Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monella suomalaisella on vielä pakananimi

Tiede
 
Aiju Salminen
Kuva: Aiju Salminen

Ikiaikaiset suomalaisnimet ajalta ennen kristinuskoa ovat täynnä toivoa, uskoa ja rakkautta.

Ihalempi todennäköisesti tarkoitti haluttua ja rakastettua, Ikähalu pitkään toivottua, kertoo kielentutkija Janne Saarikivi. Mielivalta ei viitannut hulluun diktaattoriin.

"Olkoon valtasi hyvä tai hallitse hyvällä mielellä, olkoon valtasi kondiksessa, jotain tällaista se ehkä on tarkoittanut", Saarikivi sanoo.

Saarikivi on perehtynyt itämerensuomalaisiin nimiin tuohikirjeissä, joita ihmiset ovat tuhat vuotta sitten lähettäneet toisilleen.

Uuden ihmisen nimeäminen ei ollut silloinkaan vähäpätöinen asia. Kohtalon katsottiin määräytyvän nimen mukaan.

Fakta

Kauan halutut ja rakastetut

Henkilönimiä

 Ihamuoti: hyvännäköinen, sanoista ihana tai haluttu ja muotti.

 Ihalempi: haluttu tai toivottu rakastettu.

 Mielipäivä: päivä tarkoitti valoa, valoisaa mieltä.

 Utojoutsi: kauas osuva nuoli.

 Hyväneuvoinen: hyvä ja viisas.

 Montaneuvoinen:

neuvokas tai viisas.

 Kaukohalu: kauan haluttu.

 Arkivilja: tarkoitti paaston vastakohtaa ja runsautta.

 Viljapäivä: valo ja runsaus.

 Lemmitty: rakastettu.

 Terhikki: terhenneito tai terhennetär joka seuloo utua, udunseuloja.

 Kyllikki: riittävä, kylliksi tai kyllin.

 Ilmari: kantasanana ilma, joka tarkoitti taivasta.

 Kalevi: kaleva tarkoitti ainakin värikästä verkaa ja revontulia. Kalevanpojat olivat myyttisiä jättiläisiä.

Liikanimiä ja ammattinimiä

 Parattu: Paljon paraa eli taikavoimia.

 Vihtomies: noita.

 Läskilä: lihava.

 Mustapää: mustatukkainen.

Aivan ensimmäiseksi suvun päämiehen piti päättää, otetaanko lapsi sukuun vai upotetaanko se suohon, kertoo uskontotieteilijä Risto Pulkkinen.

"Jos hän otti lapsen syliin ja antoi nimen, oli lapsi tunnustettu ihmiseksi ja osaksi sukua. Tämän jälkeen häntä ei enää saanut tappaa."

Nimen valitseminen oli hankalampi tehtävä. Piti odottaa esivanhemman ilmestymistä uniin. Vasta sitten tiedettiin, kuka heistä uudestisyntyneenä pienokainen oli. Tällaisia rituaaleja noudatettiin Pulkkisen mukaan pohjoisessa yleisesti, todennäköisesti myös Suomen alueella.

Joskus kävi niin, että lapsi nimettiin väärän esivanhemman mukaan. Silloin kutsuttiin tietäjä selvittämään lapsen oikeaa nimeä. Vain tietäjällä oli oikeus vaihtaa lapsen nimi. Nimeä saatettiin vaihtaa, jos lapsi oli sairaalloinen tai kehittyi heikosti.

"Tällöin todettiin, että on tullut annetuksi väärä nimi."

Nimen kautta lapsen uskottiin saavan siihen liittyviä ominaisuuksia tai etuja. Siksi ei ollut poikkeuksellista nimetä lapsia jumalten mukaan Tursoksi, Äijöksi, Ukoksi tai Ahdiksi.

Nimeltä toivottiin myös suojelusta. Kalastajalle oli eduksi olla hyvissä väleissä veden jumalan kanssa.

Kristinusko saapui nykyisen Suomen alueelle 1000-luvun alussa. Se tiesi huutia myös vanhoille pakananimille. Ne piti korvata kristillisillä.

Suomalaiset ovat saattaneet kuitenkin pitää salaa kiinni vanhan uskonnon mukaisista nimistään pitkään, arvelee Saarikivi.
Pekka
-nimelläkin voi olla pakanallinen tausta. Pekko-niminen jumala on vanha ja ollut myös käytössä sukulaiskansojen keskuudessa. Se on kenties ujutettu osaksi uutta uskontoa, jossa Pekosta tuli Pietari.

Pisimpään ovat olleet käytössä liikanimet, jotka kuvaavat ihmisen ominaisuutta.

"Mehän emme tiedä, miksi ihmisiä on oikeasti kutsuttu. On mahdollista, että heille annettiin viralliseksi nimeksi kristillinen nimi, mutta köllinimenä eli lempinimenä käytettiin Läskiä tai Käyrää", Saarikivi sanoo.

Liikanimet taas ovat olleet karkeita haukkumanimiä, sanoo nimitutkija Olga Karlova. "Siellä on rampoja, lihavia, vääriä, käyriä ja pörhötukkaisia."

Niitä esiintyy edelleen paljon paikannimissä.

Naisten nimistä tiedetään hyvin vähän. Kyllikki, Tuulikki, Mielikki, Talvikki ja Terhikki ovat olleet naisten nimiä, mutta muista ei ole jäänyt tietoa.

Tämä liittyy naisen asemaan. Naisia ei mainita kovin usein tuohikirjeissä, eikä heitä ole merkitty 1500-luvulla alkaneeseen verokirjanpitoon kuin aivan erityistapauksissa, kertoo Saarikivi.

"Jos savussa ei asunut yhtään miestä, oli verokirjaan pakko laittaa naisen nimi."

Osa tutkijoista arvelee, että naisten nimet olisivat myöhemmin siirtyneet kotieläinten nimiksi. Mustikki ja Mansikki saattavat siis olla ikivanhoja naisen nimiä.

Vaikka Lempimieli ja Hyvätoivo ovatkin nimistöstä hävinneet, ei kaikkea yli tuhat vuotta vanhasta suomalaisesta nimiperinteestä ole menetetty.

Käytössä on edelleen pitkä liuta nimiä ajalta ennen kristinuskoa. Tällaisia ovat useat paikannimet sekä lukuisat kalevalaiset nimet, kuten Osmo, Seppo, Tapio, Kullervo.

Myös useissa nen-päätteisissä sukunimissä on jäänne muinaisesta nimestä. Asikainen on ehkä joskus ollut Asikka ja Korhosen taustalla voi vaikuttaa nimi Korho.

Koko ajan syntyy myös uusia suomalaisia nimiä. Nimiä, jotka ainakin kuulostavat muinaisilta: Kivi, Kaarna, Havu ja Vadelma.

Yhä suositummaksi on nousemassa hyvin vanha suomalainen nimi Vilja, jonka historia yltää kauas aikaan ennen kristinuskoa. Tosin nimi on hieman muuttunut matkan varrella.

Tuhat vuotta sitten vilja tarkoitti runsautta. Se oli mitä todennäköisimmin miehen nimi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!