Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tieteiskirjojen visio osoittautui todeksi: Tutkijat löytäneet tuhansia eliöitä, jotka elävät sähköllä

Bakteerit ovat osoittaneet, että elävät oliot tulevat toimeen moninaisemmissa oloissa kuin ikinä olisi uskottu

Tiede
 
Maija Karala
Pacific Northwest national laboratory
Shewanella oneidensis -bakteeri syö sähköä.
Shewanella oneidensis -bakteeri syö sähköä. Kuva: Pacific Northwest national laboratory

Tässä laboratoriossa kasvatetaan alieneita. Tavallaan.

Professori Kenneth Nealsonin ryhmän bakteerit ovat samaa sukujuurta kuin muukin Maa-planeetan elämä, mutta ne hankkivat elantonsa tavalla, jota monikaan ei olisi uskonut mahdolliseksi. Ne käsittelevät raakaa sähköä.

Etelä-Kalifornian yliopiston tutkijat ovat löytäneet vesistä ja maaperästä jo toista tuhatta mikrobia, joiden voi sanoa joko syövän tai hengittävän sähköä. Ne vaihtavat elektroneja suoraan ympäristönsä kanssa biologisten sähköjohtojen avulla. Vasta muutamaa on ehditty kunnolla tutkia.

Ryhmässä työskentelevä Annette Rowe tutkii joukon äärimmäisimpiä tapauksia, jotka näyttävät elävän pelkällä sähköllä. Niitä hän on siivilöinyt merenpohjan mudasta Kalifornian rannikolta.

Rowe on onnistunut pitämään vielä nimettömiä mikrobejaan elossa toista kuukautta akvaarioissa, joissa ei ole tarjolla mitään muuta ravintoa kuin sähköä ja hiilidioksidia.

"Luonnossa ne saavat todennäköisesti elektroneja pelkistyneistä mineraaleista", Rowe kertoo. "Mutta laboratoriossa niitä on helpointa ruokkia sähköllä."

"Eivät niin uskomattomia kuin kuulostaa", kommentoi löytöä Jyväskylän yliopistossa astrobiologiaa opettava Matti Jalasvuori. Hän tutkii muiden aiheiden ohella Islannin kuumissa lähteissä eläviä bakteereja ja niitä vaivaavia viruksia.

"Kaikki elämähän perustuu elektroneista saatavaan energiaan, joten miksipä ei olisi eliöitä, jotka käyttävät niitä suoraan", Jalasvuori toteaa.

Elektronien siirto on kaikelle elämälle yhteinen tapa hankkia ja käsitellä energiaa. Elektroneja siirretään molekyyliltä toiselle, ja samalla niistä irrotetaan energiaa.

Ihmiset ja muut eläimet saavat elektroneja ruoasta pilkkomalla sokereita. Ne valjastetaan töihin ja jälkeenpäin vapautetaan hengityksessä hiilidioksidina ilmaan. Kasvit puolestaan irrottavat elektroninsa Auringon säteilyn voimalla.

Sähkömikrobit jättävät välikädet sikseen. Ne vaihtavat elektroneja suoraan ympäristönsä mineraalien kanssa.

Ensimmäiset sähkömikrobit löytyivät jo vuonna 1982, kun New Yorkin osavaltiossa sijaitsevan Oneidajärven pohjamuta sai tutkijat ymmälleen. Pohjaan kertyvä mangaanioksidi katosi järvestä tuhat kertaa nopeammin kuin sen olisi pitänyt.

Syylliseksi paljastui bakteeri nimeltä Shewanella oneidensis. Shewanella ei hengitä happea vaan muodostaa virtapiirin mangaanioksidin kanssa ja pelkistää sen puhtaaksi mangaaniksi. Se siis tavallaan hengittää sähköä.

Shewanellan löytymisestä alkoi Nealsonin ryhmän työ sähkömikrobien parissa.

Kesti aikansa, ennen kuin tiedeyhteisö hyväksyi jonkin näin kummallisen olemassaolon.

Nyt muutama muukin samankaltainen laji on jo tieteellisessä kirjallisuudessa raportoitu. Niiden muodostamista biologisista sähköjohdoista on jopa videokuvaa.

Sitä mukaa kun mikrobien salaisuudet ovat paljastuneet, on käsityksiä elämän rajoista saatu tarkistaa.

"Alun alkaenhan luultiin, että kaikki elämä perustuu auringonvaloon", Matti Jalasvuori sanoo.

Sitten löytyivät syvänmeren mustien savuttajien asukkaat. Ne elävät täydessä pimeydessä ja saavat ravintonsa vulkaanisten purkausaukkojen mineraaleista.

Kilometrien syvyydestä kallioperästä kairattiin esiin bakteereja, jotka tuottavat energiaa kiven kemiallisista reaktioista. Tšernobylin ydinvoimalan seinästä raaputettiin sieni, joka näköjään saa ravintonsa radioaktiivisesta säteilystä. Ja nyt vielä sähkömikrobit.

"Ei niitä paljon kiinnostaisi, vaikka Aurinko sammuisi", Jalasvuori naurahtaa.

Kaikille oudot eliöt eivät olleet yllätys.

"Tieteiskirjoittajat ovat osanneet ennakoida näitä elämänmuotoja, joita on pidetty mahdottomina. Ehkä scifillä on siinä mielensä paikkansa tieteen maailmassa", pohtii Jalasvuori.

Missä vain on energiaa, on myös joku sitä syömässä. Sen ovat viime vuosikymmenten löydöt opettaneet.

Ehkä sääntö pätee myös tieteiskirjoittajien omimmalla alueella, Maan ulkopuolella. Sähkömikrobien ja muiden erikoisten elämänmuotojen löytyminen on jo vaikuttanut siihen, millaisilla keinoilla astrobiologit etsivät elämää muualta maailmankaikkeudesta.

Esimerkiksi Nasan tulevan Mars 2020 -mönkijän mittauslaite Sherloc on ideoitu etsimään elämän merkkejä sähkömikrobeista saadut opit mielessä. Se on suunniteltu löytämään epätavallistakin elämää.

Maanläheisempääkin iloa sähkömikrobeista voi vielä olla.

"Ne voidaan valjastaa eläviksi polttokennoiksi tuottamaan sähköä tai esimerkiksi muuntamaan energiaa biopolttoaineeksi", Rowe kertoo.

Vielä suurempi on mikrobien potentiaali jätevedenpuhdistajina. Sähkömikrobeja voitaisiin käyttää poistamaan vedestä saasteita ja raskasmetalleja. Ne tuottaisivat kaupan päälle jätevedenpuhdistamon tarvitseman sähkön, Kenneth Nealson maalaili sähköteknologian tutkijayhteisön ECS:n konferenssissa Meksikossa viime syksynä.

Kaiken aikaa menetelmät mikroskooppisen elämän tutkimiseen kehittyvät harppauksin. Kuka tietää, montako oudon elämän varjomaailmaa Maasta vielä löytyy.

Wikimedia commons
Oneidajärven pohjamudassa Yhdysvalloissa tapahtui kummia 1980-luvun alussa. Tutkijat löysivät syyllisen ja selvittivät tavan, jolla se hävitti mangaanioksidin.
Oneidajärven pohjamudassa Yhdysvalloissa tapahtui kummia 1980-luvun alussa. Tutkijat löysivät syyllisen ja selvittivät tavan, jolla se hävitti mangaanioksidin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!