Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuulu tutkija luennoi Helsingin yliopistolla kello 18

Elämä kuin elokuvasta – paleoantropologi Richard Leakey on ihmisen ja norsun asialla

Paleoantropologi Richard Leakey haluaa pelastaa norsut Angelina Jolien avulla

Tiede
 
sirpa räihä hs
Richard Leakey luennoi tutkimuksistaan ja ihmisen esihistoriasta Helsingin yliopistossa keskiviikkona.
Richard Leakey luennoi tutkimuksistaan ja ihmisen esihistoriasta Helsingin yliopistossa keskiviikkona. Kuva: sirpa räihä hs

Kenialaisen paleoantropologin Richard Leakeyn elämäntarinassa on käänteitä kuin värikkäässä elokuvassa.

"Olen kapinallinen ja omapäinen", Leakey, 70, sanoo istuessaan rennosti Helsingin yliopiston lehtisalin sohvalla.

Leakey menetti molemmat jalkansa polven alapuolelta, kun hänen ohjaamansa lentokone joutui onnettomuuteen vuonna 1993. Turmaa epäiltiin järjestetyksi.

Leakey on ollut paitsi tutkija myös voimakastahtoinen poliitikko. Hän on kamppaillut korruptiota vastaan ja suojellut päättäväisesti luontoa.

Leakey aseisti aikoinaan kenialaisten luonnonpuistojen vartijat ja pani helikopterit jahtaamaan salametsästäjiä.

Tänään keskiviikkona Leakey kertoo Helsingissä yleisöluennolla viidenkymmenen vuoden urastaan ihmisen esihistorian tutkijana ja tarkkailijana.

Vaikka uusia paljastuksia ei ole luvassa, Leakeylta voi odottaa selkeitä näkemyksiä Homo sapiensin matkasta.

"Laajasti hyväksyttyä on, että lähdimme Afrikasta 55 000–75 000 vuotta sitten. Jokainen elävä ihminen maailmassa on sukua populaatiolle, joka on lähtenyt Afrikasta", Leakey muistuttaa.

Tarina nykyihmisen kehityksestä saa Leakeyn mukaan uusia piirteitä tulevina vuosina. Homo sapiens on muunnellut kehityksensä aikana enemmän kuin olemme ajatelleet.

"Miksi kesti 200 000 vuotta, ennen kuin päädyimme tähän keskustelemaan?"

Kaivauksiaan ja uraansa Leakey muistelee huvittuneesti, mutta varoittaa romantisoimasta kovaa työtä liikaa. Sitten hän romantisoi:

"Se oli kuin satua. Joka päivä löytyi maasta uusia kehon osia. Se oli hyvin jännittävää nuorille ihmisille", Leakey muistelee. Työ vaimon, myös Helsinkiin saapuneen Meave Leakeyn kanssa oli antoisaa.

"Ne olivat elämämme parhaita hetkiä. Ehkä minun määritelmäni romantiikasta on vähän erilainen."

Leakey on tunnettu myös luonnonsuojelijana yli kaksikymmentä vuotta.

Vuosi sitten hän ilmoitti salametsästyksen taas uhkaavan norsujen ja sarvikuonojen kantoja. Hän on vaatinut Keniaa julistamaan norsujen lahtaamisen kansalliseksi onnettomuudeksi.

"Suurin uhka norsuille ovat Kiinan markkinat. Vielä muutama vuosikymmen sitten norsunluuta pystyivät ostamaan vain todella varakkaat kiinalaiset. Nykyään siellä on satojatuhansia ihmisiä, joilla on varaa."

Leakey korostaa, ettei syytä kiinalaisia ihmisinä vaan kulttuuria. Kiinalaiset kauhistuvat Leakeyn mukaan samalla tavalla kuin muutkin, jos heille näyttää kuvia tapetuista eläimistä.

Ehkäpä he heräävät norsujen ahdinkoon elokuvateattereissa. Yhdysvaltalainen megatähti Angelina Jolie on suunnitellut hänen elämästään elokuvaa, joka kertoisi Leakeyn tutkimuksista ja norsujen suojelusta.

Pääosan esittäjäksi eli Leakeyn näyttelijäksi on huhuttu Brad Pittiä.

"Mutta haluavatko ihmiset nähdä sellaisen elokuvan? Ikävä kyllä suuret massat katsovat mieluummin seksiä ja väkivaltaa", Leakey pohtii. Hän lentää Helsingistä Los Angelesiin jatkamaan neuvotteluja elokuvasta.

Leakey nimitettiin viime viikolla jälleen Kenian luonnonsuojelujärjestön KWS:n johtoon, nyt hallituksen puheenjohtajaksi.

Hän aloitti taistelun norsujen salametsästystä vastaan vuonna 1989, jolloin kenialaisten norsujen metsästys aiheutti laajaa huolta maailmalla. Maailmalle levisi kuvia, joissa presidentti Daniel Arap Moi sytytti tuleen tonnikaupalla salametsästäjiltä takavarikoitua norsunluuta, ja norsunluun kauppa kiellettiin kansainvälisesti.

Viime maaliskuussa nykyinen presidentti Uhuru Kenyatta sytytti Nairobin luonnonpuistossa viidentoista tonnin kasan salametsästäjiltä takavarikoitua norsunluuta. Norsunluun kilohinta pimeillä markkinoilla on 2 000 dollaria, joten noin 30 miljoonaa dollaria katosi savuna ilmaan.

"Se ei saanut paljon huomiota", Leakey pahoittelee.

 

Professori Richard Leakey luennoi keskiviikkona Helsingin yliopiston juhlasalissa kello 18. Suomen kulttuurirahaston Yrjö Reenpää -luennon aihe on "50 years of African origins as both researcher and observer".

Korjaus 6.5. kello 9.30: Leakey luennoi Helsingin yliopistolla keskiviikkona kello 18, ei kello 17 niin kuin jutussa aiemmin sanottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!