Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hieman arjen tiedettä

Tiede
 
Helsingin Sanomat

1965 toukokuussa: Vapun aikana sattuu melko säännöllisesti vetyilmapallojen räjähdyksiä. Tänä vappuna on pohdittu paitsi pallojen kieltämistä myös sitä, olisiko mahdollista korvata vety jollain vaarattomammalla kaasulla. Toisena seikkana on herättänyt ihmettelyä vetyräjähdyksen voimakkuus. Vetypallo tuntuu varsin viattomalta. Sadan litran pallokin sisältää vain vajaat 10 grammaa vetyä.

Tällaisen erän ei kuvittelisi aiheuttavan suurta räjähdystä. Asia muuttuu kuitenkin, kun lasketaan räjähdysreaktioon osallistuvien aineiden kokonaismäärä. Vety tarvitsee 8 kertaisen määrän happea palaakseen vedeksi. 10 grammaan on siis lisättävä 80 grammaa happea, jolloin kokonaismäärä lähentelee 100 grammaa. Näin suuri dynamiittimäärä on jo sangen pelottava.

  

Helium olisi luonnollisesti kaikkein sopivin kaasu. Se on kaksi kertaa niin painavaa kuin vety, se ei pala, on myrkytön, mutta sitä ei riitä palloihin. Vain tieteellisille stratosfääripalloille ja yleensä tieteelle Yhdysvallat luovuttavat heliumia.

Heliumia nimittäin saadaan ensisijaisesti Yhdysvalloissa Texasissa olevista maakaasuesiintymistä. Kaikissa maakaasuissa ei suinkaan ole heliumia, joka siten jää harvinaiseksi kaasuksi. Sitä eroteaan myös hieman eräistä mineraaleista.

Maapallo sai kyllä syntymälahjaksi valtavan määrän heiumia, mutta tämä kaasu karkasi keveytensä vuoksi aikoja sitten avaruuteen. Nykyinen helium on radioaktiivisten aineiden hajotessaan erottamaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!