Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisten tutkiminen on vaikeampaa

Nina Kaminen-Ahola lähtee synnytyssairaalaan vaikka keskellä yötä

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Sabrina Bqain
Nina Kaminen-Ahola tutkii nyt lapsia.
Nina Kaminen-Ahola tutkii nyt lapsia. Kuva: Sabrina Bqain

Hiiristä saatuja tuloksia ei voi aivan muitta mutkitta soveltaa ihmiseen. Ihmislapsilla alkoholitutkimuksen tekeminen on kuitenkin paljon hankalampaa.

Odottavien äitien ympäristöä, ravintoa, juomia ja lääkitystä on vaikea vakioida. Puhdas alkoholisti on nykyisin harvinainen. Huumaavien aineiden ja lääkkeiden sekakäyttö sen sijaan on yleistä.

Vaikeaa on myös lopettaa juovan äidin alkoholinkäyttö kuuteen ensimmäiseen raskausviikkoon.

Helsingin yliopiston ympäristöepigenetiikan ryhmä on silti aloittanut myös ihmisten tutkimisen yhteistyössä yliopistosairaalan kanssa.

Ryhmä kerää synnytysten yhteydessä istukkaveri- ja kudosnäytteitä lapsista, joiden äidit ovat juoneet runsaasti raskauden alussa, mutta vähentäneet sitten merkittävästi tai lopettaneet juomisen kokonaan.

He tulevat tutkimukseen HAL-poliklinikalta, joka hoitaa huumeita, alkoholia ja lääkkeitä käyttäviä odottavia äitejä. Kätilöopisto, Naistenklinikka ja Jorvin sairaala lähettävät tutkijaryhmälle viestin, kun äidin synnytys on edennyt niin pitkälle, että kohdunsuu on kahdeksan senttiä auki.

Ryhmän johtaja Nina Kaminen-Ahola päivystää kännykkäänsä ja lähtee näytteiden perässä synnytykseen mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Koossa on nyt näytteet pariltakymmeneltä alkoholia käyttäneeltä synnyttäjältä ja kolmeltakymmeneltä raittiilta verrokilta.

Syntyneeltä lapselta ja hänen vanhemmiltaan otetaan myös dna-näyte posken sisäpinnalta.

Lasten terveydestä kerätään seurantatietoa, ja heille tehdään yksi tai kaksi kehitysarviota ennen kouluikää.

"Tähtäämme alkoholivaurioiden tunnistamiseen heti syntymän jälkeen. Se mahdollistaa aikaisen kehityksen tuen lapsille", Kaminen-Ahola sanoo.

Ensimmäisiä istukkanäytteitä on nyt päästy tutkimaan. Tuloksia ei kuitenkaan tarvitse odottaa ennen kuin muuttaa omaa juomistaan.

Kaminen-Aholan mielestä sitä kannattaa vähentää heti kun alkaa edes toivoa lasta. Alkoholi voi näet vaikuttaa lapseen jo ennen hedelmöitystä. Hiirten jälkeläisillä turkin väri tummuu, kun emot juopottelevat ennen tiineyttä.

Tutkija antaa ajattelemisen aihetta myös isyydestä haaveileville miehille.

"Siittiötkin kärsivät runsaasta alkoholista."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!