Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko täällä lupa elää levottomana ja raskasmielisenä?

Tiede
 
Janne Saarikivi
Kirjoittaja on kielentutkija.

Aamuisin syön kaksi pilleriä. Ensimmäinen saattaa antaa lisää elinaikaa. Toinen heikentää taipumusta suruun ja huoleen.

Surupilleri auttaa vaivaan, jota ei usein vieläkään katsota sairaudeksi. Ennen depressiopotilaat olivat laiskoja, taiteellisia tai pahantuulisia. Nykyisin lähes joka kymmenes syö masennuslääkkeitä.

Toinen pillerini kolesterolilääke parantaa vaivan, jota ei vielä ole edes olemassa. Kyse on sairastumisriskistä. Pilleri poistaa huonojen ruokailutottumusten vaikutuksen.

Minulta on hoidettu harmitonta ärrävikaa ja vinoja hampaita. Parannusta vaativat yhteiskunnassamme vilkkaus ja vihaisuus, vaikka juuri on luovuttu ajatuksesta, että homoseksuaalisuus on sairaus.

Lääketiede on luonnontieteellisen tiedon soveltamista ihmisten yhteisöissä. Käsitykset terveydestä ja sairaudesta ovat muuttuvia ja siksi myös ihmistieteiden tutkimuskohde.

Onko täällä lupa elää levottomana ja raskasmielisenä vai onko kyseessä tarkkaavaisuushäiriö ja masennus, joka vaatii hoitoa? Onko erilaisuus oikeasti rikkaus, vai pitääkö kaikkien olla suorahampaisia ärrän oikein ääntäjiä?

Terveyspuhe on kontrollia. Pääministeri, joka julistaa jumppaamisen positiivista ihanuutta, puhuu politiikkaa, ei viatonta reippauden sanomaa. Meiltä vaaditaan koulunkäyntiä ja sosiaaliturvatunnusta. Meidät pannaan terveystarkastukseen ja liikuntavalistukseen, koska yhteiskunta haluaa verotuloja ennen kuin on soveliasta kuolla.

Lapsena ymmärsin, että on olemassa ydinaseita. Ajatus sodasta vainosi päivisin pelkona ja öisin painajaisina. Terapiassa opin käsittelemään pelkoani, mutta lopulta myös unohdin ydinsodan uhan.

Onko se hyvä? Sodan riski on olemassa, ja jos asian unohtaa, ei varmasti tee mitään sen muuttamiseksi. Unohdamme mielellämme myös ilmastonmuutoksen, kolmannen maailman ja eläinten kärsimykset. Joka näitä liikaa muistelee, saa reseptin.

Suljemme laitoksiin niitä, jotka toisissa yhteiskunnissa olivat profeettoja. Lääkitsemme lihavuutta tai nöyryyttä, joita joskus on pidetty tavoiteltavina. Diagnosoimme rikolliset ennen kuin pohdimme, ovatko he halunneet tehdä pahaa.

Kumpi lopulta tarvitsee diagnoosia, yhteiskunnan kontrollin masentama yksilö vai yhteiskunta itse ja sen johtajat, joilla vielä tänään on terveen paperit?

Futurologit ennustavat maailmalle tuhoa seuraavan sadan vuoden kuluessa 50 prosentin todennäköisyydellä. Silti jos ei jaksa työskennellä lisäarvon luomiseksi turhille tuotteille, joutuu hoitoon.

Terveethän nimittäin luovat kasvua, nostavat punttia, Suomen nousuun.

Janne Saarikivi
Kirjoittaja on kielentutkija.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!