Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tunnettu brittisosiologi: yhteiskunnan ilmiöt tunkeutuvat kehon sisäpuolelle

Tiede
 
Kaisa Rautaheimo HS
Ennen kuin Nikolas Rosesta tuli ihmistieteilijä, hän tutki banaanikärpäsiä ja kyyhkysiä.
Ennen kuin Nikolas Rosesta tuli ihmistieteilijä, hän tutki banaanikärpäsiä ja kyyhkysiä. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

"Olen lopen kyllästynyt siihen jankkaavaan, rituaalinomaiseen kritiikkiin, jota yhteiskuntatieteissä harrastetaan. Sillä ei ole kosketuskohtaa todelliseen elämään. Se saa aikaan lähinnä itsetyytyväisyyttä ihmisissä, jotka voivat kehua itseään kriittisyydestä."

Näin läksytti omaa alaansa brittiläinen sosiologi Nikolas Rose Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin kutsuluennossa viime kuussa.

Rose on yksi nykysosiologian suuria nimiä. Hän on tutkinut kriittisesti psykologiaa, lääketieteen asemaa, minuuden muokkaamista ja poliittista valtaa.

Kuka?

Biologian aikakauden sosiologi

 Nikolas Rose, 68, on Lontoon King's Collegen sosiologian professori ja johtaa yliopiston yhteiskunta- ja terveystieteiden laitosta.

 Valmistui 1960-luvulla biologiasta ja psykologiasta Sussexin yliopistosta.

 Toimi opettajana "sopeutumattomien lasten" koulussa, kunnes päätyi tekemään väitöskirjaa sopeutumattomuudesta.

 Isoveli tunnettu neurobiologi Steven Rose.

 Uusin kirja Joelle M. Abi-Rachedin kanssa kirjoitettu Neuro: The New Brain Sciences and the Management of the Mind (2013). Se pohtii miten aivotutkimus muovaa kuvaa itsestämme.

 Suomennettu teos Miten meitä hallitaan, Vastapaino (2010). Kirjoitettu Peter Millerin kanssa.

Tätä nykyä hän pureutuu aivotutkimukseen, joka on osin korvannut psykologian ihmisten itseymmärryksen välineenä.

Monet humanistit ja yhteiskuntatieteilijät torjuvat biologian ja aivotutkimuksen ihmisen selittäjänä. He varoittavat geneettisestä determinismistä, eli ajattelusta, jossa geenit sanelevat kohtalomme.

He muistuttavat natsien harjoittamasta rotuhygieniasta, jonka uusi geenitekniikka voi tuoda takaisin.

Lisäksi neurotiede typistää heidän mielestään ihmisen pelkiksi aivoiksi ja unohtaa merkitykset ja kulttuurin.

Rose on eri mieltä. "Ei nykyinen neurotiede ajattele ihmistä kävelevinä aivoina. Ihmisiä ei pidetä vain aivoina vaan henkilöinä, joilla on aivot. Aivot muovaavat sinua samalla, kun sinä muovaat aivojasi", sosiologi summaa neurotieteen ihmiskuvan.

Ihmisen biologinen selittäminen ei siis ole hänen mielestään sitä, miksi kriitikot sitä luulevat.

"Jos nykyistä biologiaa arvostelee rotuhygieniasta tai determinismistä, ei yksinkertaisesti ole perillä asioista. Geenit ovat aina vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa: solujen, elimistön ja elimistön ulkopuolen kanssa. Myös ajatus aivoista, jotka olisivat erillään kehosta, vaikuttaa tieteellisesti toivottomalta", Rose sanoo.

Aivojen ja ympäristön sidos käy selväksi, kun katsoo vauvaa. Se on koko ajan vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa, ja sen hermostoa muovaavat alati ulkoa tulvivat ärsykkeet.

Biologia ja aivotutkimus auttavat Rosen mielestä ymmärtämään sitä, mitä kriittinen ihmistiede on aina halunnut ymmärtää: yhteiskunnallisista syistä kumpuavaa kärsimystä.

"Yhteiskuntakriittinen sosiologia on ollut kiinnostunut rasismin, rakenteellisen väkivallan ja ulossulkemisen seurauksista. Jos haluaa ymmärtää näitä ilmiöitä, täytyy tajuta, että ne eivät ole vain kehon ulkoisia vaan tunkeutuvat kehon sisäpuolelle. Ne muovaavat elämän pituutta, sairauksia ja älyllisiä kykyjä."

Rose tekee yhteistyötä neurobiologien kanssa Lontoon King's Collegessa, missä hän työskentelee professorina. Siellä sosiologit ja biotieteilijät ovat yhdistäneet voimansa selvittääkseen, mikä kaupunkielämässä horjuttaa ihmisten mielenterveyttä.

"Ehkä olen palaamassa juurilleni", Rose pohtii.

Hän aloitti akateemisen uransa biologian puolella. Sitä on suvussa. Lähes kymmenen vuotta vanhempi isoveli Steven Rose on biologi ja aivotutkija, joka tunnetaan Suomessakin kirjasta Molekyylistä muistiksi (1994).

Kun Nikolas Rose aloitti biologian opinnot vuonna 1965 Sussexin yliopistossa, siellä vaikutti geneetikko John Maynard Smith, joka oli yksi viime vuosisadan maineikkaimpia biologeja. Banaanikärpäset tulivat tuiki tutuiksi. Ne olivat ja ovat yhä mallieliöitä, joiden avulla selvitellään myös ihmisen molekyylibiologiaa.

"Olimme erityisen kiinnostuneita kehityksestä eli siitä, miten geenien toiminta muuttuu sitä mukaa kun eliö kehittyy ja geenit vuorovaikuttavat ympäristön kanssa."

Aloittelevan biologin oma ympäristö alkoi vavahdella. Elettiin 1960-luvun kuohunnan aikaa, ja poliittinen aktivismi vei nuoren miehen mennessään.

Yhteiskunnallista herätystä seurasi ajan muotitiede sosiologia, jota tuohon aikaan tehtiin vahvasti Karl Marxin hengessä.

Sitten Rose alkoi tutkia psykiatrian poliittista historiaa – osin henkilökohtaisista syistä.

"Minulla oli paljon ystäviä, jotka olivat käyttäneet psykiatriaa ja selvinneet siitä hengissä", hän muotoilee.

Nykyisin hän sanoo olevansa aivotutkimuksen kriittinen ystävä. Hän puolustaa sitä väärinymmärryksiä vastaan mutta puhuu myös sen puutteista ja kehottaa aivotutkijoita nöyryyteen.

"Pitää välttää liioittelemasta sitä, mitä tiedämme. Aivot ovat osoittautuneet paljon monimutkaisemmiksi kuin on uskottu. Mikään ei lisää niin paljon epäluuloa ja kyynisyyttä tiedettä kohtaan kuin väitteet, jotka eivät koskaan toteudu."

Varoittava esimerkki ovat masennuslääkkeet, esimerkiksi serotoniinin takaisinotonestäjät, joita alettiin rummuttaa ihmeparantajina 1980-luvun lopulla. Niiden väitettiin kohdistuvan entistä tarkemmin masennuksen aivokemiaan.

"Paljastui, etteivät ne olekaan erityisen älykkäitä. Yhä useampi käyttää psyykenlääkkeitä, mutta samaan aikaan oletus niiden tehon perusteista on murentunut", Rose sanoo.

Huolestuttavaa on, että psyykenlääkkeiden tuotekehitys on vaikeuksien takia pysähtynyt.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!