Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matka Marsiin vahingoittaa aivoja

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Avaruuslentäjien aivot joutuvat kovaan hiukkaspommitukseen pitkällä avaruusmatkalla. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tutkijat vahvistivat eläinkokeilla, että varatut hiukkaset vahingoittavat keskushemostoa.

Tutkijat vahvistivat säteilyn haitat pommittamalla jyrsijöitä energisillä hiukkasilla säteilylaboratoriossa Brookhavenissa.

Kosmisen säteilyn hiukkaset ovat yleisimmin peräisin tähtien valtavista räjähdyksistä eli supernovista. Energisten hiukkasten aiheuttamat vauriot voivat heikentää tiedollisia kykyjä. Avaruuslentäjille voi tulla niiden takia muistihäiriöitä, keskittymiskyky saattaa heiketä ja oppimiskyky kärsiä.

Matka Marsiin ja takaisin kestää kaksi kolme vuotta. Se on vaarallisempi kuin oleskelu kansainvälisellä avaruusasemalla, koska maapallon magneettikenttä suojelee asemaa.

Ellei avaruusaluksia pystytä suojaamaan kauttaaltaan, ainakin nukkumapaikat pitäisi suojata vahvasti. Tosin energisimmät hiukkaset läpäisevät silti aluksen ja lentäjät, tutkijat sanovat. Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Science Advances.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!