Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leakeyn perhe ravisti sukupuuta

Tiede
 
Gordon Gahan National Geographic
Richard Leakey tarkasteli apinan kalloa piippu suussa isänsä Louis Leakeyn kanssa vuonna 1970.
Richard Leakey tarkasteli apinan kalloa piippu suussa isänsä Louis Leakeyn kanssa vuonna 1970. Kuva: Gordon Gahan National Geographic

Leakeyt ovat ravistelleet ahkerasti ihmisen sukupuuta. Kenialainen Richard Leakey on jäsen kuuluisassa antropologiperheessä, joka on löytänyt useita ihmisen edeltäjiä.

Leakeyn vanhemmat Louis Leakey ja Mary Leakey aloittivat 1950-luvun alussa kaivaukset Etiopiassa. Pojista etenkin Richard on jatkanut vanhempiensa työtä.

Myös Richardin vaimo Meave Leakey on paleoantropologi, ja tytär Louise Leakey on työskennellyt äitinsä rinnalla.

Isä Louis Leakeyn tärkeä löytö oli Homo habilis Olduvain laaksossa Tansaniassa vuonna 1964. Tämän niin sanotun käteväihmisen löytäminen oli käännekohta ihmisen esihistorian tutkimuksessa. Se siirsi ihmisen esihistorian tutkijoiden huomion Afrikkaan.

Richard Leakey oli mukana vanhempiensa kaivauksilla nuoresta lähtien. Hän ei valmistunut yliopistosta, mutta toimi silti vuosia Kenian kansallismuseon johtajana ja aloitti kaivaukset Turkanajärven itäpuolella Koobi Foran alueella vuonna 1968 museon tutkijoiden kanssa. Leakey huomasi lupaavat kerrostumat lentokoneesta.

Hänen johtamiltaan kaivauksilta löytyi vuonna 1984 ainoa lähes kokonaisena säilynyt afrikanpystyihmisen Homo ergasterin luuranko.

Suuri löytö tunnetaan myös nimellä Turkanan poika. Nuoren pojan luuranko oli noin 1,6 miljoonan vuoden ikäinen.

Vaimon, Meave Leakeyn, kaivauksilta Turkanajärven läheltä löytyi vuonna 1999 taas uusi oksa ihmisen sukupuuhun. Niin sanottu Kenyanthropus platyops eli Kenian litteänaama eli noin 3,5 miljoonaa vuotta sitten.

Jäänteet saattoivat kuulua afarinapinaihmiselle, joka eli ennen Homo-suvun edustajia.

Richardin äidin Mary Leakeyn nimissä on kuitenkin ehkä kiehtovin löytö. Olduvain laakson läheltä löytyivät vuonna 1978 maailman vanhimmat jalanjäljet.

Niin sanotut Laetolin jalanjäljet jätti ehkä kolmen afarinapinaihmisen ryhmä 3,7 miljoonaa vuotta sitten. He olivat jäljistä päätellen pienikokoisia, mutta kävelivät pystyssä.

Richard Leakeyn johtamilta kaivauksilta on sittemmin löytynyt myös varhaisten Homo-sukuun kuuluneiden ihmisten edeltäjien työkaluja 1,9 miljoonan vuoden takaa sekä jäänteitä niin käteväihmisestä, pystyihmisestä kuin etelänapinaihmisestä eli Australopithecuksesta.
Turkanajärven alueelta on siis paljastunut sirpaleita ihmisen esihistoriasta yli neljän miljoonan vuoden ajalta. Niiden avulla on puolessa vuosisadassa vakiintunut käsitys, että nykyihminen syntyi ja kehittyi Afrikassa.

Kaivaukset Turkanajärven alueella jatkuvat edelleen. Siellä toimii Richard Leakeyn johtana tutkimuslaitos Turkana Basin Institute, jossa vierailee säännöllisesti myös suomalaisia tutkijoita.

Uusimmat yllätykset alueelta saatiin saatiin kuukausi sitten. Järven länsipuolelta löytyivät maailman vanhimmat kivityökalut. Koska ne ovat yli 3,3 miljoonaa vuotta vanhoja, ne eivät voi olla Homo-suvun edustajien tekemiä.

 

Lähteitä: Nature, professori Mikael Fortelius, Juha Valste: Solmuja sukupuussa, Tiede 2013.
 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!