Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kumpi on epäterveellisempää, karkki vai viini?

Tiede
 
Antti Holopainen päihdelääkäri
Markus Jokela / HS
Viini on epäterveellisempää kuin karkki.
Viini on epäterveellisempää kuin karkki. Kuva: Markus Jokela / HS

Jenni Kuosa, 6, ja Joonas Kuosa, 7, kysyvät lasten tiedekysymyksissä kumpi on epäterveellisempää, karkki vai viini? Päihdelääkäri Antti Holopainen vastaa.

Viini on epäterveellisempää kuin karkki. Viini ja muu alkoholi on vaarallista lapsille, koska se haittaa erityisesti hermoston kasvua ja kehitystä.

Hermostoon kuuluvat aivot ja kaikissa ruumiin osissa olevat hermot, jotka ovat yhteydessä aivoihin. Hermoston avulla kykenemme näkemään, kuulemaan, haistamaan, tuntemaan kipua ja liikuttelemaan käsiä sekä jalkoja.

Myös raskaana olevien äitien tulisi olla juomatta alkoholijuomia, ettei sikiön hermoston kasvu ja kehitys häiriydy.

Aikuisille viini tai muu alkoholi ei ole niin epätervellistä kuin lapsille, mutta runsas käyttö on vaarallista. Paljon käytettynä alkoholi voi vaurioittaa etenkin hermostoa ja sisäelimiä, kuten maksaa.

Alkoholista riippuvaisen aikuisen epilepsiariski on tutkimusten mukaan kymmenkertainen, aivovammat kolme kertaa yleisempiä ja aivoverenvuodon riski kaksinkertainen verrattuna normaaliväestöön. Joka toisella alkoholiriippuvaisella on lievähkö dementia. Aivojen osittaisesta tuhoutumisesta johtuva pikkuaivoatrofia ja polyneuropatia ovat myös yleisiä.

Sokeritautia sairastaville aikuisille karkki on miltei yhtä epäterveellistä kuin runsas viinin juominen. Sokeri vaikuttaa haitallisesti kaikkien hampaisiin ja lihottaa.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!