Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uskontotieteen professori: Suomen somalit pelkäävät lastensa joutuvan kiihkomielisten pauloihin

Tiede
 
Juhani Niiranen HS
Tuula Sakaranaho vetää Helsingin yliopiston seminaaria, jonka teema on uskonto ja yhteiskunta. Opiskelijat kirjoittavat tutkielmia eri uskontoja edustavien vanhempien kasvatuskäsityksistä, presidentin puheen sanomasta ja kirkon toiminnasta mediassa.
Tuula Sakaranaho vetää Helsingin yliopiston seminaaria, jonka teema on uskonto ja yhteiskunta. Opiskelijat kirjoittavat tutkielmia eri uskontoja edustavien vanhempien kasvatuskäsityksistä, presidentin puheen sanomasta ja kirkon toiminnasta mediassa. Kuva: Juhani Niiranen HS

Millainen uskonto islam on?

Uskontotieteen professori Tuula Sakaranaho vastaa mahdottomaan kysymykseen yhdellä sanalla: moninainen.

1400 vuotta vanha uskonto on käynyt läpi kaikenlaisia vaiheita.

Kuka?

Islamia töissä, iiriä kotona

 Tuula Sakaranaho, 60, on uskontotieteen professori Helsingin yliopistossa.

 Tutkii islamia Euroopassa.

 On 11-vuotiaasta lähtien harrastanut valokuvausta. Mieluisa kohde on oma perhe. Viime vuosina hän on ottanut "maalauksen kaltaisia kuvia, jotka eivät esitä mitään".

 Käy laulutunneilla.

 Naimisissa irlantilaisen folkloristin kanssa. Perheen kotikieli on iiri, lapset puhuvat myös suomea ja englantia.

"Se on levittäytynyt läpi Aasian ja laajasti muillekin mantereille. Nykyään muslimeja on 1,5 miljardia." Voi kuvitella, miten monia kulttuureja, kieliä ja etnisiä ryhmiä islam pitää sisällään.

Koraani edustaa aivan eri asioita erilaisille muslimeille.

"On oppineita, jotka tutkivat ja tulkitsevat pyhää tekstiä, on koulukuntia ja hyvinkin metaforista sananselitystä. Joillekin tekstikatkelmat taas toimivat amuletteina. He kantavat niitä kaulassaan ja kokevat niiden suojelevan, vaikka eivät ymmärtäisi lauseiden sisältöä."

Lisäksi Koraania luetaan laulamalla kilpailuissa ympäri maailmaa. Ne ovat erittäin suosittuja, ja niihin osallistuu kirjavaa väkeä taaperoista vanhuksiin ja köyhistä rikkaisiin. Raati päättää, kenen esitys on kaunein.

Harva meistä tietää upeista resitaatioista, mutta Isis-järjestön islam tunkee joka päivä tietoisuuteemme median kautta.

On ylivoimaista ymmärtää terrori-iskuja ja julmaa sotaa Syyriassa ja Irakissa. Ja miksi keskuudessamme kasvaneet nuoret liittyvät Isisin joukkoihin?

Se on mysteeri tutkijallekin.

"Suomen musliminuoret haluavat hirveästi elää samaa elämää kuin syntyperältään suomalaiset ikätoverinsa, mutta saattavat saada takkiinsa, koska kuuluvat siihen kammottavaan uskontoon. Sitten he hakevat identiteettiään rajulla tavalla."

Sakaranaho epäilee, että lähtijöillä on romanttinen käsitys taisteluista. Isis tekee taitavaa, nuoriin vetoavaa propagandaa. Se herättää halun taistella hyvän islamin puolesta pahaa länttä vastaan. Paikan päällä paljastuu ruma todellisuus.

Musliminuorten enemmistöä kiinnostaa Sakaranahon mukaan sama nuorisokulttuuri kuin muitakin teinejä. Hän pelkää, että nuoret joutuvat entistä kovemmalle sitä mukaa kun maahanmuuttokriittisyys voimistuu.

"Jos tummaihoinen sanoo olevansa paljasjalkainen espoolainen, suomalainen saattaa vängätä, että niin niin, mutta mistä olet oikeasti kotoisin."

Tutkija arvelee, ettemme jakaisi ihmisiä niin jyrkästi meihin ja ulkopuolisiin, jos suurempi osa suomalaisista olisi toisaalta tulleita. Monikansallisuus on Suomessa vielä uutta ja outoa, sehän alkoi oikeastaan vasta 1990-luvulla.

Hiljattain Sakaranaho tutki, miten islamia hallitaan Suomessa ja Irlannissa.

"Muslimeilla ei ole virallista kirkkoa eikä paavia. Silti viranomaiset tarvitsevat tahon, jonka kanssa neuvotella. Suomessa he ovat nimenneet neuvoston, jonka pitäisi edustaa kaikkia paikallisia muslimeja. Sitä se ei tee."

Imaameillakaan ei aina ole arvovaltaa muslimien keskuudessa. He ovat rukouksen johtajia. Euroopassa imaamien oppineisuus vaihtelee. Kaikki eivät kelpaisi imaameiksi siellä, missä heidän juurensa ovat.

Irlannissa muslimiyhteisöjä syntyi jo 1950-luvulla, kun eteläafrikkalaisia ja aasialaisia tuli opiskelemaan lääketiedettä. Osa jäi vihreälle saarelle.

Nämä varakkaat muslimit rakennuttivat komean moskeijan Dubliniin. Sillä on toiminnanjohtaja, joka työskentelee yhteisön palveluksessa ja vastaa vaikkapa tiedotusvälineiden kysymyksiin.

"Dublinin moskeija järjestää perehdytystä poliitikoille. Rakennuksessa on vieraillut maan johto pääministeriä ja presidenttiä myöten."

Suomessa moskeijat ovat vaatimattomia, yksikin on entinen tanssisali.

Sakaranaho kertoo, että suomalaisten somaliperheiden vanhemmat eivät enää lähetä lapsiaan moskeijaan turvallisin mielin. Heitä huolettaa, että nämä joutuvat jonkun kiihkomielisen vaikutuspiiriin.

Irlannissa muslimiyhteisöt ovat ottaneet yhteyttä poliisiin ja toivoneet, että ääriaineisten pääsy maahan estettäisiin.

 

Koraanin resitaation taidonnäytteitä löytyy Youtubesta hakusanaparilla "Quran" ja "recitation".

Korjaus 8. toukokuuta kello 14.30: Jutusta poistettiin lause "Suomen presidentti ei ole käynyt kylässä täkäläisissä moskeijoissa". Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili moskeija Rabitassa Helsingissä syyskuussa 2013.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!