit kuvaavat yliopiston neljää tiedekuntaa. Talon laajennuksessa toisella puolella samaa teemaa jatkavat Walter Runebergin yhdeksän hahmoa: luonnonhistoria, fysiikka, tähtitiede, teologia, taide, filosofia, oikeustiede ja historia.

Rio Gandara HS
Narinkkatorin Yrittäjäveistoksen rakenne on lainattu fyysikko Roger Penroselta.
Narinkkatorin Yrittäjäveistoksen rakenne on lainattu fyysikko Roger Penroselta.

3. Yrittäjäveistos, Narinkkatori

Tieteen ja liike-elämän yhteistyö ei aina ole mutkatonta. Eva Löfdahlin Yrittäjäveistoksessa toiminnan läpinäkyvyyttä ja hyviä verkostoja kuvaa alumiininen rakenne, joka perustuu vankasti tieteeseen. Sen on muokattu fyysikko Roger Penrosen vuonna 1974 keksimästä ikuisesti muuntuvasta kuviosta, niin sanotusta Penrosen laatoituksesta. Rakenne löydettiin myös luonnon kvasikiteistä vuonna 1982. Penrosen laatoituksesta on toinen versio Keskuskadun kiveyksessä.

Rio Gandara HS
Valo ja aine hohteleeKumpulanPhysicumissa.
Valo ja aine hohtelee
Kumpulan
Physicumissa.

4. Valo ja aine, Kumpula

Kumpulan kampuksella Physicum-rakennuksen edessä kohoava Valo ja aine esittää maailmankaikkeutta. Sen kiiltävällä osalla galakseja on tiheästi, himmeällä harvemmin. Linnunrata sijaitsee keskellä Antero Toikan teosta. Sen 240 neliömetrin pintaan suhteutettuna oman galaksimme halkaisija on noin kaksi millimetriä.

Taiteilijan mallina toimi kuva, jonka Iras-satelliitti otti infrapunalla 600 miljoonan valovuoden kokoisesta alueesta.

5. Helios, Kaivopuisto

Rio Gandara HS
Helios näyttää aikaa Ursan Tähtitornin juurella.
Helios näyttää aikaa Ursan Tähtitornin juurella.

Ursan tähtitornin edessä makaa Lauri Anttilan Helios vuodelta 2010. Kivielementti kuvaa Auringon spektriä, jonka perusteella Auringon rakenne on voitu selvittää. Tähtitorniin sijoitettu peili heijastaa Auringon pyöreän muodon paadelle puolilta päivin. Vappupäivänä tämä tapahtuu kello 13.17. Valon osumisesta elementille voi arvioida päivämäärän.

Heliokseen kuuluu myös pienempi aurinkokello. Auringon ja taulukon avulla siitä voi lukea tarkan kellonajan. Taulukko ja ohjeet ovat melko kuluneet, joten tulkinta ei ole ihan helppoa.

6. A. I. Virtanen, Pitäjänmäki

Tiedemiehille on Helsingissä pystytetty niukasti patsaita. Suomen ainoan tieteen nobelistin, kemisti A. I. Virtasen muistomerkki sijaitsee Pitäjänmäessä, Valion Tutkimus ja kehitys -rakennuksen edessä. Virtanen johti Valion tutkimuslaboratoriota yli 40 vuotta. Terho Sakin veistos vuodelta 1995 hakee muotonsa apilan sirkkalehdestä.

Rio Gandara HS
Apilan sirkkalehti muistuttaa A. I. Virtasesta Meijeritie 4:ssä.
Apilan sirkkalehti muistuttaa A. I. Virtasesta Meijeritie 4:ssä.

7. Night Sky, Myllypuro

Myllypuron terveysaseman julkisivussa välkkyvä teos ei taivu valokuvaan. Terike Haapojan Night Sky visualisoi reaaliaikaisesti Ilmatieteen laitoksen revontulidataa. Terveysaseman seinässä voi nähdä revontulia samalla hetkellä, kun ne valaisevat taivasta pohjoisessa.

Kun revontulia ei ole, 950 led-valoa toistavat Maan magneettikentän jatkuvaa vaihtelua. Teoksen voi nähdä vasta hämärän tultua.

Sillä on terveysaseman sisällä sisarteos Spectrum. 15 metriä korkea maalaus esittää Auringon radiospektriä.

 

Artikkelia varten on haastateltu professori Laura Kolbea, professori Tapio Markkasta, Helsingin kaupungin taidemuseon julkisen taiteen kuraattoria Teija Monosta ja kuvataiteilija Markus Rissasta.

Juha Merimaa, teksti
Rio Gandara HS, kuvat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!