Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi linnut tulevat Suomeen eivätkä vain jää etelään?

Tiede
 
William Velmala biologi Turun yliopisto
Juha Metso
Suomessa on erinomaiset olot linnunpoikasten kasvattamiseen.
Suomessa on erinomaiset olot linnunpoikasten kasvattamiseen. Kuva: Juha Metso

Siiri Palmio, 9

Linnut palaavat Suomeen ennen kaikkea siksi, että ne ovat syntyneet täällä. Eläimille on tyypillistä pysytellä lähellä kotiseutujaan, jotka ne tuntevat ja joissa ne tietävät, mistä löytää ravintoa ja pesäpaikkoja. Niinpä suuri osa muuttolinnuista palaa kesäksi.

Poikkeuksiakin on. Sorsakoiraat seuraavat usein naarassorsia naaraan synnyinseudulle. Jos Suomessa syntynyt sorsakoiras pariutuu talvella vaikkapa Siperiassa syntyneen naaraan kanssa, pariskunta päätyy kesäksi Siperiaan. Suomessa syntynyt sorsanaaras taas saattaa tuoda mukanaan siperialaisen tai vaikkapa islantilaisen koiraan.

Linnut voivat jättää kotiseutunsa ja etsiä uuden paikan, jos niiden pesimäpaikka hävitetään tai pesiminen muuten epäonnistuu vuosi toisensa jälkeen.

Kesäinen Suomi on mitä parhain paikka kasvattaa ja ruokkia poikasia. Hyttysiä, kärpäsiä ja muita hyönteisiä kuhisee ympärillä. Kasvit tuottavat siemeniä, marjoja ja hedelmiä, ja vesistötkin ovat täynnä syötävää, kuten kaloja, vesihyönteisiä ja uposkasvillisuutta. Suomessa on lisäksi yllin kyllin tilaa, ja kesä on lämmin ja valoisa.

Linnut saavat täällä suotuisten olojen ansiosta niin paljon poikasia, että pitkä ja raskas matka Suomeen kannattaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!