Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bakteerit kierrättävät hopean

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Hopean antibakteeriset ominaisuudet on tunnettu tuhansia vuosia. Nyt tutkijat pääsivät jyvälle, mihin sen teho todella perustuu.

Tähän asti on tiedetty, että hopeaionit tappavat bakteerit puhkomalla reikiä niiden solukalvoon. Jerusalemin heprealaisen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että hopean tappamat bakteerit imevät itsensä täyteen hopeaa, joka vuotaa niistä vähitellen ulos tappamaan muita bakteereja.

Tutkijat osoittivat mekanismin altistamalla Pseudomonas-bakteereja hopeanitraattiliuokselle. Tämän jälkeen he erottivat kuolleet bakteerit hopealiuoksesta ja siirsivät ne elävien bakteereiden joukkoon. Pelkästään kuolleiden bakteerien läsnäolo tappoi 99,99 prosenttia elävistä bakteereista. Lähempi tutkimus osoitti, että kuolleet bakteerit olivat niin täynnä hopeaa, että ulos vuotanut hopea riitti tappamaan loputkin bakteerit.

Jo nyt monissa lääketieteellisissä laitteissa käytetään hopeaa estämään bakteerien kasvua. Myös sukkiin on lisätty hopealankaa hajubakteerien ehkäisemiseksi. Hopean antibakteerisen mekanismin ymmärtäminen voi auttaa insinöörejä kehittämään hopeatuotteista tehokkaampia ja teholtaan pitkäkestoisempia.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!