Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osta hyvä kvanttikone

Tiede
 
Mikko Möttönen
Kirjoittaja on fyysikko.

Lounaalla Helsingin Kampissa ruokalistaa selaa vieressäni Colin Williams. Hän on töissä kohutussa D-Wave-yrityksessä, joka sanoo myyvänsä kvanttitietokoneita. Kone on saunan kokoinen ja tehoinen musta laatikko, jonka hinta pyörii kymmenen miljoonan hujakoilla.

Hinta on liian korkea meille, mutta Colin sanoo, ettei konetta tarvitse ostaa omaksi. Sitä voi vuokrata halvemmalla. Tämä reilu kauppa osoittautuu myös liian kalliiksi: vuokra on miljoonia vuodessa.

Vaikka Colinissa on selvästi myyntimiehen vikaa, hän osaa hyvin vastata tieteellisiin kysymyksiini kvanttiratkaisijasta. Vastaukset tuntuvat liiankin rehellisiltä: ratkaisija ei ole vielä ylivertaisen nopea, ja se ratkaisee usein hieman väärää ongelmaa.

Silti Colin uskoo, että pian heidän tuotteensa menee kuumille kiville. Erityisen hyvin se soveltuu optimointitehtäviin. Jo nyt sillä on testimielessä ratkaistu erään proteiinin laskostunut rakenne ja tunnistettu, onko valokuvassa auto. Tulevaisuudessa se voisi pilviaivoina ratkaista vaikeita ongelmia ja ohjata esineiden internettiä.

Colin tilaa lohta. Siitä tulee mieleen kolesteroliarvot, ja jätän itsekin lihan vuorineuvoksille.

Myös asejätti Lockheed Martin on kiinnostunut D-Wavesta. Lockheed Martin investoi kymmenien miljardien budjetistaan myös tulevaisuuden teknologiaan. Investoinneilla se hakee apua hävittäjien ohjauskoodin kehitykseen. Kvanttikone voisi löytää siitä kriittiset virheet.

D-Wave on herättänyt närää akateemisessa maailmassa suurilla lupauksillaan. Taustalla on varmasti kuplan puhkeamisen pelko. Epäonnistuminen ja konkurssi vetäisivät pahimmassa tapauksessa viemäriin koko kvanttitietokoneen kehityksen.

Nyt viemärin tulppa näyttää kuitenkin pysyvän paikoillaan. Colinin mukaan yritys ilmoittaa tänä vuonna uudesta tuhannen kvanttibitin koneesta, joka on astinlauta ensi vuonna julkaistavaan kahdentuhannen kubitin vehkeeseen. Muisti kasvaa, ja tarkuus paranee huomattavasti.

En itse kutsu D-Waven ratkaisijaa kvanttitietokoneeksi, koska se ei osaa pyörittää kaikkia kvanttialgoritmeja. Se on tiettyihin ongelmiin soveltuva kvanttikiihdytin pikemminkin kuin kokonainen tietokone.

Toisaalta Colin uhoaa, että he osaisivat jo tehdä yleiskäyttöisen kvanttitietokoneen. D-Wave on päättänyt matkalla huipulle. Ja vaikkei heidän koneestaan tulisi voittajaa, yritys voi valjastaa teknologiansa erilaisen kvanttilaskennan moottoriksi.

Yksi asia näyttää varmalta. Kvanttiteknologia tulee mullistamaan maailmaa.

Mikko Möttönen
Kirjoittaja on fyysikko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!