Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni suomalainen luopuu maidosta turhaan – ”Missään ei puhuta laktoosi-intoleranssista yhtä paljon”

Vain joka kuudes suomalainen on laktoosi-intolerantti. Heistäkin enemmistö voi juoda lasillisen maitoa ilman oireita.

Tiede
 
Rio Gandara HS
Nakista tai sämpylästä ei hevin saa vatsanväänteitä ainakaan laktoosin vuoksi. Jäätelössä maitosokeria voi olla runsaammin kuin maidossa.
Nakista tai sämpylästä ei hevin saa vatsanväänteitä ainakaan laktoosin vuoksi. Jäätelössä maitosokeria voi olla runsaammin kuin maidossa. Kuva: Rio Gandara HS

Laktoosi-intoleranssi vaikuttaa nopeasti yleistyvältä kansantaudilta. Maidottomien ja laktoosittomien tuotteiden kulutus kasvaa vuosi vuodelta. Tutkimuksissa lähes joka toinen suomalainen aikuinen epäilee maidon aiheuttavan vatsavaivoja.

Useimpien kohdalla maidon välttäminen on kuitenkin turhaa. Vain joka kuudennella suomalaisella on laktoosin eli maitosokerin imeytymishäiriö. Esiintyvyys on varmistettu väestötason geenitutkimuksilla, joita on tehty Itä- ja Länsi-Suomessa.

"Ylivoimainen enemmistö suomalaisista voi käyttää maitotuotteita ilman mitään hämminkiä koko elämänsä ajan", sanoo asiaa pitkään tutkinut professori Erkki Savilahti Helsingin yliopistosta.

Tästä on kyse

Vain joka kuudennella

 Jotta elimistö voisi hyödyntää maitosokeria eli laktoosia, se täytyy ensin pilkkoa. Hajottamisesta vastaa ohutsuolen solujen valmistama entsyymi, laktaasi. Laktoosi-intolerantikoilta entsyymi puuttuu tai sitä on niukasti.

 Imeytymätön laktoosi kerää suoleen vettä. Myös paksusuolen bakteerit yrittävät pilkkoa ylijäämäsokeria, jolloin syntyy vetyä ja hiilidioksidia. Tuloksena on ilmavaivoja, ripulia ja vatsan turvotusta.

 Geenitutkimusten mukaan laktoosi-intoleranssi on kuitenkin vain joka kuudennella suomalaisella. Muiden vatsavaivat johtuvat muista syistä.

"Silti missään muualla maailmassa ei puhuta yhtä paljon laktoosi-intoleranssista", hän kummastelee.

Yliherkkien määrä ei ole myöskään kasvussa. Laktoosi-intoleranssi ei ole sairaus, vaan normaali periytyvä ominaisuus. Aasiassa ja Afrikassa se on käytännössä kaikilla.

Aikuisten laktoosin sieto on uusi sopeuma. Muinaisissa luonnonoloissa sille ei ollut tarvetta: ainoa juotu maito oli äidinmaito.

Sitten tapahtui mutaatio geenissä, joka koodaa laktoosia pilkkovaa entsyymiä. Mutaation seurauksena entsyymi ei häviä aikuistuessa. Mutaation löysivät suomalaistutkijat vuonna 2002.

Suomalaisilla tämä hyödyllinen mutaatio on yleistynyt niin, että 82 prosenttia kansasta sietää hyvin laktoosia. Osuus on maailman suurimpia. Vain muut pohjoismaalaiset päihittävät meidät. Tanskassa sietäjiä on jopa 99 prosenttia.

Jokainen syntyy maitoa sietävänä. Laktoosi-intoleranteilta ominaisuus alkaa karista leikki-iän jälkeen.

Maitosokerin sieto ei silti katoa kokonaan. Entsyymitehosta jää jäljelle noin kymmenesosa. "Vaikka ihmiseltä olisi todettu laktoosi-intoleranssi, hänen elimistönsä sietää helposti noin pari desilitraa maitoa päivässä", sanoo Savilahti. Moni voi juoda oireitta enemmänkin.

Havainnot perustuvat lukuisiin tieteellisiin kokeisiin, joissa ihmisille on juotettu sokkona laktoosittomia tai laktoosipitoisia juomia.

Laajassa kokoomatutkimuksessa arvioitiin 21 lumekontrolloitua tutkimusta, joihin oli valittu laktoosi-intolerantteja. Tulosten perusteella he voivat nauttia vuorokaudessa maitolasillista vastaavan määrän eli 12 grammaa laktoosia ilman, että vatsa oireilee enempää kuin lumejuomaa nauttineilla.

Peräti kolmannes tutkitusti laktoosi-intoleranteista ei saa maitotuotteista lainkaan vatsanväänteitä. Kaksi kolmannesta niistä, jotka kertovat oireilevansa, pilkkookin maitosokeria mallikkaasti, kun asiaa selvitetään tarkemmin.

Herkimmät valittavat vatsan menevän kuralle kahviin lisätystä maitotilkasta tai lääketablettien laktoosista. Sitä sopii epäillä.

"Määrät ovat niin pieniä, ettei niistä voi tulla oireita", sanoo Savilahti. Hänen mukaansa laktoosin poistaminen lääkkeistä on täysin tarpeetonta.

Mikä sitten melskaa suomalaisten suolissa, jos ei imeytymätön maitosokeri?

Yksi vahva ehdokas on ärtyvä suoli. Näitä toiminnallisia vatsavaivoja potee joka kymmenes aikuinen. Harvinaisempia syitä ovat tunnistamaton keliakia tai maitoallergia.

Laktoosi-intoleranssi on helppo selvittää geenitestillä, kertoo molekyyligenetiikan dosentti Irma Järvelä Helsingin yliopistosta. Se on nykyisin Suomen yleisin geenitesti.

Pikkulapsille testiä ei kannata tehdä. Heidän suolensa pilkkoo joka tapauksessa laktoosia, ja tieto maitosokerille yliherkästä perimästä johtaa helposti turhiin maitorajoituksiin.

Laktoosille yliherkkä voi vaikuttaa vatsaoireisiinsa ruokavalinnoilla.

"Tuotteiden ei tarvitse olla täysin laktoosittomia, vähälaktoosiset riittävät yhtä hyvin", Erkki Savilahti sanoo.

Monissa maitovalmisteissa on vähän laktoosia, joissakin ei lainkaan. Voissa sitä on niukasti, hapanmaitotuotteissa, kuten piimässä ja jugurtissa puolet siitä mitä tavallisessa maidossa. Monet kovetetut juustot ja sulatejuustot ovat lähes laktoosittomia.

Väliä on myös sillä, miten laktoosin nauttii. Pieni määrä maitotuotteita aterioiden yhteydessä ei aiheuta helposti ilmavaivoja. Jos kulauttaa maitoa tyhjään mahaan, putputus on taattu.

"Laktoosi-intoleranssi on kehno syy luopua maitotuotteista", painottaa dosentti Järvelä. Maito on arvokas ravintoaine ja Suomessa erityisen tärkeä kalsiumin ja D-vitamiinin lähde. Auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin muodostukseen vain kesällä, ja siksi vitamiinia lisätään useisiin kaupan maitotuotteisiin.

Samoilla linjoilla on ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta. "Ihminen selviää ilman maitoa, mutta sen pois jättämisestä tuskin on hyötyä".

Maitovalmisteiden käyttö ennustaa tutkimusten mukaan pikemminkin hyvää terveyttä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!